News

Afacerea prin care se pot îmbogăţi toţi românii care stau la curte. Un singur hectar cultivat aduce câştiguri de peste 20.000 de euro

O cultură de fructe ”de pădure” aduce câștiguri substanțiale și constante. Cererea în creștere a modelat și munca fermierilor
15.07.2023 | 10:42
Afacerea prin care se pot imbogati toti romanii care stau la curte Un singur hectar cultivat aduce castiguri de peste 20000 de euro
Un singur hectar poate aduce câștiguri de 20.000 de euro Sursa foto: simplydifferent.in
ADVERTISEMENT

Cultura de afine, căci despre ea este vorba, necesită multă muncă, însă și răsplata este pe măsură. Cultivatorii s-au adaptat pentru a răspunde cererii în afara sezonului fructelor de pădure.

Un hectar de fructe de pădure, câștiguri de peste 20.000 de euro

Direcția Silvică din județul Mureș s-a orientat către o astfel de cultură. Chiar dacă munca nu e una ușoară, afinele trebuie culese bob cu bob, răsplata este una pe măsură.

ADVERTISEMENT

”Se adună de către o persoană undeva la 35-40 de kilograme pe zi. Venim de dimineaţă, că dimineaţa e mai răcoare, pe căldură e mai greu. Dar, merge!”, explică, pentru Observator, Petru Friciu, şef pepiniera silvică Voivodeni, technician silvic.

”Locul trebuie să aibă un PH ridicat. L-am ajutat cu turbă şi rumeguş, ca să facem un PH mai ridicat”, a mai declarat Petru Friciu. Potrivit producătorilor, până acum s-au recoltat peste două tone de fructe, iar speranța este să mai culeagă încă pe atât.

ADVERTISEMENT

”Fructele sunt comercializate pe piaţa internă, la magazine din Reghin şi Târgu Mureş. Şi sunt la preţuri de 17 lei momentan, undeva între 15 și 20 de lei. Am încercat să creăm o alternativă la afinele de pădure”, spune Nicolae Bloj, inginer Direcția Silvică Mureș.

Creșterea popularității afinelor de cultură se datorează faptului că afinele de pădure se coc mai târziu. ”Afinele de pădure estimăm că o să recoltăm, achiziţionăm, undeva între 10 și 20 de tone şi ajunge pe piața externă”, mai explică Nicolae Bloj.

ADVERTISEMENT

Afinele, beneficii pentru sănătate

Până la recoltarea afinelor de pădure vor mai trece două săptămâni. Fructele de cultură pot asigura venituri mai sigure şi mai constante. Un hectar cultivat poate aduce câştiguri de peste 20.000 de euro.

O plantație de afin ajunge la maturitate abia după 7 ani de la înființare, însă atunci producția poate ajunge la aproximativ 10 tone pe hectar. Specialiștii care, de-a lungul timpului au investit mereu în producții de afine, susțin ca profitul poate veni chiar și după 3-4 ani de la înființarea culturii, scrie publicația Idei de Afaceri.

ADVERTISEMENT

Afinele ajută la regenerarea vaselor de sânge, la normalizarea glicemiei, la regenerarea purpurei retinei și la creșterea sensibilității fotoreceptorilor de la nivelul ochiului. Fructele contribuie și la neutralizarea infecțiilor din intestin, dilată ușor vasele coronare, protejează organismul contra radioactivității. De asemenea, mirtilina, o substanță conținută de fructe și frunze, ajută la scăderea glicemiei.

ADVERTISEMENT