News

Faimoasele tancuri americane Abrams, vulnerabile în fața dronelor rusești. Ucraina a decis retragerea lor de pe front

Evoluția frontului de luptă din Ucraina. Tancurile de luptă Abrams au fost retrase temporar în contextul războiului cu dronele rușilor
26.04.2024 | 11:15
Faimoasele tancuri americane Abrams vulnerabile in fata dronelor rusesti Ucraina a decis retragerea lor de pe front
Ucraina pune în aşteptare tancurile de luptă Abrams. Impactul dronelor rusești ar fi unul dintre motive. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ucraina a decis momentan să pună în aşteptare tancurile de luptă Abrams M1A1 furnizate de SUA în conflictul său cu Rusia, parţial din cauza dificultăţilor de operare în contextul războiului cu dronele ruseşti, au dezvăluit doi oficiali militari americani pentru The Associated Press.

Ucraina retrage din luptă tancurile Abrams

În ianuarie 2023, SUA au acceptat să trimită Ucrainei 31 de unităţi Abrams, după presiunile intense ale Kievului, care argumenta că aceste tancuri, fiecare evaluată la aproximativ 10 milioane de dolari, sunt esenţiale pentru capacitatea sa de a contracara forţele ruse.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, situaţia pe teren s-a schimbat semnificativ de atunci, în special din cauza utilizării extinse a dronelor ruseşti pentru supraveghere şi atac.

Armele au complicat semnificativ eforturile Ucrainei de a-şi proteja tancurile, fiind detectate şi atacate rapid de către dronele sau rachetele ruseşti. Cinci dintre cele 31 de tancuri au fost deja distruse în urma atacurilor ruseşti.

ADVERTISEMENT

Extinderea utilizării dronelor pe câmpul de luptă ucrainean a schimbat radical natura acestuia, făcând ca deplasarea pe teren să fie periculoasă fără a fi detectat, a afirmat un oficial militar de rang înalt joi. Declarațiile oficialului au fost făcute sub protecţia anonimatului pentru a oferi o actualizare a sprijinului american în materie de armament pentru Ucraina, înainte de reuniunea programată pentru vineri a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei.

Cum va revizui tactica Ucraina

Momentan, tancurile au fost retrase din linia frontului, iar SUA vor lucra împreună cu ucrainenii pentru a revizui tactica, au declarat vicepreşedintele Statului Major Întrunit, amiralul Christopher Grady, şi un alt oficial din domeniul apărării, care a confirmat această acţiune sub condiţia anonimatului.

ADVERTISEMENT

„Când vă gândiţi la modul în care a evoluat lupta, blindatele masive, într-un mediu în care sistemele aeriene fără pilot sunt omniprezente, pot fi în pericol”, a declarat Grady pentru AP într-un interviu acordat săptămâna aceasta, adăugând că tancurile sunt încă importante.

„Acum, există o modalitate de a face acest lucru. (…) Vom lucra cu partenerii noştri ucraineni şi cu alţi parteneri de pe teren pentru a-i ajuta să se gândească la modul în care le-ar putea folosi, în acest tip de mediu schimbat acum, în care totul este văzut imediat”, a explicat oficialul.

ADVERTISEMENT

Anunţul privind punerea în aşteptare a tancurilor vine într-un moment în care SUA marchează doi ani de la înfiinţarea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei. Grupul este o coaliţie formată din aproximativ 50 de ţări care se întâlnesc lunar pentru a evalua nevoile Ucrainei pe câmpul de luptă şi pentru a identifica sursele necesare de muniţie, armament şi întreţinere pentru ca trupele ucrainene să rămână bine echipate.

Recentele pachete de asistenţă, precum și pachetul de asistenţă militară de 1 miliard de dolari semnat miercuri de preşedintele Joe Biden, arată o abordare nouă pentru consolidarea forţelor ucrainene în conflictul în desfăşurare.

Se aşteaptă ca SUA să anunţe vineri acordarea unui ajutor militar pe termen lung în valoare de aproximativ 6 miliarde de dolari Ucrainei, care va include muniţie, în special pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot. Oficialii au dezvăluit aceste informaţii sub protecţia anonimatului pentru a discuta detalii care nu au fost încă făcute publice.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori