Un român din Buzău a pariat pe fructe exotice, chiar dacă în România unele specii nu sunt potrivite pentru specificul țării noastre. Dar creșterea de la an la an a temperaturilor în Europa, inclusiv în România, face potrivită creșterea unor soiuri de fructe care altădată puteau fi puse pe masă numai din import.
Această socoteală și-a făcut-o și Valentin Badea, un fermier din Buzău care a decis să cultive smochine. Și cu succes, pentru că fructele s-au copt deja și urmează să ajungă în magazine, scrie Antena3CNN.
Potrivit sursei citate, Valentin Badea se așteaptă să culeagă anul acesta nu mai puțin de zece tone de smochine.Primii arbuști au fost plantați acum cinci ani iar clima din ce în ce mai caldă le-a fost prielnică smochinilor din Buzău.
„Producţia e dublă faţă de anul trecut, iar pentru anul viitor estimez 20 de tone, cu siguranţă. E o producţie mulţumitoare pentru nişte pomi pe care i-am ţinut un pic din tăiere. Rezultatele sunt pe măsură şi sunt mulţumit de ele”, a declarat Valentin Badea.
„Am ales smochinul pentru că nu sunt livezi de smochini în zonă, din ce ştiu e singura din Buzău, am ales pentru că e un pom iubitor de secetă şi care e ferit de secetă”, a adăugat el.
Crescătorul de smochini din Buzău spune că nu a adăugat niciodată îngrășăminte și substanțe chimice pentru tratarea arbuștilor, astfel că urmărește și să obțină o certificare de produse bio pentru smochinii lui.
„E un risc în orice. Eu cred că am câştigat, nu am pierdut, sunt mulţumit de rezultatul muncii, e o livadă apreciată de toţi vizitatorii care nu au văzut aşa ceva la noi în România, chiar dacă e o livadă mică. E pe vreo 9.000 de metri pătraţi, peste 600 de pomi”, a detaliat Valentin Badea.
Pomicultorul a ales și o metodă directă pentru a-și convinge clienții de calitatea smochinilor de Buzău: cei care vin în livada lui sunt lăsați să mănânce pe gratis.
„Sper să vină mai mulţi vizitatori la livadă, pentru că ei fac regulile, intră, mănâncă şi la sfârşit plătesc doar ce cumpără. Preţul e de 25 de lei pe kilogram, dar niciodată nu dau cu 25 de lei, pentru că eu pun în plus jumătate de kilogram, că sunt convins că pe drum ei mai mănâncă”, spune Badea.
„Smochinele produse la Buzău vor putea fi găsite și în două lanțuri de magazine. Producătorul şi-a propus ca în perioada care urmează să vândă fructe pentru procesare mai multor fabrici din țară”, informează Antena3CNN.
Smochinul comestibil este una dintre cele mai importante plante din bazinul mediteranean, unde este cultivat de mii de ani. Este singurul reprezentant european al genului Ficus, care include aproape șase sute de specii, majoritatea tropicale. Poate trăi până la 300 de ani, ajungând la producția deplină în jurul vârstei de 7 ani.