News

Adrian Cuculis, despre ordonanța austerității și efectele ei asupra românilor: ”O să pice”

Avocatul Adrian Cuculis a vorbit despre ordonanața austerității și efectele asupra cetățenilor. „Este din start neconstituțional”
22.09.2023 | 07:12
Adrian Cuculis despre ordonanta austeritatii si efectele ei asupra romanilor O sa pice
Adrian Cuculis, despre ordonanța austerității. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Avocatul Adrian Cuculis a vorbit despre ordonanața austerității și efectele asupra cetățenilor. După ce coaliția de guvernare a ajuns la un acord privind forma finală, actul normativ a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

Adrian Cuculis, despre ordonanța austerității: „O să pice”

Însă, noile măsuri fiscale care trebuie să acopere deficitul bugetar, au stârnit un val de controverse. În plus, experții atrag atenția asupra consecințelor pe care adoptarea ordonanței o va avea. De altfel, ei susțin că inițiatorii proiectului nu au făcut o analiză asupra impactului social și economic.

ADVERTISEMENT

La anumite categorii, inițiatorii ordonanței nu ar fi specificat mai multe în cadrul notei de fundamentare şi a expunerii de motive, completându-se doar „nu este cazul”. Este vorba despre analiza asupra impactului social, economic, macroeconomic și mediului concurențial și domeniului ajutoarelor de stat.

Același lucru s-a întâmplat în ceea e privește completarea referitoare la costurile și beneficiile din perspectiva inovării și digitalizării și a evaluării acestora din perspectiva dezvoltării durabile.

ADVERTISEMENT

„Este din start neconstituțional”

În acest context, avocatul Adrian Cuculis susține că ordonanța austerității va pica. Acesta spune că este „din start neconstituțional”. Totodată, el atrage atenția asupra efectelor negative pe care ordonanțe o va avea asupra românilor.

„Eu chiar îi rog să o promoveze așa, pentru că este din start neconstituțional. O să pice la prima adiere de vânt. Nu este cazul să o schimbe. Să o lase exact așa, că e perfect.

ADVERTISEMENT

Am plecat de la acel CASS care trebuia să nu mai fie plafonat deloc și să ajungem în niște situații la nivel de 2015, dacă-mi aduc aminte corect. Ajungeai să plătești ca liber profesionist 60 de salarii minime”, a declarat avocatul Cuculis, pentru Antena 3.

Avocatul susține că dacă ordonanța va intra în vigoare înainte ca inițiatorii proiectului să facă studiul de impact, va fi iarăși o problemă. „Este evident că dacă așa va intra în vigoare fără să faci niciun fel de studiu de impact îl facem degeaba.

ADVERTISEMENT

Adică luăm niște măsuri doar de dragul de a le lua, să enervăm lumea, pentru că dacă tu n-ai niște cifre în spate din care să arăți, iau măsurile astea ca să aduc banii ăia la buget, să scap de deficitul bugetar, să-mi iau banii din PNRR și toată lumea să fie mulțumită. Nu asta era logica din spatele ordonanței și din spatele discuțiilor interminabile?”, a adăugat acesta.

 

ADVERTISEMENT
Tags: