Life

Alimentele pe care trebuie să le dai de pomană de Moșii de Iarnă 2024. Ce e musai să faci de Sâmbata Morților înainte să le împarți

Ce trebuie să faci de Moșii de Iarnă 2024. Iată ce poți să dai de pomană în sâmbăta dedicată pomenirii sufletelor celor decedați.
07.03.2024 | 10:34
Alimentele pe care trebuie sa le dai de pomana de Mosii de Iarna 2024 Ce e musai sa faci de Sambata Mortilor inainte sa le imparti
Ce poți da de pomană de Moșii de iarnă în 2024. Sursa foto: Inquam Photos/ Cornel Putan
ADVERTISEMENT

Anual, în fiecare anotimp, credincioșii marchează Sâmbăta Morților, o zi dedicată pentru a manifesta respectul față de cei care nu mai sunt printre noi. În 2024, sâmbăta Moșilor de Iarnă va fi prăznuită pe 9 martie.

Ce este bine să dai de pomană de Moșii de iarnă

Anul acesta, sâmbăta Moșilor de Iarnă este pe 9 martie și coincide cu Moșii de Primăvară. Această zi mai este cunoscută și sub numele de Lăsatul Secului de Carne, adică momentul care marchează începutul Postului Paștelui.

ADVERTISEMENT

Moșii de Iarnă sunt primii care încep seria celor șapte sâmbete dedicate Moșilor. Ultima sâmbătă a Moșilor va fi chiar înainte de Duminica Floriilor. Așa cum spune tradiția, în această zi se fac parastase și se dă de pomană.

Creștinii care dau de pomană de Sâmbăta Morților știu, deja, că doar anumite alimente pot fi puse în pachete. Printre acestea se numără coliva, colacii și vinul. Acestea se duc spre a fi sfințite de către preoți împreună cu pomelnicul în care sunt pomeniți cei morți.

ADVERTISEMENT

Credincioșii mai pot da de pomană și alte produse, în funcție de preferințe și posibilități. De Moșii de Iarnă se pot duce la sfințire și piftie, diverse preparate din carne, mere, brânză sau plăcinte.

În funcție de zona din România unde sunt prăznuiți Moșii de Iarnă, pachetele de la parastase pot să difere. De exemplu, în Muntenia, credincioșii pun în fiecare pachet câte un bănuț. Se spune că acesta va aduce belșug și celui care l-a oferit, dar și celui care l-a primit.

ADVERTISEMENT

În Transilvania, din pachetele date de Moșii de Iarnă nu lipsește faimoasa prăjitură ”pupi”. Checul cu mere este pus în pachet alături de colivă și colaci. Însă, indiferent de regiune, niciun pachet nu se dă de pomană fără să se aprindă o lumânare.

Ce nu este bine să faci în sâmbăta dedicată Moșilor de iarnă

Sâmbăta Morților nu se cinstește doar prin parastas. Credincioșii din România nu muncesc în această zi, iar o mare parte din timp o dedică rugăciunii pentru cei trecuți în neființă.

ADVERTISEMENT

Moșii de Iarnă sunt foarte importanți deoarece marchează și începutul Postului Paștelui. De acum încolo, toate cununiile religioase sunt interzise. Cei care vor să își unească destinul în fața lui Dumnezeu o vor putea face abia după Paște, mai exact, după Duminica Tomii.

Superstițiile legate de Moșii de iarnă sunt numeroase, iar cele mai importante dintre ele interzis lucratul și spălatul. Tradiția spune că cei care ignoră această superstiție, vor tremura ca piftia tot timpul anului.

ADVERTISEMENT