News

ANAF, obligată să dea banii înapoi pe tichetele cadou. Iohannis a promulgat legea

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind amnistia pe tichetele cadou, iar acum ANAF e obligată să dea banii înapoi.
27.02.2023 | 07:47
ANAF obligata sa dea banii inapoi pe tichetele cadou Iohannis a promulgat legea
Klaus Iohannis a promulgat legea. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Persoanele pedepsite de ANAF în 2019 au primit amnistie, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat legea care va fi publicată în Monitorul Oficial. Legea prevede că tichetele cadou sunt scutite de taxe și impozite.

Iohannis a promulgat legea tichetelor cadou

Autoritățile decideau în 2019, profitând de o neclaritate în lege, să taxeze aceste tichete cadou și au efectuat mai multe controale care vizau contribuțiile sociale și impozitul pe venit al cupoanelor achiziționate de companii.

ADVERTISEMENT

În acel moment nu se știa cine e responsabil de plata taxelor, iar ANAF a început să aplice sancțiuni fără să știe cine ar trebui de fapt pedepsit. Inclusiv directorul general din Ministerul Finanțelor Publice atrăgea atenția că nu se știe cine ar trebui să-și asume taxele, compania care a realizat tichetele, sau compania care le-a oferit mai departe angajaților.

Situația a fost taxată acum de unii parlamentari. “Legea a fost la un moment dat neclară sau cei chemaţi să o aplice nu au fost pregătiţi în acest sens. Statul are obligaţia să asigure un mediu legislativ firesc şi predictibil”, a declarat senatorul Robert Cazanciuc în cadrul dezbaterii organizate de Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR) şi de Patronatul Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT).

ADVERTISEMENT

“Mare parte dintre problemele cu care se confruntă mediul de afaceri a fost cauzată de instabilitatea legislativă. Amnistia fiscală privind tichetele-cadou este o măsură reparatorie care va ajuta întregul mediu de afaceri”, a transmis și senatorul liberal Daniel Fenechiu, conform RTV.

Legea promulgată acum de Iohannis e menită să facă lumină, pentru că va scuti definitiv cupoanele de orice fel de taxă. Legea prevede acum că ”diferențele fiscale principale și obligațiile aferente sunt excluse, ca urmare a faptului că sumele se încadrează în categoria veniturilor din salarii și celor asimilate”.

ADVERTISEMENT

Conform RTV, amnistia e valabilă pentru toate perioadele fiscale. ”Obligațiile accesorii și diferențele de obligații fiscale principale care au fost stabilite de organul fiscal, prin compensare, plată, executare silită sau dare în plată trebuie să fie restituite contribuabililor care solicită acest lucru.

În termen de 30 zile, ANAF trebuie să facă publică precedura de aplicare, precum și modalitățile de restituire”, mai este prezentat în lege, conform RTV. Politicienii din România s-au confruntat de mai multă vreme cu această problemă, pe care au considerat că trebuie să o rezolve de urgență.

ADVERTISEMENT

Proiectul de Lege pentru anularea acestor obligații fiscale, PL-x nr. 199/2022, a fost iniţiat de senatorii Robert Cazanciuc şi Radu Oprea la propunerea mai multor asociaţii profesionale şi patronale. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor în data de 8 februarie 2023.

ADVERTISEMENT