News

Afacerea prin care se pot îmbogăţi toţi românii care stau la curte. Un singur hectar cultivat aduce câştiguri de peste 20.000 de euro

O cultură de fructe ”de pădure” aduce câștiguri substanțiale și constante. Cererea în creștere a modelat și munca fermierilor
15.07.2023 | 10:42
Afacerea prin care se pot imbogati toti romanii care stau la curte Un singur hectar cultivat aduce castiguri de peste 20000 de euro
Un singur hectar poate aduce câștiguri de 20.000 de euro Sursa foto: simplydifferent.in
ADVERTISEMENT

Cultura de afine, căci despre ea este vorba, necesită multă muncă, însă și răsplata este pe măsură. Cultivatorii s-au adaptat pentru a răspunde cererii în afara sezonului fructelor de pădure.

Un hectar de fructe de pădure, câștiguri de peste 20.000 de euro

Direcția Silvică din județul Mureș s-a orientat către o astfel de cultură. Chiar dacă munca nu e una ușoară, afinele trebuie culese bob cu bob, răsplata este una pe măsură.

ADVERTISEMENT

”Se adună de către o persoană undeva la 35-40 de kilograme pe zi. Venim de dimineaţă, că dimineaţa e mai răcoare, pe căldură e mai greu. Dar, merge!”, explică, pentru Observator, Petru Friciu, şef pepiniera silvică Voivodeni, technician silvic.

”Locul trebuie să aibă un PH ridicat. L-am ajutat cu turbă şi rumeguş, ca să facem un PH mai ridicat”, a mai declarat Petru Friciu. Potrivit producătorilor, până acum s-au recoltat peste două tone de fructe, iar speranța este să mai culeagă încă pe atât.

ADVERTISEMENT

”Fructele sunt comercializate pe piaţa internă, la magazine din Reghin şi Târgu Mureş. Şi sunt la preţuri de 17 lei momentan, undeva între 15 și 20 de lei. Am încercat să creăm o alternativă la afinele de pădure”, spune Nicolae Bloj, inginer Direcția Silvică Mureș.

Creșterea popularității afinelor de cultură se datorează faptului că afinele de pădure se coc mai târziu. ”Afinele de pădure estimăm că o să recoltăm, achiziţionăm, undeva între 10 și 20 de tone şi ajunge pe piața externă”, mai explică Nicolae Bloj.

ADVERTISEMENT

Afinele, beneficii pentru sănătate

Până la recoltarea afinelor de pădure vor mai trece două săptămâni. Fructele de cultură pot asigura venituri mai sigure şi mai constante. Un hectar cultivat poate aduce câştiguri de peste 20.000 de euro.

O plantație de afin ajunge la maturitate abia după 7 ani de la înființare, însă atunci producția poate ajunge la aproximativ 10 tone pe hectar. Specialiștii care, de-a lungul timpului au investit mereu în producții de afine, susțin ca profitul poate veni chiar și după 3-4 ani de la înființarea culturii, scrie publicația Idei de Afaceri.

ADVERTISEMENT

Afinele ajută la regenerarea vaselor de sânge, la normalizarea glicemiei, la regenerarea purpurei retinei și la creșterea sensibilității fotoreceptorilor de la nivelul ochiului. Fructele contribuie și la neutralizarea infecțiilor din intestin, dilată ușor vasele coronare, protejează organismul contra radioactivității. De asemenea, mirtilina, o substanță conținută de fructe și frunze, ajută la scăderea glicemiei.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
A făcut milioane din fotbal și e vedetă, dar conduce o mașină de...
A făcut milioane din fotbal și e vedetă, dar conduce o mașină de doar 1.000 de euro
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Rona Hartner a decis, prin testament, ce se va întâmpla cu fiica ei...
Rona Hartner a decis, prin testament, ce se va întâmpla cu fiica ei minoră. Hotărârea luată înainte să moară
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Vaccin contra cancerului, de la pionierul ARN mesager
Vaccin contra cancerului, de la pionierul ARN mesager
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română