Life

Moșii de Iarnă 2023: Ce trebuie să faci sâmbătă pentru sufletele celor decedați. E păcat să comiți aceste greșeli

Moșii de Iarnă 2023. Care sunt tradițiile și obiceiurile pe care le păstrează credincioșii în această zi. Ce nu este bine să faci.
17.02.2023 | 21:12
Mosii de Iarna 2023 Ce trebuie sa faci sambata pentru sufletele celor decedati E pacat sa comiti aceste greseli
Moșii de Iarnă 2023. Care sunt tradițiile și obiceiurile pe care le păstrează credincioșii în această zi. Ce nu este bine să faci. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Moșii de Iarnă 2023: Ce trebuie să faci sâmbătă pentru sufletele celor decedați. E păcat să comiți aceste greșeli. Sărbătoarea reprezintă o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române în care se pomenesc cei trecuți la cele veșnice.

Moșii de Iarnă 2023. Care sunt tradițiile și obiceiurile pe care le păstrează credincioșii în această zi. Ce nu este bine să faci

Moșii de iarnă sau Pomenirea Morților are loc în 2023 pe 18 februarie. Sâmbăta aceasta este una dintre cele mai cunoscute rânduieli din popor și are loc înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paştelui.

ADVERTISEMENT

Această zi reprezintă una dintre sărbătorile importante din calendarul ortodox și din tradiția creștină. Se respectă mai multe tradiții și obiceiuri în care se pomenesc morții și se dau alimente de pomană, în special mâncare caldă.

Credincioșii duc la slujba de la Biserică colivă, colaci și vin spre a fi sfințite de preoți. În pomelnic se trece numele celor plecați la Domnul și se aprind lumânări. Ulterior, creștinii ortodocși împart bucatele în vase noi.

ADVERTISEMENT

Pentru pomenirea celor trecuți în neființă se oferă pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe. De asemenea, se mai împart piftii. Cele care nu se mănâncă pe 18 februarie se aruncă a doua zi, în caz contrar vor veni friguri în timpul verii.

În unele regiuni din România, în special în Muntenia, se păstrează obiceiul ca, pe lângă colivă, să se ofere un bănuț. Acesta se dă celui mai sărac om din sat pentru a aduce spor atât celui ce a dat, dar și celui care a primit.

ADVERTISEMENT

Ce nu se face de Moșii de Iarnă 2023

Începând cu data de 18 februarie 2023 nu se mai fac cununii religioase. Evenimentele sunt reluate după Duminica Tomii, adică în a doua duminică după Paște. De asemenea, de Moșii de iarnă nu se lucrează, nu se spală și nu se coase.

În aceeași notă, Biserica Ortodoxă Română ne mai spune că cei care încalcă aceste reguli nescrise vor fi pedepsiți și vor ajunge să tremure ca piftia și „li se întoarce pomana” pe care au dat-o în această zi de mare sărbătoare.

ADVERTISEMENT

Rugăciune pentru Moșii de Iarnă 2023

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit.

Și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac. 

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite. Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru.

Și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”, notează doxologia.ro.

ADVERTISEMENT