Life

Cum pregătești pomii fructiferi pentru iarnă. Trucurile pomicultorilor cu experiență pentru o recoltă bogată și în anul următor

Cum să pregătești pomii fructiferi pentru anotimpul de iarnă. La ce trucuri apelează agricultorii cu experiență. Sunt de mare folos
04.10.2023 | 01:07
Cum pregatesti pomii fructiferi pentru iarna Trucurile pomicultorilor cu experienta pentru o recolta bogata si in anul urmator
Cum se pregătesc pomii fructiferi pentru iarnă. Sursa foto: Agrointeligenta
ADVERTISEMENT

Este sezonul în care pomii fructiferi trec prin multe schimbări și este nevoie de pregătirea lor pentru anotimpul de iarnă, când nu vor mai da roade și vor fi cuprinși de îngheț și zăpadă. Drept urmare, trebuie să aibă o rezistență de ”fier” față de valorice termice scăzute.

Cum îngrijești pomii fructiferi pentru iarnă

Pomicultorii cu experiență știu foarte bine cum să aibă grijă de recolta lor, în așa fel încât anul viitor să se bucure de roade pe măsură. Atenția pe care aceștia o acordă pomilor fructiferi este una deosebită, mai ales dacă sunt producători și trăiesc de pe urma profitului încasat.

ADVERTISEMENT

Pomii fructiferi dau roade toamna. Mere, pere, prune sau nuci sunt printre fructele cele mai căutate în această perioadă. Culese din copaci sunt foarte bune, mai ales dacă nu au fost stropite cu aditivi. Ele trebuie să fie culese de pe crengi chiar și dacă sunt deteriorate, potrivit agricultorilor.

De-a lungul timpului, s-a constatat că merele, perele, prunele sau nucile rămase mici pe crengi duc la boli fungice, respectiv la uscarea tuturor crengilor și a întreg pomului fructifer. Nu va fi de mirare, de exemplu, dacă în anul care urmează, recolta va fi una săracă.

ADVERTISEMENT

Pe lângă acestea, află că frunzele care vor cădea toamna pe lângă copaci trebuie culese, deoarece oricât ar oferi un decor frumos nu fac decât să contribuie la dezvoltarea bolilor fungice. Consecințele vor fi și apariția unor insecte care se vor hrăni cu scoarța pomului.

După ce se vor elimina fructele deteriorate, se vor strânge frunzele căzute și se vor tăia crengile uscate, se va ”umbla” la sol. Acesta va fi unul fertil doar dacă va fi stimulat de către om. Cum? Prin săpat și ”hrănirea” cu îngrășăminte naturale, de casă.

ADVERTISEMENT

Și solul trebuie îngrijit pentru sănătatea pomilor fructiferi

Săpați de jur-împrejurul pomului fructifer, toamna, și adăugați îngrășământ precum cele din cenușă, coji de ouă, de banane sau amestec din apă cu bicarbonat de sodiu, amestec din urzici fierte, resturi ale animalelor din gospodărie, mai exact, cel al bovinelor.

Un alt îngrășământ util este cel pe bază de fosfor și potasiu. Nu în ultimul rând, nu uitați să arați întreaga grădină dacă aveți și aici pomi fructiferi. Solul va fi bun de roade anul viitor nu doar pentru pomii fructiferi, ci și pentru legumele pe care le veți planta.

ADVERTISEMENT

Pe lângă toate acestea, pomii fructiferi trebuie bine stropiți. Acest pas se face cu fungicide din cupru și mai spre la final de toamnă, în noiembrie, când frunzele sunt complet căzute. Agricultorii apelează adesea la zeama bordeleză pe post de fungicid de cupru.

ADVERTISEMENT
Tags: