News

România, lovită de un val de precipitații. Ploi abundente și strat de zăpadă în unele zone

ANM anunță un nou val de precipitații peste România. Urmează zile cu ploi abundente, dar și cu ninsori. Zonele unde se depune strat de zăpadă.
16.11.2023 | 09:16
Romania lovita de un val de precipitatii Ploi abundente si strat de zapada in unele zone
ANM anunță un val de precipitații în România. Zonele în care se va depune strat de zăpadă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În zilele acestui weekend, România va fi lovită de un val de precipitații. Se vor semnala atât ploi abundente în zonele joase, cât și ninsori, la mari altitudini. La munte se va depune strat de zăpadă destul de consistent.

ANM anunță un val de precipitații în România. Zonele în care se va depune strat de zăpadă

Apropierea calendaristică a iernii aduce și o înrăutățire a vremii în țara noastră. Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, spune că o nouă schimbare a vremii în România ”se va simți în toată țara!”.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, valorile minimele vor fi, în general, pozitive, 2…10 grade Celsius. Doar în depresiuni este posibil ca temperaturile să se apropie de 0 grade Celsius.

Probleme vor pune precipitațiile. ANM anunță că precipitațiile vor acoperi cea mai mare parte României. În special de vineri, 17 noiembrie, vom asista la această înrăutățire a vremii.

ADVERTISEMENT

Până atunci, avem în față o zi de joi mai liniștită. Vremea se va ameliora sub aspectul ploilor, iar regimul termic va fi caracterizat de valori mai scăzute decât în intervalul precedent, cu precădere în nordul, centrul și nord-estul țării. Cerul va fi variabil, cu înnorări și temporar ploi slabe, pe arii restrânse, în regiunile intracarpatice și la munte. La altitudini în general de peste 1400 m, precipitațiile vor fi sub formă de lapoviță și ninsoare.

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte, în sud, centru și est, viteze de 45…55 km/h, iar pe creste peste 60…70 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 7 și 14 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -3 și 7 grade. Dimineața și noaptea, izolat, va fi ceață, anunță ANM.

ADVERTISEMENT

Ploi abundente și ninsori însemnate, de vineri

Vremea se strică de vineri. La orele serii, aria ploilor se va extinde și va cuprinde ziua jumătatea sud-vestică a teritoriului, apoi și celelalte regiuni. Se vor strânge cantități de apă mai însemnate, peste 20…25 l/mp.

În zona de munte vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare și se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea temporar intensificări, mai ales în a doua parte a intervalului, cu rafale de peste 60…80 km/h pe creste și viteze în general de 45…55 km/h în zonele mai joase, în special din vest, sud-vest și sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 7 și 16 grade, iar cele minime, în marea lor majoritate, între 3 și 10 grade. La începutul zilei, izolat va fi ceață, anunță ANM.

ADVERTISEMENT

În București, temperaturile minime se vor situa peste cele normale în această perioadă. Maxima de vineri va fi de 12…14 grade și minima de 5…7 grade. Cresc șansele de ploaie și în Capitală.

ADVERTISEMENT
Tags: