News

Alegeri locale în Moldova: zeci de nereguli înregistrate la secțiile de vot. Într-o localitate din Găgăuzia, nimeni nu s-a prezentat la vot

Turul al doilea al alegerilor locale în Republica Moldova s-a desfășurat într-o atmosferă încordată, iar în zeci de localități au fost raportate incidente.
19.11.2023 | 21:34
Alegeri locale in Moldova zeci de nereguli inregistrate la sectiile de vot Intro localitate din Gagauzia nimeni nu sa prezentat la vot
Alegerile locale din Republica Moldova s-au desfășurat cu dificultate în mai multe localități din țară / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În general, prezența la urne a moldovenilor a fost una destul de redusă. Până la ora 20:00, circa 36% din totalul alegătorilor moldoveni cu drept de vot se prezentaseră la secții, respectiv 290.000 de cetățeni.

La Bălți, persoane necunoscute au încercat să împiedice votul

Chiar și așa, în timpul scrutinului de duminică, au fost raportate zeci de incidente la vot, în condițiile în care propaganda politică și mitingurile electorale sunt interzise în ziua alegerilor.

ADVERTISEMENT

Până la ora 15:00, fuseseră înregistrate peste 60 de incidente, potrivit Misiunii de Observare a Promo-LEX.

Cea mai gravă dintre acestea a fost în municipiul Bălți, acolo unde persoane necunoscute au contactat locuitorii și i-au anunțat că alegerile au fost anulate, descurajând în acest mod procesul electoral. În Republica Moldova, scrutinul se validează doar dacă prezența la vot a depășit pragul minim de 20%.

ADVERTISEMENT

Moda turismului electoral, în Moldova

Alte incidente la vot s-au înregistrat în raioanele Leova și Strășeni, unde au fost raportate transporturi organizate ale alegătorilor la secțiile de votare, potrivit portalului Deschide.md.

În 11 situații au fost observate încălcări ale secretului la vot, cele mai multe prin fotografierea buletinului. Într-o secție de votare din localitatea Chperceni, raionul Orhei, un bărbat în stare de ebrietate a divulgat numele candidatului pentru care a optat la alegeri.

ADVERTISEMENT

Un caz deosebit este cel din satul Chioselia Rusă, situat în Găgăuzia, acolo unde până în jurul orei 13:00, nici o persoană nu se prezentase la vot. Localitatea numără 604 locuitori cu drept de vot, iar în turul al doilea s-a înscris un singur candidat din partea PCRM, care luptă pentru o funcție de consilier local.

Alegeri locale în 273 de localități

Republica Moldova a organizat, duminică, al doilea tur de scrutin al alegerilor locale, pentru 273 de localități. În această etapă, pe buletinele de vot au fost trecute numele primilor doi candidați, care au înregistrat cel mai mare număr de sufragii, în primul tur al confruntării electorale.

ADVERTISEMENT

Legea moldovenească prevede amenzi de până la 3.000 de lei pentru persoanele fizice care perturbă scrutinul, și 7.500 de lei, în cazul persoanelor juridice.

ADVERTISEMENT
Tags: