News

Cum a manipulat AUR un fake news până la stadiul de protest violent. „Simion și toată trupa acestui partid construiesc conștient violență publică”

Experții subliniază că modul în care cei de la AUR au folosit un fake news ca temă pentru protestul de miercuri amintește de metodele Securității
10.05.2023 | 16:40
Cum a manipulat AUR un fake news pana la stadiul de protest violent Simion si toata trupa acestui partid construiesc constient violenta publica
Protest violent în fața Parlamentului condus de George Simion. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La fel ca și protestul de sâmbătă din Capitală, și protestul de miercuri din fața Parlamentului organizat de cei de la AUR, care de această dată s-a soldat cu o serie de violențe la adresa a doi deputați și alte amenințări, are la bază manipularea cu intenție și cinism al unui fake news, subliniază experții.

De la fake news la violență publică

Încă de la prima oră a dimineții de miercuri simpatizanții AUR au răspuns apelului președintelui partidului, George Simion, care le-a cerut la protestul de sâmbătă să fie prezenți la Parlament unde urmează să fie votate o serie de legi „anti-naționale”. Ca și la protestul din weekend din Capitală, acolo unde manifestanții AUR au scandat împotriva unui proiect de lege privind urbanismul, așa numitul oraș de 15 minute, sau împotriva listării la bursă a mai multor companii de stat sub mesajul „nu ne vindem țara” – tema care a mobilizat mulțimea a fost un alt proiect de lege.

ADVERTISEMENT

Este vorba de un proiect de lege inițiat de Ministerul Familiei privind prevenirea separării copilului de familiei, deja celebrul PLX-145, o lege care își propune să prevină separarea copilului de familie reglementând cadrul legal în interesul minorului. Legea a trecut de Senat încă de luna trecută însă subiectul a explodat în dezbaterile din comisiile de la Cameră, acolo unde parlamentarii AUR dar și Diana Șoșoacă au atacat acest subiect pe motiv că de fapt se urmărește separarea copiilor de familiile de care aparțin.

„Autoritățile administrației publice locale au obligația de a sprijini familia aflată într-o situație de vulnerabilitate, în realizarea obligațiilor ce-i revin cu privire la creșterea, îngrijirea și educarea copilului, prin activitatea de prevenire a separării copilului de familie”, se arată chiar în Art. 2 al acestui proiect legislativ menit a stabili situațiile în care statul este obligat să intervină pentru a ajuta familiile vulnerabile.

ADVERTISEMENT

Acesta a fost și mesajul pe care ministrul Gabriela Firea l-a transmis după ce proiectul de lege a fost prezentat ca fiind unul care facilitează despărțirea copiilor de familiile acestora. „Mă întristează manipularea pusă la cale în ultimele zile. Este total de neînțeles cum o lege care vine în sprijinul copiilor din familii vulnerabile poate fi interpretată exact invers, ca având scopul de a lua copiii cu forța din casele lor. NICI UN COPIL NU VA FI LUAT CU FORȚA, dimpotrivă ne dorim să-i sprijinim pe toți, în condițiile în care aproape 40% dintre copiii care au ajuns în grija statului sunt acolo din cauza sărăciei din familie, nu pentru că ar fi fost abandonați sau nedoriți”, a fost mesajul transmis de către ministrul PSD.

Aceste mesaje au rămas fără ecou însă. PSD și ministrul Gabriela Firea fiind țintele simpatizanților AUR la protestul de sâmbătă. Miercuri, principalele mesaje afișate de participanți au fost la fel: „copiii României nu sunt de vânzare”, „apărăm copiii României” sau „PLX-145 = legalizarea furtului de suflete de copii”. „Firea să știi, noi nu vindem copii” au scandat simpatizanții AUR avându-l în frunte pe George Simion care și-a chemat susținătorii al protest spunând că azi se votează „legea legată de copii”.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire însă de protestul de sâmbătă, protestul de miercuri s-a soldat cu o serie de incidente violente. Fostul premier Ludovic Orban a fost agresat fizic de susținătorii AUR, care și-au agresat și unul dintre proprii parlamentari, Antonio Andusceac, atunci când acesta încerca să-l protejeze pe liderul Forței Dreptei. A fost agresat și parlamentarul UDMR Csoma Botond, și au fost proferate și o serie de amenințări. “Aveți noroc că și-au lăsat toți cuțitele acasă”, a spus deputat AUR Darius Pop, asta într-un climat deja tensionat după ce un membru AUR a fost depistat cu mai multe gloanțe la el, spunând că sunt doar un suvenir luat de la un poligon de tragere (Poliția a deschis dosar penal în acest caz).

