News

Modificări importante la plata alocațiilor pentru copii: se va face pe noi criterii. Protecție suplimentară pentru victimele violenței domestice. Proiect

Modul de acordare al alocațiilor pentru copii se va modifica în cazul familiilor care au apărut situații de violență domestică între soți, iar unul dintre aceștia a părăsit domiciliul.
10.12.2021 | 15:28
Modificari importante la plata alocatiilor pentru copii se va face pe noi criterii Protectie suplimentara pentru victimele violentei domestice Proiect
Alocația va fi încasată doar de către părintele care are în îngrijire copilul, în cazul separării soților din cauza violenței domestice/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Părintele care va putea încasa alocația copiilor va fi stabilit după noi criterii, în cazul adoptării unui proiect de lege susținut de reprezentați ai aproape tuturor partidelor parlamentare.

Modificările avantajează soții care sunt nevoiți să părăsească domiciliul conjugal din cauza violențelei domestice la care sunt supuși de către partenerii de viață.

ADVERTISEMENT

Astfel, în cazul instituirii unui ordin de protecție împotriva unui părinte, alocația va putea fi încasată de către părintele care a cerut instituirea ordinului.

Agresorul, beneficiar al alocației în cazurile de violență domestică

Inițiatorii justifică proiectul de lege prin faptul că legislația aflată în vigoare are vulnerabilități care fac din copil o victimă colaterală a violenței domestice în ce privește dreptul la alocație.

ADVERTISEMENT

Copilul este lipsit de protecția acordată de către stat în  situația în care, minor fiind, este de multe ori victima sau victima colaterală a fenomenului de violență domestică declanșat între părinții săi”, susțin inițiatorii proiectului  în expunerea de motive a proiectului de lege.

Potrivit Legii 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, alocația este încasată de către unul dintre părinți în urma acordului acestora sau, în lipsa unui asemenea acord, pe baza deciziei autorității tutelare ori a hotărârii judecătorești, de către părintele căruia i s-a încredințat copilul spre creștere și educare.

ADVERTISEMENT

Prevederea a lăsat nereglementară situația în care un părinte este nevoit să părăsească domiciliul din cauza violenței domestice, luând cu sine și copilul/ copiii. În cazul în care părintele agresor este are dreptul de a încasa alocația, victima sa este lipsită de un mijloc de a-și îngriji copilul.

Situația este cu atât mai gravă cu cât părintele care este nevoit să plece de acasă se confruntă, deseori, cu cheltuieli mai mari pentru asigurarea unei alte locuințe.

ADVERTISEMENT

În aceste situații, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) refuză de cele mai multe ori să transfere alocația copiilor de pe numele tatălui pe numele mamei deoarece, cu toate că mama are ordin de protecție emis de către instanța de judecată prin care să i se încredințeze minorul/ minorii sau se stabilește reședința minorului/ minorilor la mamă, aceasta nu deține și o hotărâre judecătorească definitivă de încredințare a minorului/ minorilor”, susțin parlamentarii inițiatori.

Alocația de stat, un drept al copilului, nu al părinților

Proiectul legislativ rezolvă această problemă prin modificarea a două legi aflate în vigoare în momentul de față. În primul rând, este amendată Legea 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței domestice astfel încât persoanele care au cerut un ordin de protecție împotriva unui alt membru al familiei vor primi și dreptul de a încasa alocația copiiilor pe care îi au în îngrijire.

Chiar și în cazul în care nu a fost emis un ordin de protecție, precum în cazurile în care soții se despart din alte motive decât violența domestică, alocația va fi direcționată către părintele la care are copilul reședința, fără să se mai aștepte o decizie judecătorească definitivă privind care dintre soți va primi copilul în îngrijire permanentă. Modificarea aceasta este propusă pentru Legea 61/1993 privind alocația de stat pentru copii.

Proiectul de lege are este motivat prin faptul că alocația de stat este un drept al copilului, nu al părinților, chiar dacă aceștia încasează banii din alocație. În consecință, acești bani ar trebui să fie direcționați către părintele care are se ocupă direct de îngrijirea și educația minorului.

ADVERTISEMENT