News

Adevărul despre sângele albastru. Deși rar, acesta există. Ce se află, de fapt, în spatele prezenței sale

Care este, de fapt, adevărul despre sângele albastru. Deși extrem de rar, acesta există și în realitate, nu doar în legendele cu nobili.
22.10.2023 | 17:46
Adevarul despre sangele albastru Desi rar acesta exista Ce se afla de fapt in spatele prezentei sale
Sângele albastru există și oricine îl poate avea, nu doar regii, cum spune legenda. Explicația medicală. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În trecut, despre unii dintre nobili (regi, regine, împărați etc) se spunea că, spre deosebire de muritorii de rând, au sângele albastru. Adevărul medical spune că oricine poate avea un astfel de sânge. Care e explicația științifică.

Sângele albastru există și oricine îl poate avea, nu doar regii, cum spune legenda. Explicația medicală

A avea sânge albastru” este o expresie care se referă la persoanele de viță nobilă. Se spunea că membrii familiilor regale au “sânge albastru”, însă aproape nimeni nu mai crede ad litteram acest aspect. Odinioară, în vremurile medievale, nobilii chiar se mândreau că au sângele de culoare albastră și nimeni nu contesta acest lucru.

ADVERTISEMENT

Această expresie a luat naștere în Spania. Astfel, după ce regatele creștine din zona iberică de azi au recucerit peninsula de la musulmani şi mauri, înalta nobilime spaniolă pretindea că, spre deosebire de nobilii de rang inferior care s-au amestecat cu sângele maurilor, avea ”sânge albastru”.

În secolul al IX-lea, membrii aristocraţiei militare spaniole dovedeau că se deosebesc de inamicii lor mauri. Ei își ridicau mânecile şi lăsau la vedere venele mâinilor pentru a sugera că au ”sânge albastru”.

ADVERTISEMENT

Lăsând legendele la o parte și adoptând explicațiile medicale, trebuie să spunem că sângele albastru, deși extrem de rar, există. El este un simptom al unei afecțiuni dobândite sau ereditare care poate afecta pe toată lumea și care este cauzată de un exces de un anumit tip de hemoglobină, relatează Corriere della Sera.

De ce au unii oameni sânge albastru

Oamenii de știință spun că, în general, culoarea roșie a sângelui are la origine hemoglobina (o moleculă aflată în interiorul globulelor roșii). Aceasta este responsabilă cu transportul oxigenului către țesuturile și organele corpului.

ADVERTISEMENT

Dacă vorbim de persoanele cu nuanțe albastre, acestea au în sânge un tip de hemoglobină care nu poate transporta bine oxigenul. Acesta este explicația pentru care sângele din unele părți ale corpului devine albastru, în special în zonele de circulație periferică: mâini, picioare și gură (cianoză).

Un alt motiv destul de des întâlnit pentru care sângele devine albastru este reprezentat de efectele secundare ale anumitor medicamente, substanțe, alimente, cum ar fi anestezicele, unele antibiotice și nitriții (folosiți ca aditivi pentru a împiedica stricarea cărnii). Vorbim de efecte secundare foarte rare.

ADVERTISEMENT

Toate aceste medicamente sau substanțe pot produce o cantitate anormală de metahemoglobină. La niveluri ridicate, ea provoacă dificultăți în transportul oxigenului, fenomen cunoscut sub numele de ”metahemoglobinemie dobândită”.

Uneori, pacienții ajung la urgențe cu un ten albăstrui, dificultăți de respirație, dureri de cap, amețeli și cu niveluri de metahemoglobină de peste 12-15%. În condiții normale acestea sunt sub 2%”, explică hematologul Mariola Abio Calvete, conform sursei citate.

Pacienții răspund destul de bine la terapie și necesită monitorizare timp de aproximativ o săptămână. Pot exista cazuri grave care pot necesita o transfuzie de sânge și spitalizare.

E important de precizat că metahemoglobinemia nu este întotdeauna o boală ereditară. Unele persoane se nasc cu niveluri mai mari decât cele normale. În acest caz este vorba de ”metahemoglobinemie congenitală sau ereditară”.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă...
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă noul semn observat în apropiere de Harkov
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților