Sport

Afirmație șocantă a unui arbitru FIFA din Brazilia, Igor Benevenuto: ”30-40% dintre oamenii din fotbal sunt gay sau bisexuali”

Brazilianul Igor Benevenuto, primul arbitru FIFA care a recunoscut că este homosexual, spune că nu reprezintă o excepție în lumea fotbalului și că este timpul ca diversitatea să fie acceptată în acest sport.
30.08.2022 | 21:08
Afirmatie socanta a unui arbitru FIFA din Brazilia Igor Benevenuto 3040 dintre oamenii din fotbal sunt gay sau bisexuali
Igor Benevenuto, primul arbitru FIFA care a recunoscut că este homosexual, spune că 30-40% dintre cei implicați în fotbal sunt gay sau bisexuali. Credit foto: twitter
ADVERTISEMENT

În urmă cu trei săptămâni, într-un podcast produs de rețeaua media braziliană Globo, Igor Benevenuto s-a eliberat. A recunoscut public că este gay. Și spune el, a avut parte de o ”renaștere”, și că și-a recâștigat dreptul la viață.

Într-o altă industrie, deja nu mai este o știre. În fotbal însă, întâmplător sau nu, a fost între cei care, deși figurau pe lista lărgită, nu vor se vor regăsi, în camera VAR, la Cupa Mondială din Qatar. Este motivul în care, confesându-se pentru Der Spiegel, a afirmat, tranșant, că este timpul ca lucrurile să se schimbe. Mai ales că, spune el, peste o treime dintre oamenii din fotbal sunt gay sau bisexuali!

ADVERTISEMENT

”Arbitri, jucători, antrenori, căsătoriți, cu copii… cu viață dublă, asta este realitatea”, afirmă Igor Benevenuto

Igor Benevenuto are 41 de ani. Și este arbitru de 24. Oficiază în Campeonato Brasileiro din 2012 și este un oficial VAR la nivel internațional.

Cupa Mondială din Qatar putea reprezenta un nou moment important pentru cariera sa. Însă, poate tocmai pentru că era vorba despre cel mai important moment pentru fotbalul mondial, a ales tocmai acest moment pentru a se elibera.

ADVERTISEMENT

”Sunt gay, sunt atras de bărbați și fotbalul este un sport în care am crescut și pe care am ajuns să-l urăsc pentru că nu suportam mediul plin de machism și prejudecăți.

Alături de prieteni, am fost întotdeauna o persoană extrovertită, fericită. Dar în fotbal, am pus bariere. Am fost întotdeauna cel mai agresiv, ignorant și nepoliticos tip din cameră.

ADVERTISEMENT

De ce? Pentru că atunci când vei deveni genul ăsta de persoană, nimeni nu va dori să se apropie de tine.

„Nu am vorbit prea mult cu alții. M-am închis, am pus această privire serioasă, impenetrabilă. Am vrut să țin oamenii departe. A fost dureros, pentru că nu eram eu. A trebuit să-mi creez o persoană care să fie complet opusul a ceea ce sunt.

ADVERTISEMENT

Aceasta a fost masca mea – personajul pe care l-am creat pentru a supraviețui. Macho. Drept. 

Pentru a supraviețui, am inventat o versiune falsă a mea. În sfârșit pot fi eu însumi, o persoană normală”, spune el.

În Brazilia, homosexualitatea e considerată o boală tratabilă

Benevenuto a explicat și modul în care a fost privit. Dar și motivul pentru care cei cu o astfel de orientare preferă să o ascundă de ceilalți.

”Este repulsie – pentru ei, ești o bucată de gunoi. Pentru că ești atras de oameni de același sex, nu ești nimic și nu ești nimeni. A fost foarte greu să fiu în preajma acelor oameni atâția ani și încă este.

Iar fotbalul? Este total masculin, heterosexual, un sport pentru bărbați. Dacă nu te încadrezi în acel stereotip, nu poți participa.

Cunosc jucători care își trăiesc viața ascunși la vedere. Este o existență clandestină. Ei știu că ar exista o reacție – că ar fi suprimați sau excluși dacă ar ieși să își recunoască identitatea”, a declarat arbitrul.

Pentru a continua, oferind o imagine a modului în care este tratată homosexualitatea în Brazilia. ”În țara mea, homosexualitatea este văzută ca o boală asemănătoare alcoolismului, care poate fi depășită.

Am crezut-o ani de zile. Am suferit de depresie și am trecut prin vremuri întunecate. Obișnuiam să mă rog lui Dumnezeu pentru a scăpa de această boală.

Din păcate încă există prejudecăți. Nu mă aștept ca situația să se schimbe complet în timpul vieții. Dar pot fi totuși o picătură în oceanul schimbării”, recunoaște el.

Un semnal de alarmă

Demersul său își dorește și altceva. Să atragă atenția asupra unui fenomen despre care, atât pentru Globo, cât și, acum, pentru Der Spiegel, spune Benevenuto, are amploare.

”M-am gândit la toate acestea. Dacă trebuie să fiu purtător de cuvânt pentru a schimba lucrurile, voi fi. Există oameni acolo care suferă intens. Dacă pot ajuta o persoană să-și îmbunătățească viața, asta înseamnă ceva.

Acesta este secolul 21. Nu putem continua cu comportamentul retrograd din trecut. Trebuie să schimbăm atitudinile.

Sunt arbitri, jucători, antrenori, căsătoriți, cu copii, despărțiți, cu viață dublă, există de toate. Existăm și merităm dreptul să vorbim despre asta, să trăim normal”, afirma, acum câteva săptămâni.

Pentru ca acum, pentru Der Spiegel, să ofere și o estimare. ”Să ținem cont de toți oamenii implicați în fotbal: oficiali, antrenori, jucători și arbitri. Între 30 și 40 la sută sunt homosexuali sau bisexuali, sau au făcut ceva la un moment dat cu un alt bărbat.”

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori