News

Alertă ANM de iarnă severă: cod portocaliu și galben de ninsori abundente și viscol. Zonele vizate

România se va confrunta cu un prim episod de iarnă severă: ANM a emis, vineri, o alertă cod portocaliu și galben de ninsori abundente și viscol.
17.11.2023 | 10:46
Alerta ANM de iarna severa cod portocaliu si galben de ninsori abundente si viscol Zonele vizate
Episod de iarnă severă în România: ANM a emis cod portocaliu și galben de ninsori abundente și viscol. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o alertă de fenomene severe de iarnă. Un cod portocaliu și un cod galben de ninsori abundente și viscol vor viza mai multe zone din țară.

Episod de iarnă severă în România: ANM a emis cod portocaliu și galben de ninsori abundente și viscol

Potrivit specialiștilor ANM, o primă avertizare meteo cod galben de cantități însemnate de precipitații, ninsori și intensificări ale vântului este valabilă de vineri seara, de la ora 20.00, până sâmbătă dimineața la ora 8.00.

ADVERTISEMENT

În acest interval, în zona Munților Banatului și în vestul Carpaților Meridionali va ninge local însemnat cantitativ (15…20 l/mp). Aici se va depune strat de zăpadă, iar mai ales în zona înaltă vor fi viteze de peste 60…70 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută.

În județele Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, vântul va avea intensificări cu viteze de 55…60 km/h. ANM anunță că vor fi ninsori și în restul zonei montane, iar în dimineața zilei de sâmbătă (18 noiembrie) în estul Transilvaniei și în nordul Moldovei vor fi predominant ninsori.

ADVERTISEMENT

De sâmbătă, situația devine și mai gravă sub aspect meteorologic. În jumătatea estică a teritoriului și la munte vor fi precipitații însemnate cantitativ, local de 25…35 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.

”Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte și predominant ninsori în cea mai mare parte a Moldovei și în sud-estul Transilvaniei. Aici se va depune strat de zăpadă, local consistent. În Dobrogea și în Muntenia vor fi ploi și trecător, în noaptea de sâmbătă spre duminică (18/19 noiembrie), pe arii restrânse lapoviță și ninsoare.

ADVERTISEMENT

Vântul va prezenta intensificări în sud-vestul, estul și sud-estul teritoriului cu viteze de 55…65 km/h. În Subcarpații Moldovei și de Curbură, precum și la munte, temporar va fi viscol. Rafalele vor depăși 60…80 km/h”, anunță ANM.

Alertă de iarnă severă: cod portocaliu și galben de ninsori abundente. Harta ANM
Alertă de iarnă severă: cod portocaliu și galben de ninsori abundente. Sursa foto: meteoromania.ro

Viscol puternic la munte

Conform ANM, un prim cod portocaliu de intensificări susținute ale vântului, viscol, vizibilitate redusă sub 50 m este valabil de sâmbătă, ora 14:00, până duminică, ora 10:00.

ADVERTISEMENT

În Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de 80…110 km/h, va ninge și va fi viscol iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

O altă avertizare cod portocaliu de vânt puternic a fost emisă și pentru intervalul 18 noiembrie, ora 18 – 19 noiembrie, ora 10. În sudul Moldovei, estul Munteniei și în Dobrogea vor fi intensificări susținute ale vântului. Vor fi rafale general de 85…90 km/h. În bazinul vestic al Mării Negre vântul va bate cu viteze de peste 100 km/h.

Lapoviță și ninsoare în București

Vine iarna și în Capitală. Prognoza specială a ANM anunță că vineri cerul va avea înnorări și temporar va ploua. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura minimă va fi de 6…7 grade.

Sâmbătă vremea se înrăutățește. Cerul va fi noros și va ploua (cantități de apă de 15…20 l/mp). Din a doua parte a nopții, trecător vor fi precipitații și sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va avea intensificări mai ales seara și noaptea cu rafale de 50…55 km/h. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 9 grade, iar cea minimă va fi de 2…3 grade.

ADVERTISEMENT