News

Adevărul despre sângele albastru. Deși rar, acesta există. Ce se află, de fapt, în spatele prezenței sale

Care este, de fapt, adevărul despre sângele albastru. Deși extrem de rar, acesta există și în realitate, nu doar în legendele cu nobili.
22.10.2023 | 17:46
Adevarul despre sangele albastru Desi rar acesta exista Ce se afla de fapt in spatele prezentei sale
Sângele albastru există și oricine îl poate avea, nu doar regii, cum spune legenda. Explicația medicală. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În trecut, despre unii dintre nobili (regi, regine, împărați etc) se spunea că, spre deosebire de muritorii de rând, au sângele albastru. Adevărul medical spune că oricine poate avea un astfel de sânge. Care e explicația științifică.

Sângele albastru există și oricine îl poate avea, nu doar regii, cum spune legenda. Explicația medicală

A avea sânge albastru” este o expresie care se referă la persoanele de viță nobilă. Se spunea că membrii familiilor regale au “sânge albastru”, însă aproape nimeni nu mai crede ad litteram acest aspect. Odinioară, în vremurile medievale, nobilii chiar se mândreau că au sângele de culoare albastră și nimeni nu contesta acest lucru.

ADVERTISEMENT

Această expresie a luat naștere în Spania. Astfel, după ce regatele creștine din zona iberică de azi au recucerit peninsula de la musulmani şi mauri, înalta nobilime spaniolă pretindea că, spre deosebire de nobilii de rang inferior care s-au amestecat cu sângele maurilor, avea ”sânge albastru”.

În secolul al IX-lea, membrii aristocraţiei militare spaniole dovedeau că se deosebesc de inamicii lor mauri. Ei își ridicau mânecile şi lăsau la vedere venele mâinilor pentru a sugera că au ”sânge albastru”.

ADVERTISEMENT

Lăsând legendele la o parte și adoptând explicațiile medicale, trebuie să spunem că sângele albastru, deși extrem de rar, există. El este un simptom al unei afecțiuni dobândite sau ereditare care poate afecta pe toată lumea și care este cauzată de un exces de un anumit tip de hemoglobină, relatează Corriere della Sera.

De ce au unii oameni sânge albastru

Oamenii de știință spun că, în general, culoarea roșie a sângelui are la origine hemoglobina (o moleculă aflată în interiorul globulelor roșii). Aceasta este responsabilă cu transportul oxigenului către țesuturile și organele corpului.

ADVERTISEMENT

Dacă vorbim de persoanele cu nuanțe albastre, acestea au în sânge un tip de hemoglobină care nu poate transporta bine oxigenul. Acesta este explicația pentru care sângele din unele părți ale corpului devine albastru, în special în zonele de circulație periferică: mâini, picioare și gură (cianoză).

Un alt motiv destul de des întâlnit pentru care sângele devine albastru este reprezentat de efectele secundare ale anumitor medicamente, substanțe, alimente, cum ar fi anestezicele, unele antibiotice și nitriții (folosiți ca aditivi pentru a împiedica stricarea cărnii). Vorbim de efecte secundare foarte rare.

ADVERTISEMENT

Toate aceste medicamente sau substanțe pot produce o cantitate anormală de metahemoglobină. La niveluri ridicate, ea provoacă dificultăți în transportul oxigenului, fenomen cunoscut sub numele de ”metahemoglobinemie dobândită”.

Uneori, pacienții ajung la urgențe cu un ten albăstrui, dificultăți de respirație, dureri de cap, amețeli și cu niveluri de metahemoglobină de peste 12-15%. În condiții normale acestea sunt sub 2%”, explică hematologul Mariola Abio Calvete, conform sursei citate.

Pacienții răspund destul de bine la terapie și necesită monitorizare timp de aproximativ o săptămână. Pot exista cazuri grave care pot necesita o transfuzie de sânge și spitalizare.

E important de precizat că metahemoglobinemia nu este întotdeauna o boală ereditară. Unele persoane se nasc cu niveluri mai mari decât cele normale. În acest caz este vorba de ”metahemoglobinemie congenitală sau ereditară”.

ADVERTISEMENT
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Un nou scandal tip
Un nou scandal tip "sextape" în fotbal: interzis la echipa națională, după ce și-ar fi filmat prietena pe ascuns
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Celebrul milionar român care apare în dosarul Caranilor s-a despărţit de iubită şi...
Celebrul milionar român care apare în dosarul Caranilor s-a despărţit de iubită şi s-a mutat din România! Detalii de ultimă oră
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în...
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în planul său de a coloniza planeta Marte. Despre ce este vorba
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
A MURIT o legendă a muzicii. ADIO, maestre! Soția sa a făcut anunţul...
A MURIT o legendă a muzicii. ADIO, maestre! Soția sa a făcut anunţul devastator
Simona Halep ar fi plecat definitiv din România. Unde se zice că s-a...
Simona Halep ar fi plecat definitiv din România. Unde se zice că s-a mutat
Vești teribile despre Saveta Bogdan. A ajuns de urgență la spital, cu hemoragie....
Vești teribile despre Saveta Bogdan. A ajuns de urgență la spital, cu hemoragie. Medicii au operat-o!
Drama care i-a marcat viața Adelinei Pestrițu. Merge la psiholog: „Ziua eram la...
Drama care i-a marcat viața Adelinei Pestrițu. Merge la psiholog: „Ziua eram la înmormântare și seara la emisiune. Pe interior eram dărâmată...” / EXCLUSIV
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română