Sport

Preliminarii Euro 2024, etapa 4 Grupa I. Selecționerul Alain Giresse, demis de la naționala Kosovo după remiza cu România și eșecul cu Belarus

Luni, 19 iunie, au loc meciurile din cadrul etapei a 4-a a grupei I din preliminariile EURO 2024, după următorul program: Israel - Andorra, Belarus - Kosovo și Elveția - România.
20.06.2023 | 20:53
Preliminarii Euro 2024 etapa 4 Grupa I Selectionerul Alain Giresse demis de la nationala Kosovo dupa remiza cu Romania si esecul cu Belarus
Federaţia de Fotbal din Kosovo a anunţat despărțirea de selecționerul francez Alain Giresse, care se afla în funcţie din februarie 2022. Sursă foto: ffk-kosova.com
ADVERTISEMENT
20-06-2023
17:59

Giresse, dat afară de la naționala Kosovo

Federaţia de Fotbal din Kosovo a anunţat despărțirea de selecționerul francez Alain Giresse, care se afla în funcţie din februarie 2022.

”Federația de Fotbal din Kosovo anunță că, de comun acord cu selecționerul Alain Giresse, s-a decis încetarea cooperării. Această decizie, vine după înfrângerea din ultimul meci cu Belarus, 1-2”, se arată în comunicatul postat pe site-ul oficial al forului.

Antrenorul francez, în vârstă de 70 de ani, a preluat echipa în februarie 2022. Bilanţul său este de 4 victorii, 6 egaluri şi 4 înfrângeri în 14 meciuri. Kosovo ocupă în prezent locul 5 în Grupa I, cu 3 puncte, la cinci puncte în spatele României și la șapte puncte în urma liderului Elveția.

19-06-2023
18:08

Rezultatele partidelor din etapa a 4-a din Grupa I

Vezi aici cele mai importante faze

  • Israel – Andorra 2-1 (Shlomo 42, Solomon 61 / Rosas 52)
  • Min. 61 – GOOOL Israel!!! Solomon a pătruns din dreapta în centru și a șutat sec la colțul scurt.
  • Min. 52 – GOOOL Andorra!!! Rosas profită de o greșeală uriașă în defensiva gazdelor și reușește egalarea.
  • Min. 42 – GOOOL Israel!!! Shlomo deschide scorul după o pasă venită de Lavi.
  • Min. 1 – A început meciul.
  • Israel: O. Glazer – Dasa, Shlomo, Goldberg, Revivo – Safuri, Lavi, Kanichowsky – Solomon, Weissman, Haziza. Rezerve: Amos, Gerafi – Abada, Abu Fani, Arad, Baribo, Cohen, Davidzada, D. Glazer, Gloukh, Jehezkel, Peretz. Selecționer: Alon Hazan.
  • Andorra: Alvarez – Garcia, Llovera, Guillen, Alavedra, San Nicolas – Alaez, Vieira, Vales, Cervos – Rosas. Rezerve: Gomes, Xisco Pires – Clemente, Cucu, Lima, Martinez, Pujol, Rebes, Reyes, Rubio, Vieitez, Viladot. Selecționer: Koldo Alvarez.

  • Belarus – Kosovo 2-1 (Morozov 73, Ebong 75 / Muriqi 87 pen.)
  • Min. 87 – GOOOL Kosovo!!! Muriqi transformă un penalty și aprinde finalul de meci.
  • Min. 75 – GOOOL Belarus!!! Ebong dublează avantajul cu un șut din interiorul careului.
  • Min. 73 – GOOOL Belarus!!! Morozov profită de o degringoladă în defensiva kosovarilor și deschide scorul.
  • Min. 1 – A început meciul.
  • Belarus: Ignatovich – Bykov, Volkov, Polyakov, Pachenin – Bocherov, Yablonskiy, Kaplenko – Yuzepchuk, Savitskiy, Ebong. Rezerve: Kudravets, Shpakovski – Bakhar, Khvalko, Klimovich, Kovalev, Malkevich, Morozov, Podstrelov, Politevich, Selyava, Shevchenko. Selecționer: Georgi Kondratiev.
  • Kosovo: Muric – Vojvoda, Am. Rrahmani, Aliti, Paqarada – Fazliji, Dresevic – Rrudhani, Celina, Muslija – Muriqi. Rezerve: Bekaj, Ujkani – Gerxhaliu, Kastrati, Krasniqi, H. Kryeziu, M. Kryeziu, LOshaj, Rashica, Al. Rrahmani, Topalli, Zhegrova. Selecționer: Alain Giresse.

gi

16-06-2023
18:15

Israel, victorie dramatică cu Belarus

Vezi aici cele mai importante faze

  • Andorra – Elveția 1-2 (Vieira 68 / Freuler 9, Amdouni 33)
  • Min. 68 – GOOOL Andorra!!! Cervos centrează din dreapta și Vieira înscrie cu capul din 6 metri.
  • Min. 33 – GOOOL Elveția!!! Amdouni majorează avantajul cu o reluare din 6 metri după o centrare a lui Shaqiri.
  • Min. 9 – GOOOL Elveția!!! Freuler primește o minge pe culoar, driblează portarul și înscrie în poarta goală.
  • Min. 1 – A început meciul.
  • Andorra: Alvarez – Rubio, Guillen, Alavedra, Llovera, San Nicolas – Jordi Alaez, Rebes, Vales, Cervos – Rosas. Rezerve: Gomes, Xisco Pires – Clemente, Cucu, De Pablos, M. Garcia, Lima, Martinez, Pujol, Reyes, Vieira, Vieitez. Selecționer: Koldo Alvarez.
  • Elveția: Kobel – Elvedi, Akanji, Rodriguez – Fernandes, Zakaria, Xhaka, Freuler – Shaqiri, Vargas – Amdouni. Rezerve: Mvogo, Sommer – Aebischer, U. Garcia, Lotomba, Schar, Seferovic, Sow, Steffen, Zeqiri, Zesiger, Zuber. Selecționer: Murat Yakin.

  • Belarus – Israel 1-2 (Ebong 17 / Weissman 86 pen., Gloukh 90+2)
  • Min. 90+2 – GOOOL Israel!!! Oaspeții reușesc o întoarcere miraculoasă după golul marcat de Gloukh.
  • Min. 86 – GOOOL Israel!!! Oaspeții reușesc într-un final să egaleze, Weissman transformând un penalty.
  • Min. 17 – GOOOL Belarus!!! Ebong primește o minge la marginea careului, se întoarce și înscrie cu un șut plasat.
  • Min. 1 – A început meciul.
  • Belarus: Makavchik – Selyava, Polyakov, Politevich – Yuzepchuk, Bykov, Kaplenko, Pechenin – Kovalev, Morozov, Ebong. Rezerve: Kudravets, Shpakovski – Bakhar, Bocherov, Khvalko, Klimovich, Malkevich, Podstrelov, Savitskiy, Shevcenko, Volkov, Yablonskiy. Selecționer: Georgi Kondratiev.
  • Israel: O. Glazer – Dasa, Shlomo, Goldberg, Davidzada – Abu Fani, Dor Peretz, Safuri – Abada, Baribo, Solomon. Rezerve: Gerafi, Daniel Peretz – Arad, David, D. Glazer, Gloukh, Haziza, Jehezkel, Kanichowsky, Lavi, Revivo, Weissman. Selecționer: Alon Hazan.

  • Kosovo – România 0-0

gi

Vineri, 16 iunie, și sâmbătă, 17 iunie se vor disputa meciurile din cadrul etapei a 3-a din preliminariile EURO 2024, competiție a cărei turneu final, cu 24 de echipe, primele două calificate direct din fiecare grupă, plus patru echipe prin baraje de Liga Națiunilor, va avea loc în vara anului viitor în Germania. Partidele din grupa I, a României, au loc toate vineri, 16 iunie, de la ora 21:45: Andorra – Elveția, Belarus – Israel și Kosovo – România.

Andorra – Elveția și Bealrus – Israel, din etapa 3 a grupei I a preliminariilor Euro 2024 au mari favorite echipele oaspete

Două dintre meciurile etapei a 3-a a preliminariilor EURO 2024 din grupa I par a fi simple formalități pentru echipele vizitatoare, deși în fotbal s-au mai văzut mari surprize de-a lungul timpului. Este vorba de meciurile Andorra – Elveția, în care diferența de valoare în favoarea oaspeților este imensă, și Belarus – Israel, mai ales că echipa din fostul spațiu sovietic este acceptată cu condiția de a disputa toate partidele de acasă într-o altă țară, ca urmare a faptului că președintele Aleksandr Lukașenko este susținătorul lui Vladimir Putin în războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Elveția a pornit ca un sprinter pe suta de metri, cu un succes fluviu în deplasare în Serbia, la Novi Sad, 5-0 cu Belarus, după care a distrus acasă o altă candidată la calificare, naționala Israelului, cu un sec 3-0. În mod normal, în Andorra ar trebui să se pună doar întrebarea la ce scor se vor impune jucători din Țara Cantoanelor. Israel a făcut egal acasă cu Kosovo, partidă directă între candidate la calificare, apoi au primit o corecție serioasă în Elveția. Pentru a nu avea probleme mari pe mai departe este obligatorie victoria în acest meci cu Belarus, care de această dată va avea loc la Budapesta, nu în Serbia. Belarus și Andorra sunt echipele cu fără niciun punct și foarte probabil vor termina pe ultimele locuri în această grupă.

