Life

Ana din filmul Ion, după romanul lui Liviu Rebreanu, regret uriaș! Mărturisire dură făcută la Premiile Gopo

Actrița Ioana Crăciunescu, Ana din filmul Ion, realizat după romanul lui Liviu Rebreanu, a făcut o mărturisire emoționantă la Premiile Gopo.
26.04.2023 | 12:40
Ana din filmul Ion dupa romanul lui Liviu Rebreanu regret urias Marturisire dura facuta la Premiile Gopo
Ioana Crăciunescu. mărturisire dură la Premiile Gopo 2023. Foto: montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ioana Crăciunescu are în palmares peste 50 de filme și mai bine 60 de spectacole de teatru, dar poartă în suflet un mare regret, pe care l-a dezvăluit la Premiile Gopo. În cadrul galei a fost onorată cu Premiul pentru Întreaga Activitate. A mulțumit, emoționată, pentru omagiu, însă a tras o concluzie dură în ceea ce îi privește cariera.

Ioana Crăciunescu, concluzie dură la Premiile Gopo. Ana din filmul Ion are un mare regret

Ioana Crăciunescu, în vârstă de 72 de ani, are în spate o carieră impresionantă. A jucat în mai mult de 60 de spectacole de teatru și peste 50 de producții cinematografice. Pe ecran s-a remarcat pentru rolul Adei din Ediție specială, în 1978.

ADVERTISEMENT

Dar a rămas în memoria tuturor pentru interpretarea Anei din pelicula Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii, ecranizarea lui Mircea Mureșean după romanul celebru al lui Liviu Rebreanu. Acum, viața sa se împarte între România și Franța, unde a emigrat în 1991.

Anul acesta, la Premiile Gopo, Ioana Crăciunescu a primit Premiul pentru Întreaga Activitate. Pe covorul roșu, în fața Amaliei Enache, actrița din Ion a mărturisit că se simte onorată. Le-a mulțumit tuturor, fie ei critici de film sau oameni care au urmărit-o și iubită în tot acest timp.

ADVERTISEMENT

„Eu o consider o cinste din partea tuturor creatorilor care contribuie la această artă. Le mulțumesc celor care mi-au oferit nu numai premiul, ci încrederea, de-a lungul anilor anilor muncii mele.

De asemenea, mă consider, pentru că astăzi iau pentru toată cariera, o tânără debutantă pentru anii care vin”, a declarat Ioana Crăciunescu la Premiile Gopo.

ADVERTISEMENT

„Pe mine mă cunoaște mai mult generația veche”

Deși regizorii își întorc privirea către acești actori, ai generației de aur, Ioana Crăciunescu a mărturisit la Premiile Gopo că nu mai joacă atât de mult, cel puțin în România. Marea actriță recunoaște că atât ea, cât și ceilalți de vârsta sa, sunt în dezavantaj din punct de vedere al tehnologiei.

„Povestea este că pe mine mă cunoaște mai mult generația veche și așa cum e în cer și pe pământ, nu toți mai sunt printre noi. Însă contez că există tineri care văzând filmele, pot să aibă încredere că sunt un bun conducător de căldură umană.

ADVERTISEMENT

Necazul este că suntem puțin handicapați de faptul că datorită vârstei și altor preocupări, nu am atins puterea tehnologică care există astăzi de online-uri, de făcut de unul singur.

Eu m-am învățat să muncesc cu o colectivitate artistică și probabil că nu m-am făcut destul de vizibilă în anii ăștia, deși muncesc în continuu”, a dezvăluit, vizibil afectată, Ioana Crăciunescu la Premiile Gopo în 2023.

Marele Regret al Ioanei Crăciunescu, dezvăluit la Premiile Gopo: „România știe foarte puțin”

O realitate dură constată de Ioana Crăciunescu este că puțini români îi cunosc și apreciază activitatea din Franța, spre deosebire de cei din țara care a „adoptat-o”. „Din păcate, România știe foarte puțin. Există un site destul de important în Franța, asemănător cu Cinemaratonul de aici.

În care sunt activități multe. Spectacole, fotografii, secvențe, articole care îmi poartă numele când caută cineva cu numele meu. De care nici eu măcar nu am habar. Pentru că am muncit foarte mult și n-am stat să urmăresc cariera. Cariera m-a urmărit pe mine”, a concluzionat Ioana Crăciunescu- Ana din filmul Ion.

ADVERTISEMENT