News

Agenda Elenei Ceaușescu este valabilă și azi! Ce scria în ea soția lui Nicolae Ceaușescu

09.04.2019 | 10:34
Agenda Elenei Ceausescu este valabila si azi Ce scria in ea sotia lui Nicolae Ceausescu

Elena Ceaușescu ținea o agendă în care își scria, nu notări personale, ci numele celor care i-au călcat pragul biroului din sediul Comitetului Central. Totul pe ore și minute! Istoricul Lavinia Betea a pus totul într-o carte care se numește chiar așa: “Ultimul an din viața Elenei Ceaușescu, Agenda Tovarășei în 1989”.  Ce însemnări făcea soția lui Nicolae Ceaușescu? “Ca să achite datoria externă, din rezerva națională s-au vândut 80 de tone de aur. Ceaușescu voia ca până la Congresul din toamnă să le răscumpere. Până la capătul anului a reușit să achiziționeze însă abia peste 20 de tone”. (Pagina 144)

Agenda Elenei Ceaușescu

Lavinia Betea a păstrat memoriile unor activiști de rang înalt prec um: Dumitru Popescu-Dumnezeu, principalul ideolog al Partidului, şi Silviu Curticeanu, care era şeful Cancelariei CC al PCR sau Elena Ceaușescu. Agenda soției liderului comunist este păstrată în cartea cu numele: “Ultimul an din viața Elenei Ceaușescu, Agenda Tovarășei în 1989”

La acea ședință CPEx ținută între orele 10.30 și 11.10 s-a anunțat rambursarea integrală a datoriei externe a României. (…) În 1980 aveam de plătit peste 11 miliarde de dolari. În total, din 1975 până în martie 1989, cu dobândă, s-au plătit circa 21 de miliarde de dolari. S-au plătit, alături de aceștia, și datoriile în ruble (a căror valoare n-a mai comunicat-o)”. (Pagina 92)”

Agenda Elene Ceaușescu
Agenda Elene Ceaușescu

• Vineri, 31 martie:

“La acea ședință CPEx ținută între orele 10.30 și 11.10 s-a anunțat rambursarea integrală a datoriei externe a României. (…)În 1980 aveam de plătit peste 11 miliarde de dolari. În total, din 1975 până în martie 1989, cu dobândă, s-au plătit circa 21 de miliarde de dolari. S-au plătit, alături de aceștia, și datoriile în ruble (a căror valoare n-a mai comunicat-o)”. (Pagina 92)

“În ședința MAN din acea zi s-a adoptat o lege cu adevărat istorică – Legea privind interzicerea creditelor din străinătate. Consecințele nu vor întârzia să apară: peste mai puțin de o săptămână, Comunitatea Europeană a suspendat convorbirile economice cu România”. (Pagina 108)