Cultivarea de șofran poate fi afacerea perfectă pentru cei care locuiesc la curte. Această plantă e foarte căutată, dar și extrem de costisitoare. Are numeroase beneficii pentru sănătate.
Cultivarea de șofran ar putea fi foarte profitabilă pentru cei care locuiesc la casă și au curte. Este cel mai scump condiment din lume, astfel că doar 450 de grame costă între 500 și 5.000 de dolari, iar un kilogram poate ajunge la 10.000 de euro.
Recoltat manual din floarea Crocus sativus, șofranul este cunoscut mai ales sub numele de crocus de șofran. Termenul “șofran” este valabil pentru structurile sub formă de fir de la floarea care se numește stigmat.
Lunile octombrie și noiembrie sunt cele potrivite pentru înflorirea și recoltarea filamentelor. Florile trebuie culese dimineața, de la primele ore, dar și seara, atunci când sunt mai închise.
Metoda de recoltare necesită multă forță de muncă, iar producția costă foarte mult. Acesta este motivul pentru care prețul șofranului este atât de mare, notează click.ro.
Încă nu se știe care este originea șofranului. Specialiștii spun că, cel mai probabil, acesta provine din Iran, acolo unde oamenii îl venerau pentru proprietățile medicinale. Planta este cunoscută mai ales pentru stimularea stării de spirit, pentru îmbunătățirea memoriei fiind, în acelați timp, și un bun afrodisiac.
Șofranul are numeroase beneficii, unul dintre acestea fiind faptul că e un antoxidant foarte puternic. Conține mai mulți compuși vegetali, care acționează ca antioxidanți, iar celulele sunt protejate împotiva radicalilor liberi și a stresului oxidativ.
Crocina și crocetina sunt pigmenți carotenoizi, iar aceștia dau culoarea roșie a șofranului, care pot avea proprietăți antiedepresive, printre altele. De asemenea, pot proteha celulele creierului împotriva leziunilor progresive, reduc apetitul, ajută la slăbit și ameliorează inflamația.
Gustul și aroma distinctă a șofranului sunt date de safranal. Poate fi util pentru îmbunătățirea stării de spirit, a memoriei, dar și a capacității de învățare. În același timp, protejează celulele împotriva stresului oxidativ.
În petalele florilor de șofran se găsește kaempferolul. Are proprietăți anticancerigene și antidepresive, dar poate reduce și inflamația, potrivit Healthline.
Cunoscut sub numele de “condimentul soarelui”, șofranul poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit. Conform unor studii, suplimentele de șofran au fost mai eficiente decât placebo în tratarea simtpomelor depresiei ușoare până la moderate. Mai mult, potrivit altor studii, administrarea a 30 mg de șofran pe zi a fost la fel de eficientă precum anumite antidepresive.
Fiind bogat în antioxidanți, șofranul ajută la neutralizarea radicalilor liberi nocivi, ale căror daune au fost legate de boli precum cancerul. S-au făcut studii pe ebrupetă și s-a constatat că șofranul și compușii săi pot ucide celulele canceroase sau le pot opri creșterea.
În plus, șofranul poate ajuta și la tratarea simptomelor PMS (Sindromul premenstrual). Chiar și simplul miros de șofran, timp de 20 de minute, ajută la reducerea unor simptome.