Programul meciurilor și al televizărilor din etapa 3 grupa I a preliminariilor EURO 2024

Vineri, 16 iunie, ora 21:45

  • Andorra – Elveția: Digi Sport 4, Prima Sport 4
  • Belarus – Israel: Digi Sport 3, Prima Sport 2
  • Kosovo – România: Antena 1
ADVERTISEMENT

Kosovo – România, un meci capital pentru echipa lui Alain Giresse

Dintre cele trei partide programate vineri, 16 iunie, în etapa 3 a grupei I a preliminariilor EURO 2024, fără îndoială Kosovo – România este cea mai echilibrată. Ambele echipe naționale sunt creditate în rândul celor trei care ar trebui să se bată pentru locul 2, în condițiile în care opinia unanimă a specialiștilor este că Elveția nu poate avea probleme să câștige grupa.

La kosovari există deja o stare de agitație foarte mare, pentru că au pierdut acele două imense puncte acasă cu Andorra și dacă nu vor învinge România situația lor se va complica mult, reducând în bună măsură șansele la o calificare istorică la un turneu final al unei competiții majore. Francezul Alain Giresse, selecționerul Kosovo, a convocat tot ce se putea mai bun în încercarea de a uita de Andorra și a lua trei puncte cu România.

ADVERTISEMENT

Tricolorii, superoptimiști pentru rezultatul de la Priștina

În tabăra tricoloră optimismul este cuvântul de ordine. Campioni ai României cu Farul Constanța, cei doi atacanți ai lui Gică Hagi, Denis Alibec și Louis Munteanu, sunt convinși că ei și colegii lor sub tricolor vor pleca de la Priștina spre Lucerna, unde pe 19 iunie, vor întâlni marea favorită a grupei, Elveția, având toate punctele din partida cu Kosovo.

Atitudinea lor pare a caracteriza starea de spirit a lotului convocat de Edi Iordănescu deși toată lumea este conștientă că adversarul va da o replică puternică. Jucătorii sunt conectați la maxim, dornici să obțină cele trei puncte, situație care aproape că ar scoate din calculele calificării unul dintre adversarii direcți, naționala Kosovo, și ar limita bătălia la dubla cu Israel, deși destui tricolori spun că vor să se lupte cu Elveția pentru primul loc.

ADVERTISEMENT

Ce probleme de lot sunt înaintea meciurilor din etapa a 3-a în grupa I a preliminariilor EURO 2024

Selecționerul Elveției, fostul internațional Murat Yakin, a convocat toate numele mari pentru dubla cu Andorra și România. Portarii provin de la primele două echipe din Bundesliga, Sommer de la campioana Bayern, Kobel de la ghinionista Borussia Dortmund. Nu lipsesc Manuel Akandji de la Manchester City în apărare, Granit Xhaka, Denis Zakaria sau Xerdan Shaqiri la mijloc iar în atac sunt doi jucători de la Basel, Amdouni și Zekiri.

Selecționerul Israelului, Alon Hazan, deplânge absențele celor mai buni doi oameni ai săi, golgheterul Eran Zahavi și Omer Atzili, dar spune că naționala trebuie să meargă înainte și fără ei. Cu Belarus și apoi acasă cu Andorra trebuie luate obligatoriu cele șase puncte chiar dacă Israel face parte dintre reprezentativele care știu sigur că dacă nu vor prinde locul 1 sau 2 se mai poate califica prin play-off-ul Ligii Națiunilor, unde e calificată.

România merge în Kosovo fără fundașul central Vlad Chiricheș, fără portarii Florin Niță și Ionuț Radu și fără un jucător foarte important la mijloc, Răzvan Marin, toți accidentați. Iar kosovarii au mari șanse să fie fără un jucător de 7,5 milioane euro, extrema lui Lille, Edon Zhegrova.

ADVERTISEMENT