News

Alocația copiilor va crește de la 1 ianuarie 2024. Câți bani primesc minorii

Alocația copiilor va fi mai mare, începând cu noul an. Ce sumă vor primi în plus minorii din România de la 1 ianuarie 2024
06.11.2023 | 09:51
Alocatia copiilor va creste de la 1 ianuarie 2024 Cati bani primesc minorii
Alocația copiilor va crește de la 1 ianuarie 2024. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Alocația copiilor va crește de la 1 ianuarie 2024, atât pentru micuții care au până în doi ani, cât și pentru cei de până la 18 ani. Câți bani vor primi copiii din România odată cu sosirea noului an?

Alocația copiilor va crește de la 1 ianuarie 2024

Veste bună pentru cei mai mici dintre români! Noul an va debuta cu majorări privind alocațiile copiilor. Însă, suma primită în plus nu va fi extrem de mare. Acest lucru care atrage nemulțumirea părinților.

ADVERTISEMENT

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, alocația copiilor va crește cu 87 de lei pentru cei care au mai puțin de doi ani sau pentru minorii cu handicap. Copiii care au până în 18 ani vor primi doar 35 de lei în plus.

Suma este infimă, potrivit părinților, care susțin că nu pot cumpăra prea multe rechizite școlare pentru elevi. Creșterea alocațiilor se face, în fiecare an, indexându-se cu rata medie a inflației, conform legii.

ADVERTISEMENT

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației.

Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se menționează în articolul 3, alin. 2. al OUG 126/2021.

ADVERTISEMENT

Cât este alocația copiilor în 2023?

La ora actuală, copiii cu vârsta de până la doi ani sau cu diagnosticați cu handicap primesc o alocație de 631 de lei pe lună. Aceeași sumă este acordată și celor care au între 3 și 18 ani și au un handicap.

Totodată, minorii cu vârste între doi și 18 ani primesc, în prezent, 256 de lei. Alocația este acordată și tinerilor care au împlinit 18 ani. Însă, aceștia trebuie să fie înscriși la cursuri de învățământ liceal sau profesional.

ADVERTISEMENT

În luna septembrie 2023, 3,5 milioane de copii din România au beneficiat de alocații. Suma totală plătită de stat a fost de peste 1,042 miliarde de lei, arată datele transmise de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

 

ADVERTISEMENT
Tags: