News

Carnea de porc devine aliment de lux pentru români. Prețul acesteia a crescut cu 50% față de anul trecut

Carnea de porc riscă să devină un aliment de lux pentru români, în condițiile în care prețul acesteia a crescut cu peste 50% față de anul trecut. Care sunt motivele
27.08.2022 | 23:06
Carnea de porc devine aliment de lux pentru romani Pretul acesteia a crescut cu 50 fata de anul trecut
Carnea de porc, scumpire accelerată în România. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În România situația pare să fi scăpat de sub control în condițiile în care prețul cărnii de porc a crescut la poarta fermei cu 50%, cu mult peste media de la nivelul UE de doar 30%.

Carnea de porc, aliment de lux pentru români

În România se înregistrează o scumpire a cărnii de porc mult mai accelerată comparativ cu restul Uniunii Europene, în țara noastră fiind raportată cea mai mare scădere a numărului de sacrificări.

ADVERTISEMENT

Scăderea este una dramatică, în primele cinci luni ale acestui an fiind sacrificate cu 15% mai puține animale comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cauza principală este scăderea numărului de animale pe fondul pestei porcine.

Săptămâna trecută crescătorii de porci din România au anunțat o nouă scumpire de 4%, cea mai ridicată din întreaga Uniune Europeană. După această scumpire, carcasa de porc a ajuns să coste 216 euro, aproape de maximul istoric de 220 de euro pentru suta de kilograme de carcasă de porc, valoare înregistrată în luna iunie a acestui an. Astfel, pentru un kilogram de carne de porc la poarta fermei se plătește 10,5 lei.

ADVERTISEMENT

Există totuși țări din UE unde carcasa de porc este chiar mai scumpă decât în România, în Slovacia sau Polonia prețul fiind de 228 de euro, respectiv 226.

Ce spun proprietarii fermelor de porci

Proprietarii fermelor de porci susțin că scumpirea se datorează creșterii prețurilor la energie și cel al furajelor, dar industria este afectată și de pesta porcină care a redus mult numărul animalelor. Aceștia susțin că prețul de vânzare al cărnii este foarte apropiat de costul de producție.

ADVERTISEMENT

„Preţul doar al furajelor pentru un porc la îngrăşat se apropie de 100 de euro. Un purcel costă undeva între 65 şi 70 de euro, un purcel de 25 de kg. Deci avem 165 de euro cheltuiţi doar pe purcel şi furaj. Nu mai punem restul cheltuielilor, salarii, taxe, impozite, energie. 

Vindem săptămânal animale către abatoare. Înainte livram 4.000 de porci pe săptămână, acum, din cauza pestei, am redus mult mult motoarele. Vindem 600 de porci pe săptămână”, a declarat, pentru ObservatorNews, Adrian Balaban, proprietar al unei ferme de porci.

ADVERTISEMENT

Acesta a precizat că prețul actual este apropiat de prețul la care se vindea carnea de porc și la începutul anului 2020.

„Acest preţ este oarecum apropiat de costul de producţie. Preţul a crescut, poate părea mare, numai că acesta este acelaşi preţ cu care vindeam la începutul anului 2020. Odată cu sacrificarea animalului şi preţul creşte”, a mai precizat Adrian Balaban.

ADVERTISEMENT
Tags: