News

Alertă cod galben de ninsori și viscol de la ANM. Zonele unde se va depune strat consistent de zăpadă

O alertă cod galben de ninsori și viscol a fost emisă sâmbătă dimineața de specialiștii de la ANM. În unele zone se va depune strat consistent de zăpadă.
11.11.2023 | 10:22
Alerta cod galben de ninsori si viscol de la ANM Zonele unde se va depune strat consistent de zapada
Cod galben de ninsori și viscol emis de ANM. Zonele unde se va depune strat de zăpadă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă dimineața, o alertă cod galben de ninsori și viscol. În unele zonele din țară se va depune strat consistent de zăpadă.

Cod galben de ninsori și viscol emis de ANM. Zonele unde se va depune strat de zăpadă

Încă de vineri, meteorologii ANM avertizau că schimbările vremii sunt iminente în orele următoare, pe măsură ce un ciclon polar pătrunde în România. Se pare că acest fenomen va aduce ninsori în zonele montane și ploi abundente în celelalte regiuni ale țării.

ADVERTISEMENT

De altfel, specialiștii au revenit în cursul dimineții zilei de sâmbătă, 11 noiembrie, cu alerte de ninsori și viscol. Un prim cod galben va fi în vigoare din 11 noiembrie, ora 17.00, până pe 12 noiembrie, ora 08.00. Avertizarea se referă atât la fenomene de iarnă, cât și la vânt puternic.

În acest interval, vântul va avea intensificări în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei, cu viteze de 55…65 km/h și izolat peste 70 km/h. ANM anunță că în zona montană vor fi precipitații mixte.

ADVERTISEMENT

Treptat, la peste 1400 m vor predomina ninsorile, local însemnate cantitativ (20…30 l/mp). Se va depune strat de zăpadă mai consistent în Carpații Orientali. La munte vor fi rafale de 60…80 km, iar la altitudini mai mari de 1700 m, peste 90…100 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută.

”Unele intensificări ale vântului cu viteze de 45…55 km/h vor fi și în restul teritoriului. În dimineața zilei de duminică în zonele joase din estul Transilvaniei și Maramureș, trecător vor fi precipitații mixte”, mai spun meteorologii.

ADVERTISEMENT
Cod galben ANM: vânt, ninsori, viscol. Harta
Cod galben de ninsori și viscol emis de ANM. Zonele unde se va depune strat de zăpadă. Surea foto: meteoromania.ro

Ninsorile și viscolul continuă și duminică

Duminică, vântul va avea intensificări în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și în sudul Transilvaniei. Se vor raporta viteze de 55…65 km/h și izolat peste 70 km/h.

În același timp, în zona Carpaților Orientali va continuă să ningă abundent. Aici, stratul de zăpadă va mai crește. Tot la munte vor fi rafale de 60…80 km, iar la altitudini mai mari de 1700 m, peste 90…110 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută.

ADVERTISEMENT

În Capitală, sâmbătă, vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări noaptea, când la rafală se vor atinge viteze în general de 55…60 km/h. Cerul va prezenta înnorări la începutul intervalului, când trecător va ploua slab, apoi se va degaja treptat. Temperatura minimă va fi de 4…6 grade.

Și duminică vremea va fi mohorâtă în București în cea mai mare parte a intervalului. Vântul va avea rafale în general de 55…60 km/h. Cerul va fi variabil
spre mai mult senin, iar temperatura maximă va fi de 14…15 grade.

ADVERTISEMENT