News

Alimentul preferat al românilor își dublează prețul în această iarnă. Avertismentul fermierilor: ”Trebuie să intervină statul”

Carnea de porc își va dubla prețul până la finele anului, astfel că fermierii cer cu disperare ajutorul statului român în acest an.
18.09.2022 | 22:03
Alimentul preferat al romanilor isi dubleaza pretul in aceasta iarna Avertismentul fermierilor Trebuie sa intervina statul
Carnea de porc se scumpește, iar. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Alimentul nelipsit pe masa românilor, mai ales de sărbători, se va scumpi ca un efect în lanț al scumpirii energiei electrice, a furajelor dar și din cauza pestei porcine africane.

Carnea de porc își va dubla prețul

Conform ziare.com, un kilogram de mușchi de porc costă 30 de lei, însă acest preț s-ar putea dubla în următoarele luni.

ADVERTISEMENT

”Este prețul care există astăzi pe piață în Germania, în Italia, în magazinele din Uniunea Europeană, majoritatea țărilor. Prețul la un kilogram de ceafă sau de cotlet este în jurul 10 euro, ceea ce înseamnă 50 de lei cu plus, minus.

Doar că la noi minusul de carne care există pe piață se va accelera și putem trece de 10 euro kilogramul de ceafă și de cotlet. Dacă mai producem astăzi 15% din carnea de porc.

ADVERTISEMENT

Dar și acest procent se va diminua în mod drastic din cauza faptului că pesta porcină în continuare face ravagii în țara noastră. Nu reușim să rezistăm. Ar trebui să intervină statul”, s- a plâns un fermier.

Premierul Nicolae Ciucă îi transmisese ministrului agriculturii Petre Daea să remedieze această situație, menționată de fermier. Marea problemă a României o reprezintă faptul că țara noastră produce materie primă, pe care o exportă, după care importă produsele finite.

ADVERTISEMENT

Îmi cer scuze că vă întrerup. Despre asta discutăm. Nu întâmplător am ridicat acest subiect, pentru că partea aceasta de balanţă comercială este cât se poate de defavorabilă nouă, cetăţeanului român, şi, desigur, bugetului de stat, în condiţiile în care avem materie primă, avem tot ce ne trebuie, doar că trebuie să vedem cum le punem în procesul acesta de prelucrare.

Iar pentru aceasta, vă rog foarte mult ca în maxim două săptămâni de zile să veniţi împreună cu Ministerul Economiei cu un plan de măsuri în care să stabilim foarte clar direcţiile pe care trebuie să acţionăm.

ADVERTISEMENT

Împreună cu ANSVSA să veniți cu un plan prin care să concretizăm, eventual să readaptăm măsurile de combatere a pestei porcine şi de stimulare a creşterii suinelor în ferme sau în complexe, aşa cum aţi spus mai devreme“, i-a transmis Ciucă lui Daea în momentul în care acesta îi prezenta premierului problemele cunoscute deja de toată lumea.

Avem în vedere faptul, printr-o analiză atentă, ce înseamnă structura importurilor în România. Pe programele pe care noi le-am instituit socotim că suntem pe un drum bun şi putem să contracarăm această situaţie pe care o avem, e adevărat, într-un context mai nepotrivit, în condiţiile în care balanţa de export sau, mai bine zis, cantităţile de export la cereale vor fi mai mici decât în anul viitor.

Într-o analiză directă şi într-o cifră care ne dă nouă de gândit, rezultă faptul că la ora actuală noi exportăm producţie fizică în jur de 8 milioane de tone şi importăm în jur de 4 milioane şi ceva tone. Iată că trebuie să restructurăm”, transmitea Daea, înainte să fie întrerupt de Ciucă.

ADVERTISEMENT