News

Alertă alimentară în SUA! Niveluri periculoase de metale grele toxice, descoperite în mâncarea pentru bebeluși

05.02.2021 | 19:17
Alerta alimentara in SUA Niveluri periculoase de metale grele toxice descoperite in mancarea pentru bebelusi
ADVERTISEMENT

Alertă alimentară în SUA! Cercetătorii Congresului SUA au descoperit niveluri periculoase de metale grele toxice în mâncarea pentru bebeluși.

Raportul unei subcomisii de supraveghere din Camera Reprezentanţilor avertizează că prezența acestor tipuri de substanțe în hrana celor mici poate provoca probleme neurologice. Au fost analizate produse ale companiilor Nurture, Hain Celestial Group, Beech-Nut Nutrition şi Gerber, divizie a Nestle.

ADVERTISEMENT

Totodată, comisia s-a arătat destul de îngrijorată în contexul in care mai multe companii producătoare de alimente pentru bebeluși au refuzat să coopereze la realizarea acestui studiu. Walmart, Campbell Soup şi Sprout Organic Foods au refuzat participarea în cadrul investigației, scrie Reuters, potrivit News.ro.

Alertă alimentară în SUA! Niveluri periculoase de metale grele toxice, descoperite în mâncarea pentru bebeluși

Potrivit raportului, nivelul periculoase de metale grele sunt permise de standardele interne ale companiilor. „Documentele au arătat că producătorii au vândut deseori mâncare care depăşea nivelurile respective şi se cere autorităţilor de reglementare americane să stabilească niveluri maxime permise de metale grele toxice în mâncarea pentru bebeluşi şi testarea produselor finite pentru măsurarea metalelor grele, nu doar a ingredientelor”.

ADVERTISEMENT

„Aceşti producători vând cu bună ştiinţă alimente pentru copii care conţin niveluri ridicate de metale grele toxice … Este timpul să dezvoltăm standarde mult mai bune de dragul generaţiilor viitoare”, a precizat Raja Krishnamoorthi, una dintre reprezentanții comisiei care a prezentat raportul.

Administraţia pentru Medicamente şi Alimente a precizat, printr-un purtător de cuvânt, că analizează raportul. Instituția a mai explicat că diverse substanțe toxice ajung în alimente prin apă și aer și, pentru că acestea nu pot fi eliminate complet, este necesară reducerea expunerii la elementele nocive din produsele alimentare.

ADVERTISEMENT

„În 100% din alimentele pentru copii Hain testate, nivelurile de arsenic anorganic au fost mai mari în alimentele finite pentru copii decât estima compania că ar fi, pe baza testării individuale a ingredientelor. Politicile corporative de a testa numai ingrediente, nu şi produsele finite, subreprezintă nivelurile metalelor grele toxice din alimentele pentru copii”, se mai arată în raportul respectiv.

„Până în prezent, alimentele pentru copii care conţin metale grele toxice nu poartă nicio etichetă sau avertisment pentru părinţi. Producătorii sunt liberi să testeze numai ingrediente sau, pentru marea majoritate a alimentelor pentru copii, să nu efectueze deloc teste”, au adăugat cercetătorii.

ADVERTISEMENT

Campbell Soup a menționat, într-un comunicat, că produsele companiei sunt sigure și a precizat că Administraţia pentru Medicamente şi Alimente nu impune limite clare cu privire la metalele grele din alimente. Walmart a demonstrat că a trimis informațiile cerute pentru studiu, dar nu a primit nicio întrebare ulterioară.

ADVERTISEMENT