News

Afacerea care i-a îmbogățit pe mai mulți români din mediul rural. Primesc ajutor de la stat și trăiesc din exporturi

Afacerea din domeniul agricol care i-a îmbogățit pe mai mulți români din mediul rural, în 2023. Fermierii primesc ajutor de la stat și trăiesc din exporturi.
01.09.2023 | 22:27
Afacerea care ia imbogatit pe mai multi romani din mediul rural Primesc ajutor de la stat si traiesc din exporturi
Afacerea care i-a îmbogățit pe mai mulți români din mediul rural. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Într-un an 2023 dominat de mai multe crize, cultivarea cartofului s-a dovedit a fi afacerea care i-a îmbogățit pe mai mulți români din mediul rural. Aceștia încasează sume frumoase din exporturi. În plus, primesc ajutor de la stat.

Afacerea care i-a îmbogățit pe mai mulți români din mediul rural

De cele mai multe ori, pământul roditor din mai multe zone ale țării reprezintă o salvare și o sursă de venit importantă pentru foarte mulți români. Un astfel de caz întâlnim în această perioadă în județul Dâmbovița.

ADVERTISEMENT

În această zonă, un cunoscut bazin legumicol, a început recoltarea cartofilor. Este mare aglomerație atât pe oborul din localitate, cât și pe câmpuri, unde producătorii culeg roadele.

Cartofii de Lungulețu reprezintă un produs de lux pe mesele consumatorilor din Ungaria si Polonia. Zilnic, sute de tone de cartofi produși în bazinul legumicol din comuna Lungulețu pleacă spre piețele din Ungaria și Polonia.

ADVERTISEMENT

Dată fiind seriozitatea lor și calitatea mărfii, oamenii din zonă și-au câștigat mulți clienți externi. De la un an la altul, numărul celor care vin din străinătate să cumpere cartofi din Lungulețu este din ce în ce mai mare.

”Nu este primul an când exportăm cartofi. Vindem către țari precum Ungaria, Polonia, mai nou Austria. Sunt clienți serioși, plătesc marfa pe loc și așa reușim și noi să mergem mai departe cu alte culturi.

ADVERTISEMENT

Este un an bun pentru noi. Cei care au cultivat cartofi anul acesta nu duc lipsă de clienți. Nu vindem doar în străinătate. Vindem și în piețele de gros din România. Deocamdată suntem mulțumiți.

Muncim destul de mult, dar nu ne văităm. Suntem obișnuiți cu munca. Noi asta facem de când ne știm. Avem mare noroc să vindem în străinătate. Munca noastră este apreciată și primim un preț corect pe cartofi.

ADVERTISEMENT

Prin calitatea cartofilor și prin seriozitatea noastră, de la an la an, ne-am câștigat tot mai mulți clienți. De ce să cumpărăm numai noi de la ei? Să mai cumpere și ei de la noi”, a declarat un producător de cartofi de la Lungulețu, conform Gazeta Dâmboviței.

Ajutoare de stat pentru susținerea producției de cartofi. Cine poate beneficia de sprijin

În mai 2023, Guvernul României a adoptat o schemă de ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartof de consum în anul 2023. Suma totală alocată este de 14.800.000 lei, reprezentând echivalentul a maximum 2.960.000 euro, iar cuantumul per beneficiar este de 200 euro/ha.

Pentru a primi sprijinul financiar, cultivatorii trebuie să obțină o producție minimă de 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha până la data de 17 noiembrie. Producătorii agricoli trebuie să respecte următoarele condiții de eligibilitate:

  • să utilizeze o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv;
  • să obțină o producție de minimum 15 tone/ha de pe suprafața înscrisă în program, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha până la data de 17 noiembrie a anului de cerere;
  • să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu cartof de consum, în anul 2023;
  • să facă dovada producției minime realizate prin documente justificative, în funcție de forma de organizare, respectiv: copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică / factura / fila/filele din carnetul de comercializare.
ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece...
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece bărbați, în medie, opt eșuează”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Locul unic din România, considerat raiul iubitorilor de trasee montane. Drumul până la el...
Locul unic din România, considerat raiul iubitorilor de trasee montane. Drumul până la el ne poartă prin aproape 100 de peşteri
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian...
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Cât câștigă Denise Rifai. Vedeta, incomodată de Dani Oțil și Răzvan Simion
Cât câștigă Denise Rifai. Vedeta, incomodată de Dani Oțil și Răzvan Simion
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut...
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut acești în trecut. El critică și emisiunea MasterChef. ''Este un concurs pentru bucătari amatori''
Ucraina a cerut permisiunea să folosească arme occidentale împotriva unor ținte din interiorul...
Ucraina a cerut permisiunea să folosească arme occidentale împotriva unor ținte din interiorul Rusiei
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce...
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce a avut de spus la adresa foștilor chefi din cooking show-ul Antenei 1