News
notix pixel id

Andrei Baciu, secretar de stat: “Ritmul de vaccinare a crescut”. Ce trebuie să facă o persoană care are simptome de COVID-19

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit luni la Digi24 despre campanie de vaccinare și despre ce ar trebui să facă o persoană infectată cu SARS-CoV-2, declarând: "ritmul de vaccinare a crescut".
18.10.2021 | 22:45
Andrei Baciu, secretar de stat:
Andrei Baciu, secretar de stat: "Ritmul de vaccinare a crescut". Ce trebuie să facă o persoană care are simptome de COVID-19 foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Baciu a anunțat încă de la mijlocul lunii trecute faptul că valul patru va fi cel mai intens din perspectivă pandemică, anticipând faptul că unele state vor ajunge să aibă imunitate colectivă mai repede decât România.

Luni, numărul persoanelor internate în secțiile de Terapie Intensivă din țară era de 1.756, fiind înregistrate 261 de decese în ultimele 24 de ore.

Andrei Baciu: “A crescut ritmul de vaccinare” Ce trebuie să facem dacă avem simptome de COVID-19

“Vedem că ritmul de vaccinare a crescut în ultimele săptămâni, ne dorim să păstrăm ritmul, situația este critică în momentul de față.

ADVERTISEMENT

Criza este legată de sănătatea publică per ansamblu, cadența vrem să se mărească în perioada următoare, dar ne interesează și gestionarea situației actuale.

Există două variante oferite de statul român cu teste oferite de Ministerul Sănătății și distribuite gratuit sunt peste 100 de farmacii în țară, lista e pe site-ul Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

Testele sunt gratuite, actul de testare poate să suporte costuri pe care le stabilește farmacia, pentru că aici sunt entități private, sunt farmacii care nu solicită niciun cost, sunt farmacii care solicită câteva zeci de lei.

Am distribuit zeci de mii de teste la medicii de familie. Avem și partea de spital, dar ne-am dorit să nu aglomerăm foarte mult spitalele.

ADVERTISEMENT

E nevoie ca testele rapide să fie relevate de către cineva care este specialist în domeniul sănătății, mare parte din erorile testelor negative sunt date de către erorile de relevare.

Din acest motiv, este nevoie să fie prelevat de care cineva care știe tehnica potrivită. Dacă stăm acasă și avem simptomatologie, multe boli nu putem să avem, cel mai probabil avem SARS-CoV-2. Primul lucru sunăm medicul de familie, dacă avem ceva urgent, sunăm la 112.

ADVERTISEMENT

Se așteaptă mult pentru testare, este adevărat, dar nu înseamnă că la fel de mult se așteaptă pentru un consult al unui pacient grav. În București sunt uneori câte 2.000 de apeluri în așteptare legate de testare. 

Oamenii așteaptă cam mult sperând că lucrurile se vor îmbunătăți de la sine. Toți cei care au simptome, toți cei care nu se simt bine, haideți să apelăm la asistență medicală.

ADVERTISEMENT

Am creat cadru legal pentru ca cei cu forme ușoare să fie tratați cu favipiravir, putem să mergem la spital și să ne fie prescris acest medical și îl luăm acasă, dacă avem o formă ușoară”, a declarat Andrei Baciu la Digi24.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 861. 32 pagini + SUPER CD. Doar 12 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri