News

Trupele franceze au ajuns în România: ”Franţa a decis să îşi intensifice contribuţia la reasigurarea flancului estic al Alianţei şi al UE”

Ambasada Franței în România transmite că s-a accelerat desfăşurarea de trupe franceze în țara noastră pentru siguranța flancului estic, al Alianţei Nord Atlantice și al UE.
28.02.2022 | 20:45
Trupele franceze au ajuns in Romania Franta a decis sa isi intensifice contributia la reasigurarea flancului estic al Aliantei si al UE
ADVERTISEMENT

În a cincea zi de război Rusia-Ucraina, Franța și-a accelerat trupele armate în țara noastră. Ambasada Franței în România a transmis informația, precizând importanța ”reasigurării flancului estic al Alianţei şi al Uniunii Europene”. În această seară, militari francezi au aterizat în România, într-un avion având culorile Ucrainei.

Desfășurare amplă a trupelor franceze în România, în plin război al Ucrainei cu Rusia

MApN a prezentat, pe Facebook, primele imagini cu soldaţii francezi ajunşi în România. “Solidaritate aliată: primii militari din detașamentul care reprezintă contribuția Franței la Forța de Răspuns a NATO au ajuns, în această seară, în România, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Ei vor fi urmați, în zilele următoare, de celelalte forțe și mijloace”, a transmis ministerul.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Ambasada Franţei menționeză că încă de sâmbătă au sosit în România ”elementele precursoare”.

”Noua situaţie creată în urma agresiunii ruseşti asupra Ucrainei face mai necesară ca oricând exprimarea solidarităţii între europeni, în beneficiul celor mai expuşi dintre aliaţii noştri şi membrii UE.

ADVERTISEMENT

Franţa răspunde aşteptărilor privind securitatea Europei. Franţa a decis, astfel, să îşi intensifice contribuţia la reasigurarea flancului estic al Alianţei şi al Uniunii Europene, prin măsuri de non-escaladare şi mijloace adaptate, proporţionale şi reactive” , transmite Ambasada Franței în România, citată de Agerpres.

Demersul are loc după ce vineri, generalul Thierry Burkhard, şeful statului-major al armatei franceze, a precizat că țara sa va reloca în România un număr de 500 de militari ai NATO.

ADVERTISEMENT

Tot vineri, președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat accelerarea dislocării de trupe armate franceze în România, dar și în Estonia.

”Franţa va continua să îndeplinească rolul de a-şi reasigura aliaţii NATO prin trimiterea unui nou contingent în Estonia ca parte a prezenţei avansate consolidate, anticipând participarea sa la controlul aerian baltic începând cu luna martie şi, de asemenea, prin accelerarea desfăşurării sale în România” a spus liderul francez la finalul  summitului excepţional al Consiliului European de la Bruxelles, pe tema războiului din Ucraina.

ADVERTISEMENT

A cincea zi de război Rusia-Ucraina

Luni, 28 ianuarie 2022, este a cincea zi de război ruso-ucrainean. În această zi au fost și negocieri între o delegației a Rusiei și o delegației a Ucrainei, dar nu s-a ajuns la nicio concluzie, urmând a fi reluate.

Zeci de mii de refugiați sosesc în România, din țara vecină. S-au format cozi imense la graniță, oamenii stând chiar și câte 2-3 zile numai să scape de invazia rușilor.

În timp de mulți ucraineni preferă să rămână în România, la rude, prieteni sau cetățeni binevoitori să-i ajute, alții se îndreaptă către Vest.

ADVERTISEMENT