News

Adrian Năstase, recomandări privind aderarea la Schengen: ”Diplomația trebuie să continue. Presiune din partea opiniei publice”

Adrian Năstase a venit cu o serie de sfaturi pentru cei aflați în fruntea statului în legătură cu Schengen. Acesta spune că diplomația trebuie să continue. La fel și presiunea.
18.12.2022 | 22:17
Adrian Nastase recomandari privind aderarea la Schengen Diplomatia trebuie sa continue Presiune din partea opiniei publice
Ce crede Adrian Năstase că trebuie făcut în privința Schengen: ”Diplomația trebuie să continue”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

La începutul acestei luni, România a ratat aderarea la Schengen, după un veto al Austriei în Consiliul JAI. Un fost premier al României vine cu o serie de recomandări pentru autorități în privința planurilor viitoare de acțiune.

Ce crede Adrian Năstase că trebuie făcut în privința Schengen: ”Diplomația trebuie să continue”

În opinia lui Adrian Năstase, în următoarea perioadă e important ca puterea de la București să arată atitudine în relația cu Austria, o țară care încă ne este potrivnică.

ADVERTISEMENT

Fostul important om politic e convins că, dacă vom avea un astfel de comportament, șansele de aderare la Schengen în 2023 sunt mari.

”Trebuie să sprijinim o altă formulă de guvern, nu la nivelul autorităților în ceea ce privește Austria, trebuie să facem tot ce putem ca să le creăm probleme, dar nu în mod oficial, nu autoritățile statului, pentru că asta ar crea o problemă diplomatică solidă.

ADVERTISEMENT

Este, cred, bine că a fost retras ambasadorul. Sunt diverse chestiuni în care putem să arătăm că relația s-a răcit.

Putem să continuăm cu anumite semnale în ceea ce privește opțiuni pentru anumite firme, trebuie să arătăm că acea deschidere pe care am avut-o pentru Austria nu poate continua în aceste condiții. Deci trebuie o linie fermă.

ADVERTISEMENT

Cred că până la urmă, într-un fel, dacă ne vom bate în perioada următoare, avem șanse bune ca anul viitor să intrăm în Schengen”, a declarat Adrian Năstase, la Antena 3.

Adrian Năstase, sfat și pentru populație: ”Presiunea publică trebuie să continue”

În ultimele zile, românii simpli s-au aliat împotriva companiilor austriece din România. S-au declanșat adevărate acțiuni de boicot.

ADVERTISEMENT

Adrian Năstase este de părere că presiunea opiniei publice trebuie să rămână constantă în următoarea perioadă.

”Aș juca pe roluri. Diplomația trebuie să continue. Presiune din partea opiniei publice. Presiunea trebuie să continue. În felul ăsta rănești vânatul, ca să folosesc o formulă de la vânătoare, nu trebuie, nici nu poți, n-ai cum să-l termini, să-l dobori, dar în felul ăsta îi aduci aminte că exiști și îi ceri să te ia în seamă.

Eu cred că trebuie continuat la nivel diplomatic, nu doar în Austria. Presiunea trebuie făcută pe toată linia Uniunii Europene”, a mai spus fostul premier al României.

ADVERTISEMENT