News

Aleșii locali ar putea rămâne fără pensii speciale. Primarii și președinții de Consiliu Județean, la mâna Parlamentului

26.08.2020 | 15:19
Alesii locali ar putea ramane fara pensii speciale Primarii si presedintii de Consiliu Judetean la mana Parlamentului
ADVERTISEMENT

O propunere legislativă înregistrată la Senat pentru dezbatere vrea ca aleșii locali să-și piardă dreptul de a primi pensie specială începând cu 2021.

Pe lista celor „păgubiți” se află primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene, cei care vor rămâne fără pensie specială de anul viitor.

ADVERTISEMENT

Propunerea legislativă va abroga prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, prin care aleșii locali primesc pensii speciale.

Primarii ar putea rămâne fără pensii speciale, în urma unui proiect legislativ

Potrivit expunerii de motive care însoțește propunerea legislativă, pensiile speciale sunt considerate neconstituționale, pentru că ar încălca principiul egalității cetățenilor.

ADVERTISEMENT

Persoanele care ar urma să beneficieze de pensiile speciale nu fac parte dintr-o categorie socio-profesională vulnerabilă sau defavorizată, astfel încât să se poată considera că acordarea unor venituri suplimentare, ar putea avea ca scop sau ca efect compensarea unor neajunsuri discriminatorii și restabilirea egalității între acești cetățeni și restul societății”, precizează avocatnet.ro.

De menționat că funcțiile de primar, viceprimar, președinte de consiliu județean nu fac parte din categoria profesiilor care pot afecta integritatea fizică sau psihică, cum este cazul polițiștilor, militarilor sau minerilor.

ADVERTISEMENT

Potrivit OUG nr. 57/2019 aleșii locali ar fi trebuit să primească pensii speciale de la 1 ianuarie 2020, însă Guvernul a amânat aplicarea acestor facilități până în 2021, prin OUG nr. 1/2020.

În OUG nr. 57/2019 era precizat că vor beneficia de pensie specială „persoanele care începând cu anul 1992 au deținut calitatea de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean”. Mai mult, demnitarii ar fi trebuit să exercite cel puțin un mandat complet.

ADVERTISEMENT

Cuantumul indemnizațiilor ar fi trebuit calculat ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0.4% din indemnizația brută lunară aflată în plată pentru funcția respectivă, cum ar fi cea de primar.

Dacă noua propunere legislativă va fi adoptată de Parlament și va fi semnată de președintele Iohannis, OUG nr. 57/2019 va fi abrogată și aleșii locali vor rămâne fără pensii speciale.

ADVERTISEMENT