Life

Unde se găsește șofranul în România. Cât de mult costă jumătate de kilogram din acest condiment

Unde se găsește șofranul în România. Iată cât de mult costă jumătate de kilogram din acest condiment celebru care are numeroase beneficii pentru sănătate.
17.08.2022 | 10:45
Unde se gaseste sofranul in Romania Cat de mult costa jumatate de kilogram din acest condiment
Unde se găsește șofranul în România și cât de mult costă. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Șofranul este cel mai scump condiment din lume și are un preț destul de mare, putând fi găsit și în România. Metoda de recoltare a acestui condiment, care necesită foarte multă muncă, este motivul pentru care are un preț atât de ridicat.

Unde se găsește șofranul în România și cât de mult costă

Mai puțin de jumătate de kilogram de șofran poate ajunge să aibă un preț cuprins între 500 și 5.000 de dolari.

ADVERTISEMENT

Șofranul este recoltat manual din floarea Crocus sativus, care este cunoscută sub numele de “crocodilul șofranului”.

Termenul “șofran” este aplicat structurilor similare unui fir de ață ale florii, care se numesc stigmate. Originea șofranului încă nu este cunoscută cu exactitate.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil, condimentul provine din Iran, acolo unde a fost venerat pentru proprietățile sale medicinale. Șofranul este considerat a fi și un afrodiziac puternic.

Totodată, Iranul este și cel mai mare cultivator de șofran din lume, care exportă anual peste 50 de tone.

ADVERTISEMENT

Firișoarele subțiri din interiorul petalelor sunt cele care dau valoarea șofranului. Cu cât acestea sunt mai multe și legate pe o singură tulpină, cu atât prețul va fi mai mare.

Șofranul poate fi găsit și în România. Acest condiment este recoltat pe un teren din Gorj. Un spaniol a decis să-l cultive acolo în urmă cu câțiva ani. Acesta a înlocuit cultura de porumb cu una de șofran.

ADVERTISEMENT

“Un kilogram de bulbi în Spania poate fi 20-30 de euro. Sunt 80-90 de bulbi, iar pentru 1.000 mp e nevoie de 300 kg, ca să știe lumea că nu e ieftină investiția, dar e foarte rentabilă.

Este un produs foarte scump, pentru că se produce foarte puțin. În Spania, în țările arabe se produce foarte puțin. Se duce la 14 euro un gram de șofran, dacă e de calitatea 1.”, declara Aparizio Guzman, un investitor spaniol, pentru Știrile Pro TV.

Un kilogram de șofran, supranumit și “aurul roșu”, poate ajunge să se vândă la prețul de 30.000 de euro.

Ce beneficii are șofranul

Șofranul mai este supranumit “condimentul soarelui” datorită culorii sale distincte, dar și pentru faptul că îi ajută pe oameni să aibă o stare de spirit mai bună.

Despre șofran se știe faptul că este bogat în compuși vegetali care acționează ca antioxidanți, cum ar fi crocin, crocetin, safranal și kaempferol. Prin intermediul antioxidanților, celulele sunt protejate de stresul oxidativ.

Potrivit unei analize a cinci studii, suplimentele de șofran au fost mult mai eficiente decât placebo în tratarea simptomelor depresiei ușoare și moderate.

De asemenea, alte studii au constat că administrarea zilnică a 30 mg de șofran a avut o eficiență la fel de mare ca medicamente precum Fluoxetina, Imipramina și Citalopramul, care sunt tratamente convenționale pentru depresie.

Mai mult, au fost mai puțini oameni care au prezentat reacții adverse la șofran, în comparație cu alte tratamente.

Un alt beneficiu al șofranului este faptul că poate îmbunătăți memoria.

ADVERTISEMENT