News

Adio, cauciucuri și cabluri arse! A fost promulgată legea care va curăța aerul din România

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice achiziția de la persoane fizice a metalelor care prezintă urme de arderi. Multe sunt obținute din cablurile și cauciucurile arse care poluează aerul.
03.06.2022 | 15:40
Adio cauciucuri si cabluri arse A fost promulgata legea care va curata aerul din Romania
Odată cu scăderea numărului cauciucurilor arse, autoritățile speră că va crește calitatea aerului. Foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Senatorul USR, Dragoș Popescu, a fost semnalat acest pas uriaș pentru protecția mediului și a sănătății populației. În acest context, amintim că România a fost dată în judecată de Comisia Europeană din cauza poluării aerului. Miercuri, pe site-ul administrației prezidențiale, presidency.ro, a fost publicat următorul anunț:

Aer mai curat pentru toți românii

Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 1 alin. (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 31/2011 privind interzicerea achiziționării de la persoane fizice a metalelor feroase şi neferoase şi a aliajelor acestora (PL-x 473/18.10.2021).”

ADVERTISEMENT

Practic, interzicerea achiziţionării metalelor feroase şi neferoase obținute prin procese termice și chimice de la persoane fizice va diminua fenomenul arderilor deșeurilor. Implicit, asta va înseamna aer mai curat mai ales pentru românii care trăiesc în marile orașe.

Conform senatotului USR, peste 870 de tone deșeuri au fost arse în ultimii 3 ani în orașele și localitățile ilfovene. O mare parte dintre acestea reprezentau materiale compozite folosite pentru obținerea metalelor.

ADVERTISEMENT

Așadar, această lege blochează posibilitatea persoanelor fizice de a vinde către operatorii economici, de tipul centrelor REMAT, metale obținute prin ardere sau tratare chimică.

Desființarea pieței pentru comercializare metalelor arse

Fără o piață pentru comercializarea acestor metale, arderea deșeurilor în acest scop va deveni neprofitabilă și ușor, ușor vor dispărea imaginile cu fumul negru și extrem de toxic produs de arderea cauciucurilor și cablurilor.

ADVERTISEMENT

Senatorul USR subliniază că astfel vor dispărea și rețelele de infracționalitate care recurg la aceste practici. Dragoș Popescu a mai atras atenția și asupra efectelor pe care legea le va avea asupra comunităților sărace.

Trebuie spus că aceste comunități sunt de două ori nedreptățite, ele trăiesc în sărăcie și devin instrumentele infractorilor și în același timp suferă cel mai tare de pe urmă acestor activități de ardere a deșeurilor, căci acei copii și cetățeni sunt cei mai expuși nivelurilor mari de poluare”, a spus senatorul USR.

ADVERTISEMENT

Nu cu mult timp în urmă, preşedinta Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, Cătălina Poiană, susţine că sunt necesare acţiuni concrete prin care mediul să fie protejat. Concret, ea sublinia nevoia reducerii nivelului de poluare, mai ales în zona marilor aglomerări urbane, cum este şi Bucureştiul.

Poluarea reprezintă o adevărată ameninţare la sănătatea noastră, a tuturor. Şi în Bucureşti, la fel ca în alte oraşe mari, se înregistrează un grad ridicat de poluare, care are implicaţii directe asupra stării de sănătate a tuturor: medici şi personal medical, pacienţi, populaţie în general.

Calitatea aerului pe care îl respirăm este extrem de importantă pentru sănătate. Pentru a ne păstra o stare de sănătate optimă, avem nevoie, pe lângă un stil de viaţă sănătos, şi de aer curat.

Impactul poluării aerului asupra mediului și sănătății

Cu toţii trebuie să ne îndreptăm atenţia spre diminuarea impactului pe care poluarea îl are asupra mediului şi, implicit, asupra sănătăţii noastre. Avem nevoie de acţiuni concrete prin care să protejăm mediul şi să reducem nivelul de poluare, mai ales în zona marilor aglomerări urbane, cum este şi Bucureştiul.

În acest fel, ne protejăm sănătatea, ne protejăm pe noi şi oferim generaţiilor viitoare şansa la o viaţă mai sănătoasă, pentru că rezultatele unor astfel de acţiuni sunt vizibile pe termen lung”, declara prof. univ. dr. Cătălina Poiană cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii.

Poluarea aerului are avea efecte negative asupra întregului organism și în funcţie de tipul de poluant, impactul asupra organismului este diferit. Ceşterea numărului particulelor de materie 2.5 sau PM 10 favorizează creşterea cazurilor de astm, bronhopneumopatie cronică obstructivă sau cancer pulmonar.

De asemenea, ele cresc riscul unui acccident vascular cerebral, al pneumonilor repetate şi afectează reproducerea. Potrivit specialiştilor, creşterea cantităţii de dioxid de sulf poate cauza dureri de cap, anxietate, reacţii alergice, tulburări de respiraţie și boli cardiovasculare.

Creşterea dioxidului de azot poate afecta funcţia hepatică, funcţia splinei, cu impact asupra imunităţii prin toxicitate directă asupra sângelui. Potrivit datelor disponibile, Bucureştiul este unul dintre oraşele cu un grad ridicat de poluare, iar unul dintre numeroasele cazuri care au generat alerta a fost raportat în ianuarie 2021.

 

 

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse...
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse la cale pentru a păcăli persoane naive
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Vin ploile. Meteorologii anunţă averse în fiecare zi pentru următoarele două săptămâni. Prognoza...
Vin ploile. Meteorologii anunţă averse în fiecare zi pentru următoarele două săptămâni. Prognoza pe regiuni în perioada 13 - 26 mai
Cristi Borcea, dezvăluiri fără precedent despre fiica secretă pe care o are dintr-o...
Cristi Borcea, dezvăluiri fără precedent despre fiica secretă pe care o are dintr-o relaţie extraconjugală! Cu ce se ocupă tânăra
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a...
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
Prognoza meteo actualizată. Ce ne așteaptă în următoarele două săptămâni
Prognoza meteo actualizată. Ce ne așteaptă în următoarele două săptămâni
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o...
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o cel mai tare. Nu i-a fost rușine să spună asta!
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie