News

Afacerea care i-a îmbogățit pe mai mulți români din mediul rural. Primesc ajutor de la stat și trăiesc din exporturi

Afacerea din domeniul agricol care i-a îmbogățit pe mai mulți români din mediul rural, în 2023. Fermierii primesc ajutor de la stat și trăiesc din exporturi.
01.09.2023 | 22:27
Afacerea care ia imbogatit pe mai multi romani din mediul rural Primesc ajutor de la stat si traiesc din exporturi
Afacerea care i-a îmbogățit pe mai mulți români din mediul rural. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Într-un an 2023 dominat de mai multe crize, cultivarea cartofului s-a dovedit a fi afacerea care i-a îmbogățit pe mai mulți români din mediul rural. Aceștia încasează sume frumoase din exporturi. În plus, primesc ajutor de la stat.

Afacerea care i-a îmbogățit pe mai mulți români din mediul rural

De cele mai multe ori, pământul roditor din mai multe zone ale țării reprezintă o salvare și o sursă de venit importantă pentru foarte mulți români. Un astfel de caz întâlnim în această perioadă în județul Dâmbovița.

ADVERTISEMENT

În această zonă, un cunoscut bazin legumicol, a început recoltarea cartofilor. Este mare aglomerație atât pe oborul din localitate, cât și pe câmpuri, unde producătorii culeg roadele.

Cartofii de Lungulețu reprezintă un produs de lux pe mesele consumatorilor din Ungaria si Polonia. Zilnic, sute de tone de cartofi produși în bazinul legumicol din comuna Lungulețu pleacă spre piețele din Ungaria și Polonia.

ADVERTISEMENT

Dată fiind seriozitatea lor și calitatea mărfii, oamenii din zonă și-au câștigat mulți clienți externi. De la un an la altul, numărul celor care vin din străinătate să cumpere cartofi din Lungulețu este din ce în ce mai mare.

”Nu este primul an când exportăm cartofi. Vindem către țari precum Ungaria, Polonia, mai nou Austria. Sunt clienți serioși, plătesc marfa pe loc și așa reușim și noi să mergem mai departe cu alte culturi.

ADVERTISEMENT

Este un an bun pentru noi. Cei care au cultivat cartofi anul acesta nu duc lipsă de clienți. Nu vindem doar în străinătate. Vindem și în piețele de gros din România. Deocamdată suntem mulțumiți.

Muncim destul de mult, dar nu ne văităm. Suntem obișnuiți cu munca. Noi asta facem de când ne știm. Avem mare noroc să vindem în străinătate. Munca noastră este apreciată și primim un preț corect pe cartofi.

ADVERTISEMENT

Prin calitatea cartofilor și prin seriozitatea noastră, de la an la an, ne-am câștigat tot mai mulți clienți. De ce să cumpărăm numai noi de la ei? Să mai cumpere și ei de la noi”, a declarat un producător de cartofi de la Lungulețu, conform Gazeta Dâmboviței.

Ajutoare de stat pentru susținerea producției de cartofi. Cine poate beneficia de sprijin

În mai 2023, Guvernul României a adoptat o schemă de ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartof de consum în anul 2023. Suma totală alocată este de 14.800.000 lei, reprezentând echivalentul a maximum 2.960.000 euro, iar cuantumul per beneficiar este de 200 euro/ha.

Pentru a primi sprijinul financiar, cultivatorii trebuie să obțină o producție minimă de 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha până la data de 17 noiembrie. Producătorii agricoli trebuie să respecte următoarele condiții de eligibilitate:

  • să utilizeze o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv;
  • să obțină o producție de minimum 15 tone/ha de pe suprafața înscrisă în program, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha până la data de 17 noiembrie a anului de cerere;
  • să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu cartof de consum, în anul 2023;
  • să facă dovada producției minime realizate prin documente justificative, în funcție de forma de organizare, respectiv: copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică / factura / fila/filele din carnetul de comercializare.
ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă...
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă noul semn observat în apropiere de Harkov
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
Gest ȘOCANT făcut de TATĂL lui VLAD PASCU în TRAFIC! Nimeni nu se...
Gest ȘOCANT făcut de TATĂL lui VLAD PASCU în TRAFIC! Nimeni nu se aștepta după TRAGEDIE
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților