Sport

Adversara României în lupta pentru Euro 2024 ar putea rămâne fără selecționer: ”E principalul vinovat!”

Elveția e lider în grupa de calificare la Euro 2024, din care face parte și România, însă soarta selecționerului Murat Yakin pare a fi deja pecetluită, în sensul negativ.
16.11.2023 | 23:03
Adversara Romaniei in lupta pentru Euro 2024 ar putea ramane fara selectioner E principalul vinovat
Concluzii după Israel - Elveția.
ADVERTISEMENT

Asta, pentru că Murat Yakin (49 de ani) ar fi nemulțumit pe toată lumea din cauza rezultatelor și prestațiilor mediocre înregistrate de Elveția în ultima perioadă. Cel mai recent exemplu, egalul cu o națională a Israelului care nici măcar nu a tratat partida cu maximă seriozitate, menajând mai mulți titulari. În acest context, Muray Yakin ar urma să fie dat afară la finalul acestei campanii, chiar dacă Elveția va câștiga grupa.

Adversara României în lupta pentru Euro 2024 ar putea rămâne fără selecționer

Cei mai mari contestatari ai lui Yakin sunt jurnaliștii elvețieni, cei care cer demisia selecționerului fără prea mari regrete. ”Echipa națională mai are două meciuri în grupa considerată cea mai slabă din preliminariile pentru EURO 2024. Chiar dacă este într-o poziție bună, media din țară spune la unison: Sunt mult lucruri greșite la naționala Elveției, iar principala persoană vinovată pentru acest lucru este, așa cum se întâmplă de multe ori, antrenorul”, au scris jurnaliștii de la SRF.ch.

ADVERTISEMENT

”Pe teren, s-a văzut de foarte puține ori seriozitate, abilitatea de a suferi și rezistență. Acest lucru ste bun pentru divertisment, pentru că echipa națională spune foarte multe povești incredibile, dar este mai puțin bine pentru echipa națională pentru că nu mai evoluează. Și este rău și pentru Murat Yakin, pentru că antrenorul este întotdeauna cel care iese primul pe ușă atunci când vremea este rea”, au completat și ziariștii CH Media.

Inclusiv cei de la Blick sunt vehemenți când vine vorba despre soarta antrenorului și par să ceară demiterea lui Yakin. ”Dacă vom ajunge la EURO 2024, va fi nevoie de răspunsuri la niște întrebări fundamentale. De exemplu, dacă ne dorim ca selecționerului Murat Yakin să se i se prelungească mandatul și după EURO. Sub conducerea lui, am progresat foarte puțin”, se arată și în publicația Blick.

ADVERTISEMENT

Interesant, așa cum remarcă și publicația NZZ, contractul lui Yakin se prelungește automat dacă acesta califică echipa la Campionatul European din Germania de anul viitor. Cu toate acestea, mai toată lumea în Elveția e nemulțumită de cum arată acum naționala, astfel că multă lume se gândește dacă ar mai trebui ca Federația Elvețiană de Fotbal să respecte această clauză din contract și, implicit, să-l păstreze pe Yakin pe bancă.

”Cu o calificare, contractul lui Yakin s-ar prelungi automat și ar rămâne și la Campionatul European. În acest caz, discuțiile viitoare ar trebui să fie în primul rând pe tema rămânerii la echipa națională a lui Yakin și din vara anului 2024. În ultimele luni au fost foarte puține argumente în favoarea lui Yakin, că poate duce mai departe echipa. Astfel, apare întrebarea dacă are sens să mergem la EURO cu Yakin”, punctează și NZZ.

ADVERTISEMENT

Elveția este lider în Grupa I, cu 16 puncte, la egalitate de puncte cu România, însă cu un golaveraj superior (+12 față de +9). Între timp, Israelul este pe locul 3 cu 12 puncte. Calculele calificării sunt relativ simple pentru țara noastră, cel puțin sâmbătă, 18 noiembrie, când va avea loc meciul dintre Israel și România, de la Felcsut.

Așadar, în condițiile în care Elveția joacă cu Kosovo și este greu de crezut că va pierde, România are nevoie de un egal cu Israel pentru a se califica alături de Elveția la Euro 2024. În acel moment meciul din ultima etapă dintre România și Elveția se va juca doar pentru a stabili cine este prima echipă în clasament. Dacă România pierde cu Israel, situația devine complicată pentru că România va fi obligată să învingă Elveția.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă elvețienii ar fi deja calificați la Euro, este greu de crezut că naționala pregătită de Edi Iordănescu va avea o misiune ușoară. Așadar, meci de totul sau nimic pentru România cu Israel, pe un teren ”neutru” care va fi cu siguranță ostil tricolorilor: în Ungaria. Din fericire presiunea de pe umerii israelienilor pare la fel de mare.

ADVERTISEMENT