News

Nicolae Ciucă și-a pierdut răbdarea cu Petre Daea, în ședința de Guvern: ”Vă întrerup! În două săptămâni vă rog veniți cu un plan de măsuri”

Nicolae Ciucă și-a pierdut răbdarea cu ministrul agriculturii Petre Daea și i-a cerut să vină cu soluții, nu doar cu constatări.
07.09.2022 | 15:03
Nicolae Ciuca sia pierdut rabdarea cu Petre Daea in sedinta de Guvern Va intrerup In doua saptamani va rog veniti cu un plan de masuri
Ciucă i-a cerut lui Daea să vină cu soluții. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În ședința de guvern din 7 septembrie, Nicolae Ciucă l-a întrerupt pe ministrul Daea în timp ce acesta constata că România produce foarte multă materie primă, însă importă, de asemenea, foarte multe produse finite.

Nicolae Ciucă i-a cerut soluții lui Petre Daea

Petre Daea prezenta în cadrul ședinței situația actuală, care face din România un mare exportator de materie primă, însă o țară care produce prea puține produse care pot fi vândute pe raft în magazine.

ADVERTISEMENT

“Avem în vedere faptul, printr-o analiză atentă, ce înseamnă structura importurilor în România. Pe programele pe care noi le-am instituit socotim că suntem pe un drum bun şi putem să contracarăm această situaţie pe care o avem, e adevărat, într-un context mai nepotrivit, în condiţiile în care balanţa de export sau, mai bine zis, cantităţile de export la cereale vor fi mai mici decât în anul viitor.

Într-o analiză directă şi într-o cifră care ne dă nouă de gândit, rezultă faptul că la ora actuală noi exportăm producţie fizică în jur de 8 milioane de tone şi importăm în jur de 4 milioane şi ceva tone. Iată că trebuie să restructurăm”, explica Daea.

ADVERTISEMENT

Premierul Nicolae Ciucă a intervenit și i-a cerut, elegant, lui Daea să vină cu soluții în două săptămâni, nu doar cu simple constatări.

”Îmi cer scuze că vă întrerup. Despre asta discutăm. Nu întâmplător am ridicat acest subiect, pentru că partea aceasta de balanţă comercială este cât se poate de defavorabilă nouă, cetăţeanului român, şi, desigur, bugetului de stat, în condiţiile în care avem materie primă, avem tot ce ne trebuie, doar că trebuie să vedem cum le punem în procesul acesta de prelucrare.

ADVERTISEMENT

Iar pentru aceasta, vă rog foarte mult ca în maxim două săptămâni de zile să veniţi împreună cu Ministerul Economiei cu un plan de măsuri în care să stabilim foarte clar direcţiile pe care trebuie să acţionăm.

Împreună cu ANSVSA să veniți cu un plan prin care să concretizăm, eventual să readaptăm măsurile de combatere a pestei porcine şi de stimulare a creşterii suinelor în ferme sau în complexe, aşa cum aţi spus mai devreme“, i-a transmis Ciucă lui Daea.

ADVERTISEMENT

Petre Daea va fi nevoit, așadar, să prezinte în următoarele săptămâni soluții concrete pentru a remedia această situație.

ADVERTISEMENT