Life

Acesta este cel mai vechi oraș din România. Mulți îl vizitează, puțini îi cunosc istoria

Acesta este cel mai vechi oraș din România. Este atestat chiar din secolul al VII-lea și mulți care îl vizitează nici nu știu acest lucru.
28.07.2023 | 15:28
Acesta este cel mai vechi oras din Romania Multi il viziteaza putini ii cunosc istoria
Care este cel mai vechi oraș din România. Foto Captură Youtube
ADVERTISEMENT

Acesta este cel mai vechi oraș din România. An de an, sunt mulți turiști care vin aici în vizită, doar că extrem de puțini îi știu istoria.

Care este cel mai vechi oraș din România

Multe orașe din țară noastră sunt mai vechi decât ne-am gândi. Poate fiind și în vizită acolo nu ne gândim la istoria care zace în spate. Sighişoara, Sibiu, Constanţa şi Mangalia sunt printre cele mai vechi orașe din România.

ADVERTISEMENT

Dar Constanța este cel mai vechi oraș atestat pe teritoriul țării. Mai precis, Constanța de azi apare în unele acte încă din anul 657 î.Hr.

Atunci a fost formată colonia greacă denumită „Tomis”, pe care o cunoaștem astăzi sub numele de Constanța. Vizitatori sunt mulți, mai ales vara, dar oare câți dintre ei știu că se află în cel mai vechi oraș din România?

ADVERTISEMENT

Constanța este în același timp și unul dintre cele mai mari orașe ale țării. Pe lângă faptul că este un oraș plin de istorie, acesta este și un adevărat centru cultural.

Spre exemplu, aici pot fi vizitate de turiști Muzeul Mării, Teatrul de Stat Constanţa sau Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”. Desigur, un loc emblematic este Cazinoul din Constanța, care a intrat și în atenția autorităților pentru a fi refăcut.

ADVERTISEMENT

Constanța, un oraș istoric

Constanța este un oraș asupra căruia și-au pus amprenta mai multe civilizații. În secolul al VII-lea, așa cum am menționat, grecii au fondat cetatea Tomis.

Aceștia au vrut un adăpost dar și un loc bun de negoț, unde grecii făceau schimb cu geții, care locuiau aici. Tomis a devenit cu adevărat important abia în vremea lui Constantin cel Mare. Împăratul este cel care a dat și numele ulterior al orașului, așa cum îl știm astăzi.

ADVERTISEMENT

În timpul lui Constantin cel Mare au fost construite la Tomis băi publice, piețe, dar și multe temple și edificii.

Orașul a fost făcut ruine de mai multe ori de-a lungul timpului, fiind călcat de cei care voiau să cucerească teritorii din jurul lui.

ADVERTISEMENT