Violență publică, construită conștient de AUR

Sociologul Mircea Kivu este de părere că prin această acțiune cei de la AUR nu caută decât notorietate, victimele acestui proces fiind aceste proiecte de lege bune, în interesul societății. „Că fac scandal în fața Parlamentului și că agresează oameni, este doar o metodă de a obține vizibilitate. Asta vor ei de fapt. Am văzut și acest episod cu gloanțele găsite asupra unui membru AUR, sigur că nu voiau să tragă cu ele, dar arată că vor să atragă atenția. Să se victimizeze până la urmă. Mai grav este ce se întâmplă cu legea privind observatorul copilului și chiar și acest proiect de urbanitate privind orașul celor 15 minute”, a declarat acesta pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Istoricul Mihai Demetriade, membru CNSAS, subliniază că acest protest AUR are la bază un simplu fake news, rostogolit cu precădere în bulele simpatizanților partidului prin apelul la această idee a „furtului copiilor”, idee prezentă recent în aceste cercuri. În opinia sa, ca mod de operare, ceea ce au făcut cei de la AUR este similar cu modul în care opera fosta Securitate în anii 80 împotriva reprezentanților cultelor neo-protestante.

„Simpatizanții acestui partid se supraîncălzesc, cu ghilimele, în diferite bule de comunicare în care își plimbă teme conspiraționiste, falsificate – pseudo-teme – ajungând să le ridice absurd temperatura și să piardă complet legătura cu realitatea. Cauza protestului de miercuri e un fake news în toată regula, și anume acel PLX-145, care în mod evident, pentru cine-l citește, nu face nimic din ce clamează cei de la AUR folosindu-se de o sintagmă care nu e nouă, cea cu «furtul» copiilor și cu complicitatea statului în această chestiune.

Ce nu știe AUR și ce nu știu nici simpatizanții acestui partid este că tipul ăsta de manipulare a funcționat și în perioada comunistă. E un model de incitare la ură pe care Securitatea la pus în operă în anii ‘80, pentru a coordona furia, nevroza generată de condițiile generale de trai și de insatisfacția politică către dușmanii operativi sau politici ai regimului.

Așa erau așa numiții „sectanți”, reprezentanții cultelor neoprotestante, care reprezentau obiective, din punct de vedere operativ, pentru poliția politică a lui Ceaușescu. Prin urmare, nu asistăm practic la un model nou. Vorbim de difuzarea manipulatoare de fake news în spațiul public pe teme foarte sensibile”, a declarat, pentru FANATIK, istoricul Mihai Demetriade.

Într-adevăr, în acest subiect s-a implicat și familia Bodnariu, cei care în anul 2015 au făcut subiectul unui amplu scandal ce a implicat serviciul de protecție al copilului din Norvegia, Barnevernet. Mesajul transmis de aceștia a fost că practic autoritățile române nu vor decât să copieze în legislația noastră legislația norvegiană.

„Sunt nori de furtună care ne amenință pe toți. Guvernul României împinge acum, în regim de urgență, un fel de traducere a cadrului norvegian de constituire a unui Barnevernet românesc – Observatorul Copilului. Ai copii, ai probleme financiare, suferi de o boală cronică, ai o persoană cu dizabilități în îngrijire? Ai un nivel scăzut de studii sau poate ai un copil mai răzvrătit? Pentru oricare dintre aceste motive poți deveni „beneficiarul” serviciilor Observatorului, care pentru binele superior al copiilor tăi vor avea puteri depline și vor fi în stare de orice”, a fost mesajul transmis de familia Bodnariu.

Istoricul Mihai Demetriade susține că acum, același mesaj cu care rezonează cei din această comunitate, este transmis în mod cinic de către liderul AUR, George Simion, construind și alimentând în mod conștient violența publică, la care am asistat la protestul de miercuri.

„Practic, este un topos al fake news-ului, încărcat masiv emoțional, pe care oamenii ăștia supraîncălziți în bule de comunicare, ajung să-l răspândească în spațiul public cu mult cinism. Ce face conglomerația asta de asociații, care poartă numele de „partidul AUR”, este să inflameze în mod cinic și iresponsabil spațiul public, pentru stricta profilare politică, pentru obținerea de voturi.

Practic, Simion și toată trupa de conducători ai acestui partid construiesc conștient violență publică. Și o fac pentru interese personale, interese financiare, de profilare a partidului și de acces la putere – acces la privilegii. Nu este, cu alte cuvinte, un efort inocent”, a mai precizat istoricul Mihai Demetriade, pentru FANATIK, care subliniază că asistăm acum la un episod similar cu cele întâmplate în anii ’90.

„Și atunci am avut grupuri fanatizate sau sindicalizate în ură, ca să spun așa, care atacau instituțiile statului – și aici mă refer la ce s-a întâmplat la mineriade. Să ne uităm la tipul de manipulare anti-maghiară, extrem de șovină, care a funcționat în cazul evenimentelor de la Târgu Mureș, și care au avut în spate același mecanism – rostogolirea manipulativă a câtorva informații false și creșterea temperaturii într-o anumită comunitate, într-un mod artificial, având o miză foarte preciză: violența publică și dezordinea politică”, a mai precizat istoricul.

