News

Polonia dă startul cursei nuclare. Rusia este gata să își ia măsuri de securitate

Polonia anunță că este gata să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său. Kremlinul a reacționat imediat.
22.04.2024 | 14:16
Polonia da startul cursei nuclare Rusia este gata sa isi ia masuri de securitate
Polonia dă startul cursei nuclare. Sursa foto: Pixabay/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Președintele Andrzej Duda a declarat, luni, că Polonia este pregătită să găzduiască arme nuceare pe teritoriul său, în cazul în care NATO ia decizia de a-și întări flancul estic.

Duda: ”Suntem gata să o facem”

“Dacă aliaţii noştri decid să desfăşoare arme nucleare în cadrul partajării nucleare pe teritoriul nostru, pentru a întări securitatea flancului estic al NATO, noi suntem gata să o facem”, a declarat Andrzej Duda pentru cotidianul Fakt.

ADVERTISEMENT

Declarația președintelui polonez pe fondul desfășurării de către Rusia de noi arme în exclava sa Kaliningrad, dar şi în Republica Belarus.

Prezent în Canada, după ce a efectuat o vizită oficială în SUA, unde a avut o întrevedere inclusiv cu fostul președinte Donald Trump, Duda a subliniat că problema unei potenţiale desfăşurări de arme nucleare în Polonia face deja obiectul unor discuţii între Varșovia şi SUA “de o perioadă de timp”.

ADVERTISEMENT

“Am abordat deja acest subiect de mai multe ori”, a declarat Andrzej Duda.

Președintele Poloniei a ținut să precizeze că, în acest moment,“Rusia militarizează tot mai mult exclava Kaliningrad” şi “este pe cale să transfere arme nucleare în Belarus”.

Kremlin: Rusia va lua măsuri pentru a-şi garanta securitatea

Nici bine nu a făcut Andrzej Duda anunțul că Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a avertizat că Rusia va lua toate măsurile necesare pentru a-şi “garanta” securitatea, în cazul în care Polonia va găzdui arme nucleare pe teritoriul său, potrivit AFP.

ADVERTISEMENT

“Militarii vor analiza bine situaţia şi, în toate cazurile, vor lua toate măsurile de retorsiune necesare pentru a ne garanta securitatea”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Vă reamintim că Vladimir Putin a anunțat, în vara anului trecut, că a transferat primele arme nucleare în Belarus.

ADVERTISEMENT

La scurt timp după anunțul țarului de la Kremlin, aliaţii au reafirmat că NATO va face “tot ce este necesar pentru a asigura credibilitatea, eficacitatea, siguranţa şi securitatea misiunii de descurajare nucleară, inclusiv va continua să modernizeze capacităţile sale nucleare şi să actualizeze procesul său de planificare”. 

ADVERTISEMENT