News

Alertă în Japonia. Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică

Alertă în Japonia. Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică și a amenințat insula naponeză Hokkaido, deși japonezii au transmis că proiectilul nu a lovit teritoriul lor.
13.04.2023 | 08:42
Alerta in Japonia Coreea de Nord a lansat o racheta balistica
Alertă în Japonia. Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Alertă în Japonia. Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică și a amenințat insula naponeză Hokkaido, deși japonezii au transmis ulterior că proiectilul nu a lovit teritoriul lor. Așadar, racheta ”nu a căzut pe teritoriu japonez”, potrivit premierului Fumio Kishida.

Alertă în Japonia. Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică

Între timp, ministrul japonez al apărării, Yasukazu Hamada, a recunoscut că cel mai probabil a fost vorba de o rachetă de tipul ICBM (rachetă balistică intercontinentală). ”Proiectilul este probabil o rachetă balistică de clasă ICBM a cărei traiectorie a fost înclinată abrupt spre est”, a declarat Hamada reporterilor.

ADVERTISEMENT

Totodată, japonezii au precizat că racheta nu a căzut în zona economică exclusivă japoneză (ZEE). Coreea de Nord, explică specialiștii, își lansează rachetele balistice cu o traiectorie lobată, pentru a împiedica rachetele să zboare deasupra altor țări. Cu toate acestea, rachetele nord-coreene au trecut peste Japonia de mai multe ori în trecut.

Între timp, statul major sud-coreean a confirmat această informație. ”Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată spre Marea de Est”, au transmis sud-coreenii. Oficialitățile japoneze au transmis un mesaj populației, prin care oamenilor li se cerea să se ascundă în subteran. ”Evacuați imediat! Evacuați imediat!”, e mesajul trimis locuitorilor din Hokkaido.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, pericolul nu a fost real și a fost exclus rapid de către polițiștii de coastă. Lansarea a avut în contextul în care în Japonia au loc întâlniri între lideri ai țărilor G7. De exemplu, sâmbătă și duminică (16-17 aprilie) se vor întâlni miniștrii mediului la Hokkaido, iar luni există o întâlnire similară la Karuizawa.

Potrivit Reuters, Coreea de Nord și-a intensiticat testele în ultimele luni, pe fondul unor tensiuni noi cu SUA și Coreea de Sud. La rândul lor, aceste două țări au efectuat exerciții militare comune în regiune. Kim Jong Un, dictatorul din Coreea de Nord, a transmis că manevrele sunt gândite pentru a contracara ”escaladarea manevrelor imperialiştilor americani şi ale marionetelor perfide din Coreea de Sud pentru a declanşa un război de agresiune”.

ADVERTISEMENT

Doar din 23 martie, Coreea de Nord a efectuat trei teste ale uneidrone de atac nuclear subacvatic, capabil să producă un tsunami radioactiv la scară largă”. Aceste submarine au fost botezate ”Haeil”, de fapt tsunami în coreeană. Mai mult, Coreea de Nord a lansat o rachetă de tip ICBM pe 16 martie și s-a autoproclamat drept ”o putere nucleară ireversibilă”.

Coreea de Nord acuză SUA și Coreea de Sud că s-ar pregăti de o invazie, denumind exercițiile militare comune drept ”isterice” și care ”simulează un război total împotriva Coreei de Nord”. Coreea de Sud a replicat și a anunțat că vecina de la nord e ”iresponsabilă”, mai ales că Phenianul a întrerupt comunicațiile cu Seulul în urmă cu o săptămână.

ADVERTISEMENT

În mod normal militarii din nord și sud comunică de două ori pe zi prin intermediul unei linii speciale, însă Coreea de Nord nu mai răspunde la apeluri din 7 aprilie. Tensiunile dintre cele două părți au escaladat semnificativ în ultimele luni, deși Coreea de Sud și de Nord făcuseră progrese semnificative pentru o stare de normalitate.

ADVERTISEMENT