News

ALERTĂ! Cod galben de furtună în mai multe zone din ţară. Ce anunț a făcut ANM

01.09.2019 | 14:17
ALERTA Cod galben de furtuna in mai multe zone din tara Ce anunt a facut ANM

Cod galben de furtună în mai multe zone din ţară – acesta este anunțul făcut de cei de la Administrația Națională de Meteorologie. ANM a emis o atenţionare și a precizat că va urma o perioadă destul de rece. Alerta se referă pentru județul Suceava, în zona de munte de peste cota 1800 m. Nu se termină aici, furtună va fi în mai multe localități din județ și oamenii trebuie să ia măsuri destul de repede.

Cod galben de furtună în mai multe zone din ţară

Fundu Moldovei, Dorna Candrenilor, Iacobeni, Izvoarele Sucevei, Ulma, Poiana Stampei, Moldova-Sulița, Cârlibaba, Breaza, Coșna, Ciocănești sunt localitățile care vor fi afectate serios de furtună. O altă zonă vizată este cea de munte din județul Neamț. Se vor semnala averse ce vor cumula, local, 25…30 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, intensificări ale vântului. De altfel, furtunile se înmulțesc serios în țara noastră.

După codul galben care vizează sud-vestul teritorului, în speță județul Caraș-Severin, și nordul țării este pus sub avertizare de furtuni de scurtă durată, însă intense. Acum, a venit rândul județului Suceava, însă tot astăzi, se vor semnala cantități de apă între 35 și 55 de litri pe metrul pătrat și în județele Satu Mare și Maramureș, iar ploile se vor extinde în sud vest și în județul Mehedinți. Ploile vor căpăta aspect de vijelie.

Cod galben de furtună în mai multe zone din ţară. Furtună
Se anunță furtuni serioase în mai multe localități din Suceava. Sursa foto – facebook

Ce anunț a făcut ANM

Acestea vor fi însoțite de descărcări electrice și căderi de grindină. Pe fondul acestor furtuni, temperaturile preconizate pentru această după amiază vor scădea cu aproximativ 3-4 grade Celsius. Cu toate acestea, vara nu se lasă plecată, căci meteorologii anunță temperaturi ridicate și pentru lunile septembrie și octombrie, când în România sunt așteptate fenomene ciclonice precum furtunile cu aspect tornadic.

„Este adevărat. Apa Mării Mediterane, Negre, Oceanul Atlantic e mai ridicată decât normal.  Vor fi formațiuni ciclonice care aduc ploi, furtuni de vară. Ploaie cu caracter torențial. Ploi scurte. Căderi de grindină”, avertizează meteorologul Floriana Georgescu