News

Amenzi uriașe primite de comercianții de jucării din România. Pericole majore pentru cei mici depistate de inspectori

Comercianții de jucării din România au fost amendați drastic de ANPC. Ce nereguli extrem de grave au descoperit inspectorii.
28.12.2023 | 22:46
Amenzi uriase primite de comerciantii de jucarii din Romania Pericole majore pentru cei mici depistate de inspectori
ANPC, amenzi uriașe pentru comercianții de jucării. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Comercianții de jucării din România au primit amenzi drastice de la comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). În urma controalelor din primele 11 luni din 2023, inspectorii au descoperit nereguli grave.

ANPC, amenzi uriașe pentru comercianții de jucării

Într-un comunicat emis joi, 28 decembrie 2023, ANPC a anunțat că în primele 11 luni care au trecut din acest an, comisarii instituţiei au desfăşurat 173 de acţiuni de control. Prin aceste acțiuni s-a urmărit verificarea modului în care comercianţii de jucării respectă legislaţia.

ADVERTISEMENT

S-au constatat numeroase nereguli la nivelul întregii ţări. În consecință, comisarii ANPC au aplicat 170 de amenzi contravenţionale. Sancțiunile au o valoare de aproximativ 840.000 de lei. S-au dat și 109 avertismente. În plus, au fost oprite definitiv de la comercializarea produse neconforme în valoare de aproximativ 400.000 de lei.

ANPC a anunțat și care au fost cele mai importante abateri constatate. Printre ele putem enumere lipsa menţionării pe eticheta produsului a numelui si adresei producătorilor şi/ sau a importatorilor; lipsa marcajului de conformitate CE, care trebuie să fie aplicat în mod vizibil, lizibil şi de neşters fie pe jucărie, pe o etichetă ataşată sau aplicată, fie pe ambalaj.

ADVERTISEMENT

De asemenea, inspectorii au mai depistat o lipsă a avertismentelor specifice şi a indicaţiilor privind precauţii de utilizare pentru anumite categorii de jucării şi în funcţie de vârsta utilizatorului, de pe etichetele acestora, lipsa menţiunilor referitoare la substaţele chimice pe care le poate conţine jucăria, pe eticheta de produs sau lipsa traducerii, în limba română, a elementelor de identificare, a avertismentelor specifice sau a instrucţiunilor de utilizare.

Pericole majore pentru cei mici reprezentate de unele jucării

ANPC mai notează că au fost găsite la producători o serie de jucării considerate periculoase. Materialul de umplere al acestora ar putea fi cu uşurinţă extras şi înghiţit de copii.

ADVERTISEMENT

Au mai fost scoase de la comercializare jucării care au elemente de mici dimensiuni, substanţe chimice ori elemente ataşate de tip păr artificial, blană sau pluş, foarte uşor detaşabile, care de asemenea, puteau fi lesne ingerate sau inhalate.

Inspectorii mai vorbesc de comercializarea unor jucării notificate deja pe sistemul de alerte al Uniunii Europene, pentru produse nealimentare – RAPEX, dar și de comercializarea unor produse cu substanţă chimică aflată în afara datei limită de utilizare.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând, pe unele produse nu s-a specificat data producției şi a celei limită de utilizare. Se întâmplă în cazul unor produse care conţin cosmetice sau substanţe chimice.

ADVERTISEMENT
Tags: