News

Adio supermarketuri, duminica. Proiect de lege: marile magazine, închise în weekend și mutate din oraș

Supermarketurile și marile magazine care vând produse alimentare ar putea rămâne închise în zilele de duminică, sâmbăta urmând să funcționeze cu un program scurt.
26.08.2023 | 13:45
Adio supermarketuri duminica Proiect de lege marile magazine inchise in weekend si mutate din oras
Marile lanțuri de magazine ar putea fi obligate să se mute în afara orașelor / Foto: Mediafax Foto / Hepta / Alexandru Dobre
ADVERTISEMENT

Un demers legislativ inițiat de doi parlamentari ai Partidului Național Liberal (PNL) ar putea schimba fața comerțului din România, având impact asupra accesului la supermarketuri în weekend. Conform acestui proiect de lege, marile magazine ar urma să-și închidă porțile în zilele de weekend și să fie mutate în afara orașelor, urmând astfel modelul unor state din Europa Occidentală.

Piețele și magazinele mici ar putea rămâne deschise

Acest proiect legislativ, propus de reprezentanții PNL, vizează restricționarea accesului la marile magazine pentru publicul român. Conform propunerii, supermarketurile ar trebui să își închidă activitatea în zilele de duminică și să fie relocate la o distanță de cel puțin cinci kilometri față de centrele urbane.

ADVERTISEMENT

Criticii susțin însă că această mișcare ar putea duce la concedieri semnificative și la diminuarea veniturilor bugetare. De asemenea, publicul ar putea fi refractar la o astfel de idee, mai ales că zilele de sâmbătă și duminică sunt de mers la cumpărături, mai ales pentru cei care lucrează în timpul săptămânii.

Potrivit proiectului, în weekend ar urma să fie deschise doar piețele și magazinele mici. Pentru marile magazine, s-ar impune un program săptămânal de funcționare, cuprinzând intervalul 8-22 de luni până vineri, 8-14 sâmbăta și închis în zilele de duminică, anunță România TV.

ADVERTISEMENT

Scopul acestui demers legislativ este modificarea și completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

Marile magazine, mutate în afara orașelor

O altă prevedere importantă se referă la relocarea magazinelor mari. Propunerea legislativă sugerează ca marile magazine să fie mutate în afara orașelor, la o distanță minimă de cinci kilometri de perimetrul urban.

ADVERTISEMENT

În plus, se propune că supermarketurile ar trebui să ofere producătorilor români zone distincte pentru promovarea și vânzarea produselor autohtone, separate de produsele importate.

De-a lungul anilor, mai multe propuneri similare au fost respinse de către Parlament. Unii reprezentanți ai industriei au susținut însă că această schimbare ar putea avantaja magazinele mici și producătorii locali.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, există îngrijorări că măsura ar putea genera confuzie în rândul consumatorilor și ar putea afecta afacerile construite pe modelul actual.

În unele țări din vestul Europei, supermarketurile sunt închise duminica

În mai multe țări europene, restricțiile privind programul de funcționare al magazinelor în zilele de duminică sunt deja implementate. În Franța, de exemplu, relaxarea reglementărilor privind programul de duminică al magazinelor a stârnit controverse.

În țări precum Elveția, Olanda, Spania și Austria, magazinele au programe de funcționare specifice pentru zilele de duminică, cu restricții variate în ceea ce privește deschiderea lor.

ADVERTISEMENT