News

Medicamentele antivirale nu înlocuiesc vaccinarea! Avertisment de la Ministerul Sănătății

Andrei Baciu avertizează că medicamentele antivirale nu înlocuiesc vaccinarea împotriva Covid-19, chiar dacă românii au o tendință de a se automedica.
03.01.2022 | 11:13
Medicamentele antivirale nu inlocuiesc vaccinarea Avertisment de la Ministerul Sanatatii
ADVERTISEMENT

Andrei Baciu a vorbit despre o nouă tendință ce există în țara noastră în ceea ce privește prevenția îmbolnăvirii cu coronavirus.

Oamenii nu mai apelează la vaccinare pentru a se feri de o posibilă infecție cu acest virus, ci încearcă să ia singuri medicamente pentru a se proteja.

ADVERTISEMENT

Nimic mai greșit, susține secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu.

Andrei Baciu afirmă că antibioticele sunt foarte ușor de procurat

De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că există deja un obicei la noi în țară prin care oamenii își administrează singuri medicamente, și chiar și antibiotice într-un mod foarte simplu.

Acest lucru nu se întâmplă și în alte țări, aceasta fiind o problemă mai degrabă doar la nivelul țării noastre.

ADVERTISEMENT

Mai ales în ceea ce privește antibioticele, acestea sunt destul de greu de procurat mai ales fără a consulta un specialist mai înainte.

„Există cumva acest obicei de a ne automedica, luăm medicaţie aşa, după cum mai ştim. Însă – şi nu vreau să spun lucrul ăsta nici într-un fel peiorativ – însă dacă ne uităm puţin la cum se întâmplă lucrurile în alte ţări, şi cei care trăiesc în străinătate, care sunt acum în România sau cei care au prieteni, familie în străinătate, este extrem de dificil să poţi să procuri un antibiotic oriunde în Uniunea Europeană, fără o vizită la medic.

ADVERTISEMENT

Deci vorbim de antibiotic, nu vorbim de antiviral”, a spus Andrei Baciu, duminică seară, la Digi 24.

Ce spune secretarul de stat despre utilizarea antiviralelor

Totodată, secretarul de stat a vorbit și despre medicamentele antivirale și el a ținut să precizeze că dacă acestea sunt administrate nu înseamnă că vaccinarea devine opțională și că nu ne mai vom mai îmbolnăvi.

ADVERTISEMENT

De asemenea, el a ținut să precizeze că doar anumite categorii de persoane pot lua astfel de pastile, căci este nevoie de un criteriu de eligibilitate.

„Prescrierea şi utilizarea antiviralelor nu substituie vaccinarea, pe de o parte, şi doi: acestea trebuie luate de către persoanele care sunt eligibile.

Pot fi administrate pentru o perioadă scurtă de timp, pentru persoanele care se încadrează în criteriile de eligibilitate”, a mai precizat acesta, conform sursei citate anterior.

ADVERTISEMENT