Unde și cine a greșit

Ciprian Mihali, profesor la UBB și membru Reper, spune că acest ultim episod ne arată cum un partid extremist profită, în mod „cinic și ticălos” de libertățile și drepturile oferite de Constituție pentru a ajunge la putere. Potrivit acestuia, de vină pentru această situație sunt atât principalele partide aflate la putere, care își consolidează astfel poziția prin amplificarea mesajului AUR, dar și presa care a ignorat apelul la izolarea mediatică a acestui partid extremist.

„De când au intrat în politică, extremiștii legionari, xenofobi și rasiști de la AUR au fost tolerați și încurajați de coaliția de la putere, pentru a se asigura că în felul acesta au parte de o „opoziție rea”, în raport cu care ei sunt „puterea bună”. Am propus alături de alții izolarea lui politică și mediatică, pentru a nu îngădui să crească printre noi ura, intoleranța și violența. Dar, din păcate, interese meschine, politice, mediatice, financiare au hrănit zi de zi, pe toate canalele, acest flagel al extremismului”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, sociologul Mircea Kivu este de părere că vina partidelor parlamentare aflate la putere stă în faptul că nu discută public aceste proiecte de lege, ceea ce permite manipularea lor de către mișcările extremiste. La fel, acesta nu este de acord cu izolarea mediatică a celor de la AUR.

„În opinia mea, li se dă apă la moară pentru că aceste legi nu au fost deloc discutate în spațiul public. Nu am văzut nicio dezbatere serioasă în mass-media despre ce vrea legea asta privind protecția copilului, lege care, după părerea mea, e o lege foarte bine venită. Și atunci lor le e simplu să țipe că „uite ăștia vor să ne ia copiii și vor să ne lege de casă”. Deci, în măsura în care există și va exista o ascensiune a AUR se va face cu complicitatea mass-media.

Există o pasivitate și o abatere a atenției de la lucrurile importante care se întâmplă. În general, mass-media, și mă refer în special la televiziuni, nu este deloc un spațiu de dezbatere. Eu nu știu cât de inteligentă este ideea de a refuza accesul reprezentanților AUR la principalele posturi de televiziune. Hai să-l chemăm pe Simion ăsta să discutăm despre cum vrea statul să ia copiii. Cred că atunci le-ar fi mai ușor oamenilor să înțeleagă ce gogomănii spune”, a declarat, pentru FANATIK, Mircea Kivu.

Și istoricul Mihai Demetriade este de părere că proasta comunicare publică a partidelor aflate la putere permite „partidelor care manipulează să rostogolească aceste subiecte într-un culoar dezinformator”. Soluția, în opinia sa este ca aceste teme să fie dezbătute transparent și inteligent. „Să nu te ferești de temele lor, pentru că asta fac cei de la AUR, ajung să patroneze teme. Așa cum în anii ‘90 Partidul „România Mare” a confiscat, într-un mod brutal și extrem de vulgar, noțiunea de patriotism, așa o face AUR acum”, a precizat acesta.

Totuși, în opinia acestuia, o altă cauză pentru care s-a ajuns la acest tip de evenimente stă și în faptul că nu toate partidele au avut o reacție publică puternică de condamnare a derapajelor celor de la AUR, lucru în special valabil pentru cei de la PSD.

„Partidele politice au o reacție fragilă, timorată și timidă. Am văzut mai pregnant la PNL ieșiri onorante de dezambiguizare și condamnare a manierei în care AUR acționează. Bravo lor că fac asta, dar ar trebui și PSD-ul să facă asta, cu atât mai mult cu cât PSD se uită cu ochi seducători la insertul de populism pe care-l reprezintă AUR, iar acesta numește un target la care aspiră și ei. Asta întrucât gândesc într-o logică electoralistă, una în care electoratul care frisonează la tematicile suveraniste și naționaliste este vizat și de ei. Prin urmare, așa se explică timiditatea și prudența.

A fost o declarație a lui Alfred Simonis, aș spune castrată și foarte prudentă, referindu-se doar la episodul straniu al introducerii în Parlament a unor gloanțe – un episod cu totul neobișnuit și nejustificat. Deci este o timiditate politică venită din agenda pe care o împărtășesc subiacent, și aș spune, cu multă simpatie mulți reprezentanți ai partidelor mainstream. La cea populist-suveranistă mă refer. Acesta este adevăratul pericol. Este o inflație a tipului acesta de subiecte, cuplată cu toleranța de care aminteam, care încurajează traducerea mesajelor AUR în societate.

Dacă societatea și mediul politic nu generează anticorpi la aceste derapaje, se consolidează percepția că cei de la AUR au dreptate. Dacă toată lumea tace, înseamnă că au dreptate”, a conchis, pentru FANATIK, istoricul Mihai Demetriade.

ADVERTISEMENT