News

Andrei Chiliman și fratele său cer despăgubiri pentru terenul de sub fostul hipodrom Marghiloman. Cum a ajuns ex-primarul sectorului 1 să moștenească 40 de hectare în Buzău

Andrei Chiliman, fost primar al sectorului 1, se luptă de 5 ani în instanță pentru a obține despăgubiri pentru un teren de 40 de hectare din Buzău, acolo unde a funcționat odinioară hipodromul Marghiloman.
26.02.2022 | 20:20
Andrei Chiliman si fratele sau cer despagubiri pentru terenul de sub fostul hipodrom Marghiloman Cum a ajuns exprimarul sectorului 1 sa mosteneasca 40 de hectare in Buzau
Familia lui Andrei Chiliman a deținut terenul de sub hipodromul Marghiloman / Colaj. Fanatik
ADVERTISEMENT

Andrei Chiliman (74 de ani), fost primar și deputat în Parlamentul României, a moștenit o parte importantă a averii lui Alexandru Marghiloman, premier al României în perioada Primului Război Mondial. E vorba despre fostul hipodrom Marghiloman din Buzău, întins pe o suprafață de 40 de hectare, despre care fostul edil și fratele lui, Mihai Șerban Chiliman, spun că a ajuns în posesia familiei lor.

Frații Chiliman au moștenit terenul de sub fostul hipodrom de la părinți și unchi

Printr-o acțiune depusă în instanță de frații Chiliman în anul 2017, aceștia au solicitat comisiei de aplicare a legii 10/2001 din cadrul Primăriei Buzău să acorde despăgubiri pentru cele 40 de hectare de teren prin acordarea unor alte bunuri echivalente valoric sau prin acordarea de puncte care se pot echivala în titluri de plată din partea Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților.

ADVERTISEMENT

”Au arătat reclamanții că sunt moștenitorii defuncților lor părinți si unchi si mătușa conform certificatelor de moștenitor …/1977 emis de Notariatul de stat sector 1 in dosarul succesoral cu același număr, certificatului de moștenitor …/1984 emis de Notariatul de stat local sector 1 in dosarul succesoral …/1984, certificatului  de  moștenitor …/2005  emis  de  Biroul  Notarial Legitimus in dosarul succesoral …/2005, certificatului de moștenitor testamentar …/2007 emis de Biroul Notarial Legitimus in dosarul succesoral …/2007, certificatului de calitate de legatar …/2012 emis de Biroul Notarial Legitimus in dosarul succesoral …/2011”, se arată în dosarul judecat de o instanță din Buzău.

Cum s-a destrămat averea lui Alexandru Marghiloman

Alexandru Marghiloman a fost unul dintre cei mai bogați români, în perioada de început al secolului trecut. Supranumit ”Lordul valah”, el s-a numărat printre fondatorii Jockey-Club-ului român și a Hipodromului București. La Buzău, el a avut prima crescătorie de cai pursânge, cu instalații moderne.

ADVERTISEMENT

Reședința de la Buzău a devenit un adevărat magnet pentru personalitățile vremii, printre care: Nicolae Iorga, Lascăr Catargiu, Dimitrie Sturza, Take Ionescu sau Regina Maria. Alexandru Marghiloman a murit în 1925, iar moștenitorii lui au deschis testamentul 4 zile mai târziu.

”După divorțul de Eliza Știrbei, Alexandru Marghiloman s-a căsătorit cu Maria Petrescu, la 12 iunie 1919, la vârsta e 65 de ani, între ei fiind o diferență de 38 de ani.

ADVERTISEMENT

Uzufructul întregii averi revenea soției sale. Drepturi succesoriale le-au revenit, de asemenea, nepoților Mihai N.N. Butculescu, fiul lui Nicolae N. Butculescu și Alexandru (Sandu) Mihail Scarlat Pherekyde, finul său și fiul lui Mihai Gh. Pherekyde, exprimându-și dorința ca unul dintre acești nepoți legatari să adauge numele de Marghiloman lângă numele lui”, a explicat istoricul Valeriu Nicolaescu.

Ulterior, văduva a intrat în conflict cu ceilalți moștenitori și din cauza problemelor financiare a arendat Camerei de Agricultură a județului Buzău hipodromul cu toate construcțiile aferente. Vila Albatros, aflată în mijlocul moșiei a devenit o ruină, iar caii au fost vânduți la licitație.

ADVERTISEMENT

Moștenitorii legali au vândut terenul unui avocat

Într-unul din dosarele depuse în instanță de frații Chiliman, aceștia explică modul în care aceștia au ajuns să moștenească cele 40 de hectare pe care a fost odinioară hipodromul din Buzău.

”Terenul în suprafață de cca. 38 ha care avusese destinația de hipodrom face parte din moștenirea lăsată de Alexandru Marghiloman. Acesta a fost moștenit de 4 nepoți. Când a fost moștenit de cei 4, terenul nu mai avea destinația de Hipodrom, ci era un simplu teren de cultură, întrucât fuseseră desființate toate instalațiile specifice hipodromului și fuseseră demolate toate construcțiile de pe teren.

Ulterior, cei patru moștenitori și-au împărțit averea rămasă de pe urma autorului lor Alexandru Marghiloman, iar terenul de cultură (fost Hipodrom) a revenit avocatului N. D. S. Acesta a donat o parte din terenul de cultură (care anterior avusese destinația de Hipodrom) – respectiv 20 ha – soției sale E.S. Potrivit prevederilor Cap. III din Legea nr. 165/2013, instanța poate propune măsura compensării prin puncte pentru terenul preluat de stat, la valoarea stabilită potrivit grilei notariale”, se arată în dosar.

Conform unui raport de expertiză prezentat în instanță, doar o parte din teren (7,1 hectare) mai aparține municipalității, restul ajungând în posesia mai multor societăți comerciale. Deși terenul a ajuns la stat în perioada regimului comunist, frații Chiliman trebuie să demonstreze în instanță că preluarea a fost una abuzivă, pentru a se putea spera la despăgubiri.

Andrei Chiliman: ”Sunt chestiuni personale”

Contactat de FANATIK, Andrei Chiliman a refuzat să discute despre stadiul prezent al dosarului.

”Sunt chestiuni personale ce țin de hotărârile justiției. Retrocedările sunt chestiuni absolut normale într-o țară democratică și civilizată, ca atare nu văd ce explicații ar trebui să dau. În rest, nu răspund la întrebări și nu dau interviuri”, a explicat Andrei Chiliman pentru FANATIK.

Conform ultimei declarații de avere, completată în 2017, familia Chiliman deține zeci de hectare de teren în București, Constanța, Gorj, Brașov și Vaslui, majoritatea restituite după ce anterior fuseseră naționalizate de comuniști. În prezent, el mai are 3 dosare în instanță, inclusiv cel legat de terenul de sub fostul hipodrom Marghiloman.

ADVERTISEMENT
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a...
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a angajat ca agent imobiliar. A fost dată de gol de mama sa, care a postat o fotografie
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic...
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă....
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă. Prin ce incident grav trecuse la începutul anului
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi...
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi Borcea! Detaliul neştiut despre milionarul român
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”