News

Afacerea ireală pe care a gândit-o un român. Cultivă un fruct exotic în Buzău și s-a umplut de bani

Un român a dat lovitura cu creșterea unui fruct exotic în Buzău. Costă 25 de lei kilogramul iar clienții dau năvală deja
08.10.2023 | 15:02
Afacerea ireala pe care a gandito un roman Cultiva un fruct exotic in Buzau si sa umplut de bani
Valentin Badea a obținut anul acesta o recoltă de zece tone de fructe exotice / Foto: captură, Antena3CNN
ADVERTISEMENT

Un român din Buzău a pariat pe fructe exotice, chiar dacă în România unele specii nu sunt potrivite pentru specificul țării noastre. Dar creșterea de la an la an a temperaturilor în Europa, inclusiv în România, face potrivită creșterea unor soiuri de fructe care altădată puteau fi puse pe masă numai din import.

O recoltă de zece tone anul acesta

Această socoteală și-a făcut-o și Valentin Badea, un fermier din Buzău care a decis să cultive smochine. Și cu succes, pentru că fructele s-au copt deja și urmează să ajungă în magazine, scrie Antena3CNN.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, Valentin Badea se așteaptă să culeagă anul acesta nu mai puțin de zece tone de smochine.Primii arbuști au fost plantați acum cinci ani iar clima din ce în ce mai caldă le-a fost prielnică smochinilor din Buzău.

„Producţia e dublă faţă de anul trecut, iar pentru anul viitor estimez 20 de tone, cu siguranţă. E o producţie mulţumitoare pentru nişte pomi pe care i-am ţinut un pic din tăiere. Rezultatele sunt pe măsură şi sunt mulţumit de ele”, a declarat Valentin Badea.

ADVERTISEMENT

„Am ales smochinul pentru că nu sunt livezi de smochini în zonă, din ce ştiu e singura din Buzău, am ales pentru că e un pom iubitor de secetă şi care e ferit de secetă”, a adăugat el.

Smochine bio

Crescătorul de smochini din Buzău spune că nu a adăugat niciodată îngrășăminte și substanțe chimice pentru tratarea arbuștilor, astfel că urmărește și să obțină o certificare de produse bio pentru smochinii lui.

ADVERTISEMENT

„E un risc în orice. Eu cred că am câştigat, nu am pierdut, sunt mulţumit de rezultatul muncii, e o livadă apreciată de toţi vizitatorii care nu au văzut aşa ceva la noi în România, chiar dacă e o livadă mică. E pe vreo 9.000 de metri pătraţi, peste 600 de pomi”, a detaliat Valentin Badea.

Pomicultorul a ales și o metodă directă pentru a-și convinge clienții de calitatea smochinilor de Buzău: cei care vin în livada lui sunt lăsați să mănânce pe gratis.

ADVERTISEMENT

Se vând cu 25 de lei kilogramul

„Sper să vină mai mulţi vizitatori la livadă, pentru că ei fac regulile, intră, mănâncă şi la sfârşit plătesc doar ce cumpără.  Preţul e de 25 de lei pe kilogram, dar niciodată nu dau cu 25 de lei, pentru că eu pun în plus jumătate de kilogram, că sunt convins că pe drum ei mai mănâncă”, spune Badea.

„Smochinele produse la Buzău vor putea fi găsite și în două lanțuri de magazine. Producătorul şi-a propus ca în perioada care urmează să vândă fructe pentru procesare mai multor fabrici din țară”, informează Antena3CNN.

Smochinul comestibil este una dintre cele mai importante plante din bazinul mediteranean, unde este cultivat de mii de ani. Este singurul reprezentant european al genului Ficus, care include aproape șase sute de specii, majoritatea tropicale. Poate trăi până la 300 de ani, ajungând la producția deplină în jurul vârstei de 7 ani.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot...
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău: datoria a depăşit 50% din PIB, iar deficitul e deja peste 3%
Lovitura de milioane de euro dată de afaceristul de doar 28 de ani...
Lovitura de milioane de euro dată de afaceristul de doar 28 de ani care a părăsit definitiv SUA pentru România: E un exemplu
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la...
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la cuțite! Câștigătorul a spus tot adevărul, după plecarea celor trei chefi: „Se vede că...„
Se SCHIMBĂ TOTUL privind PENSIILE! ANUNȚUL Ministerului Muncii
Se SCHIMBĂ TOTUL privind PENSIILE! ANUNȚUL Ministerului Muncii
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Ștefan Bănică Jr., în culmea fericirii. Fiul cel mic a împlinit 5 ani
Ștefan Bănică Jr., în culmea fericirii. Fiul cel mic a împlinit 5 ani
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile...
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile pasagere şi a treia căsătorie
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac...
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac Robert Fico
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților