News

Analiza lui Andrei Vochin despre debutul lui Pițurcă la Craiova: “Așteptându-l pe Guru”

16.09.2019 | 08:19
Analiza lui Andrei Vochin despre debutul lui Piturca la Craiova Asteptandul pe Guru

Guru fotbalistic n-a ajuns încă la Craiova. A sosit înaintea lui cel de imagine, omul care să convingă o masă de oameni că trebuie să fie urmat. Apariția lui Victor Pițurcă a revitalizat Bănia socceristică, a umplut din nou arena ”Ion Oblemenco”, a mai adus vreo mie de abonați în club și l-a convins pe patronul Rotaru să deschidă baierele pungii și pentru repatrierea lui Ivan, și pentru stabilizarea lui Cicâldău. Nu-i deloc puțin lucru.

Autopresiune

Fostul selecționer a intrat în joc cu emfază și a transmis încă de la prima conferință de presă că el nu e ca alții și, oriunde se duce, nu vizează altceva decât titlul. Oamenii au luat-o de bună, chiar dacă în întreaga carieră nea Piți n-a câștigat decât o dată campionatul, pe vremea când abia se descoperise internetul, iar Ion Iliescu era președintele României.

Omul sfințește locul, iar Victor Pițurcă mai are această aură de cuceritor în fotbal. Lumea îl crede și îl urmează, ceea ce nu e deloc puțin lucru. Doar că, reintrând în scenă cu atâtea surle și trâmbițe, apreciatul antrenor n-a făcut altceva decât să-și pună o imensă presiune pe umeri. În fotbal, minunile se petrec rar, iar bagheta fermecată se găsește doar în basmele copilăriei. Pentru realitatea de zi cu zi e nevoie de multă, multă muncă. Și de timp, oameni buni!

Victor Pițurcă le dă indicații jucătorilor de la Universitatea Craiova în timpul partidei jucate cu FCSB. Sursă foto: sportpictures.eu
Victor Pițurcă le dă indicații jucătorilor de la Universitatea Craiova în timpul partidei jucate cu FCSB. Sursă foto: sportpictures.eu

Aceeași adrenalină, același învingător

Craiova se învârtoșa de obicei înaintea unui joc cu Steaua/FCSB. Se încărca de energie, de multe ori contraproductivă. Acum, cu back in bussinesul lui nea Piți, cu atât mai mult. Și, tot ca de obicei în ultimii ani, FCSB a învins. Norocos, pentru că golul a picat târziu și a fost înlesnit de o eroare a lui Pigliacelli, dar meritat, pentru că echipa dirijată de Gigi Becali și antrenată de Bogdan Vintilă Argeș a fost cea care a stăpânit jocul de la un capăt la altul. Amănuntul că, până la urmă, reușita lui Tsoumou a venit în urma unui șut înșelător al lui Coman, e de luat în seamă, atâta vreme cât Craiova n-a izbutit timp de nouăzeci-și-ceva de minute să tragă vreun șut pe poarta lui Bălgrădean. Spre lauda lor, oaspeții o făcuseră de câteva ori. Ca rezultantă a unui joc, per total, superior.

Parametru:                            Craiova         FCSB

  • Ocazii                                    2                      4
  • Șuturi la poartă                  6                      9
  • Șuturi pe poartă                 0                      5
  • Posesie                                 47%                53%
  • Dueluri                                 45%                55%
  •  Indice de periculozitate 0,5                  0,88

FCSB mai bună la tot

Carevasăzică, FCSB a câștigat meciul pe toate palierele. ”L-am citit pe Pițurcă”, a declarat la final Vintilă. Mă rog…, cum ar zice nea Imi. Cert e că roș-albaștrii și-au luat în primire adversarul de sus, cu curaj, determinându-l, cel puțin în prima repriză, să recurgă numai la mingi lungi, la bătaie. Pe care Planici și Cristea să le câștige fluierând în duel cu mult mai firavii Nițu (ce urât a fost sacrificat!!!), Bărbuț (a se citi cu diacritice!), Mihăilă sau Ivan. Iar apoi, o dată confiscată mingea, să o pună jos și să o paseze, chiar dacă terenul, de data asta, a fost un aliat pentru gazde. Ca pe vremuri, la Constanța, contra Olandei!

Cu o astfel de abordare, și cu jucători lideri în toate compartimentele, Planici, Pintilii, Coman, FCSB a împins permanent jocul spre poarta adversă și, chiar dacă nu a sedus, a fost mult mai aproape de adevăr decât adversarul. Coman (23 și 46), Hora (43), tot dintr-o pasă a lui Coman, iar apoi Tsoumou, după șutul aceluiași Coman, au fost cei care au făcut diferența. Nu-i mai puțin adevărat că și Cicâldău (31) și Mihăilă (51) puteau marca împotriva cursului jocului. Se pare că e dificil să-ți intre mereu carte în gaură când pornești din chintă spartă!

Ce-ar fi pățit altul în afară de nea Piți?

Cu un astfel de joc modest și fad, alt antrenor ar fi avut parte de huiduielile ardentului public oltean. Sau, vorba lui Buzărin, ”Lui Papură i se cerea sigur demisia”. Îndrăznesc să profețesc că dacă pe bancă era un tehnician ca Mulțescu, Craiova sigur avea mai multe ocazii, chiar dacă asta nu garanta neapărat succesul. Dar, măcar, acele 30.000 de suflete din tribună s-ar fi bucurat de spectacol.

Victor Pițurcă nu face parte din aceeași categorie. El a pus întotdeauna rezultatul pe primul plan. Deocamdată, nu a ieșit. Dar asta nu înseamnă să nu se continue proiectul. Ar fi o prostie! Pentru simplul fapt că Guru fotbalistic nu există!

Top 3 cei mai slabi jucători ai Craiovei conform Index InStat

Mirko Pigliacelli, Bogdan Vătăjelu, Mihai Bălașa și Alexandru Mateiu la finalul meciului disputat de Universitatea Craiova cu FCSB, SCOR 0-1. Sursă foto: sportpictures.eu
Mirko Pigliacelli, Bogdan Vătăjelu, Mihai Bălașa, Valentin Mihăilă și Alexandru Mateiu la finalul meciului disputat de Universitatea Craiova cu FCSB, SCOR 0-1. Sursă foto: sportpictures.eu
  1. Andrei IVAN – 199 Index INSTAT

A câștigat doar 29% din duelurile unu la unu, iar la cele aeriene a pierdut disputa de fiecare dată din cele 8 încercări. N-a tras nici un șut pe sau la poartă.

  1. Mirko PIGLIACELLI – 201 Index INSTAT

A respins în față mingea șutată de Coman în finalul meciului, prilejuindu-l lui Tsoumou deschiderea scorului.

  1. Antoni IVANOV – 219 Index INSTAT

Pentru postul lui a fost foarte puțin prezent în joc. A avut doar 31 de pase, din care doar 74% precise. A câștigat numai 36% dintre dueluri. E adevărat că se putea ”scoate” cu pasa-centrare de la marea ocazie a lui Cicâldău.

  • Nici un jucător de la Universitatea nu a depășit 300 la Index InStat

Top 3 cei mai buni jucători ai FCSB conform Index InStat

Duelul dintre Bogdan Planic și Andrei Ivan în meciul Universitatea Craiova - FCSB. Sursă foto: sportpictures.eu
Duelul dintre Bogdan Planic și Andrei Ivan în meciul Universitatea Craiova – FCSB. Sursă foto: sportpictures.eu
  1. Bogdan PLANICI – 327 Index INSTAT

A câștigat 13 dueluri din 15 (87%), iar la cap a fost imbatabil (5 dueluri din 5 câștigate). Precis la construcție, a avut un procentaj de 88% pase corecte tot meciul.

  1. Mihai PINTILII – 316 Index INSTAT

A câștigat 83% din duelurile purtate și a oferit 33 de pase, mai multe cu două decât omologul său, Ivanov, chiar dacă a jucat numai o repriză!!! În plus, a avut un procentaj de 94% pase precise, adică a greșit doar două execuții!!!

  1. Ionuț PANȚÎRU – 303 Index INSTAT

A fost jucătorul oaspeților care a inițiat cele mai multe acțiuni de atac: 122! A fost al doilea șuter al echipei după Coman și a purtat cele mai multe acțiuni în careul advers: 4, din care 3 au fost terminate cu succes! Are cele mai multe driblinguri din echipă: 11. Pe faza de apărare a pierdut doar două dueluri din 11