News

Alimentul românesc care i-a uimit pe străini. Se plătesc bani grei în Elveția sau Germania pentru așa ceva. Produsul se vinde chiar și cu 2.000 de euro

Alimentul românesc care este o delicatesă râvnită de străini. Ajunge în Elveția, Germania și Belgia. Se plătesc chiar și 2.000 de euro pe kilogram
27.04.2024 | 10:21
Alimentul romanesc care ia uimit pe straini Se platesc bani grei in Elvetia sau Germania pentru asa ceva Produsul se vinde chiar si cu 2000 de euro
România exportă o delicatesă care ajunge și la 2.000 de euro kilogramul / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

România se poate mândri că produce delicatese pentru cele mai pretențioase mese din lume. Aceasta pentru că, desi nu sunt multe crescătorii de sturioni în România, din localitatea Santăul Mic (județul Bihor) se exportă deja tone de nisetru Siberian, o specie de sturion considerată o delicatesă în special pentru icrele sale.

Românii profită de sancțiunile împotriva Rusiei

Nisetrul crescut în România ajunge și în alte țări, precum Italia, Germania și Belgia, scrie Antena 3CNN. Rusia, unul din marii exportatori de sturion în Europa, se află sub sancțiuni economice impuse de Occident în urma declanșării războiului din Ucraina.

ADVERTISEMENT

De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, și UE, deci, a impus sancțiuni masive și fără precedent împotriva Rusiei.

Aceste sancțiuni se adaugă la măsurile deja impuse Rusiei din 2014, ca urmare a anexării Crimeei (și a neaplicării acordurilor de la Minsk). Sancțiunile includ măsuri restrictive specifice (sancțiuni individuale), sancțiuni economice, măsuri diplomatice și măsuri privind vizele.

ADVERTISEMENT

Anul acesta, cererea a crescut de 4-5 ori

În privința nisetrului Siberian icrele reprezintă 30% din greutatea corpului. Administratorii fermelor de sturioni din România spun că cererea la export este în creștere, chiar dacă prețul caviarului este unul foarte mare.

„Anul trecut am vândut în jur de cinci tone, însă anul acesta a crescut cererea de 4-5 ori. 25 de tone în primele trei luni şi cu siguranţă o să vindem încă pe atât”, a declarat Mariana Suciu, administrator al unei astfel de ferme.

ADVERTISEMENT

Pentru a ajunge la o cantitate mare de icre, sturionii trebuie să ajungă la 8-15 ani, aceștia fiind și cei mai valoroși. „În jur de 80% a crescut cererea pentru femele la export. Azi exportăm nisetrul siberian, femele cu caviar. Femelele se vând cu 30 de euro, iar caviarul ajunge undeva până la 2.000 de euro (kilogram)”, a explicat Mariana Suciu.

China, cel mai mare producător de caviar

Surprinzător sau nu, principalul producător mondial de caviar, cu mult înaintea Rusiei, este China. Peste 200 de tone au fost produse în 2022 în bazinele de reproducere de lângă lacul artificial Qiandao.

ADVERTISEMENT

În urmă cu 30 de ani, producția mondială de caviar sălbatic ajungea la 3.000 de tone pe an, dintre care 1.500 de tone din Marea Caspică. Astăzi, din cauza pescuitului excesiv, Caspica nu mai produce.

Mai mult, caviarul sălbatic nu mai poate intra în Europa și în SUA din 2010, când sturionul a devenit o specie protejată. Prin urmare, producția mondială este aproape în întregime caviar de crescătorie.

 

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Halep, în fața unei întrebări extrem de incomode: scenariul care prinde contur în...
Halep, în fața unei întrebări extrem de incomode: scenariul care prinde contur în cazul Simonei ANALIZĂ
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un african vorbeşte despre şocurile culturale trăite după ce s-a mutat în România....
Un african vorbeşte despre şocurile culturale trăite după ce s-a mutat în România. "Aproape mi-am sunat părinții să le spun că mă întorc acasă"
Simona Halep a luat o nouă hotărâre radicală şi vinde tot ce are...
Simona Halep a luat o nouă hotărâre radicală şi vinde tot ce are în România! Tocmai a încasat milioane de euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
VOUCHERE pentru angajați. Cine primește mai mulți BANI
VOUCHERE pentru angajați. Cine primește mai mulți BANI
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Război total între Antena 1 și Pro TV. Chefii plecați au detonat bomba
Război total între Antena 1 și Pro TV. Chefii plecați au detonat bomba
Ronald Gavril, lovitură URIAȘĂ pentru Anamaria Prodan. Răsturnare de situație în cuplul lor....
Ronald Gavril, lovitură URIAȘĂ pentru Anamaria Prodan. Răsturnare de situație în cuplul lor. Încă un bărbat care o dezamăgește
Milionarul despre care s-a spus că are o relație cu Simona Halep face...
Milionarul despre care s-a spus că are o relație cu Simona Halep face primele declarații: „Eu am invitat-o în oraș”
Horoscop săptămâna 17-23 mai 2024. Iubire, bani și noroc pe toate planurile pentru...
Horoscop săptămâna 17-23 mai 2024. Iubire, bani și noroc pe toate planurile pentru patru zodii