Sport

Andrei Vochin, după Petrolul – FCSB 2-2: “Secret Santa în octombrie”

Petrolul – FCSB a fost, printre altele, un meci în care ambele combatante și-au făcut cadouri ca în preajma Crăciunului
29.10.2023 | 11:00
Andrei Vochin dupa Petrolul  FCSB 22 Secret Santa in octombrie
Andrei Vochin, observații după Petrolul - FCSB 2-2. Sursă foto: Colaj Fanatik / Sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

1. SOLD-OUT ȘI CU BOTOȘANI? Când joci cu FCSB ești sigur de două lucruri. Primul dintre ele ține de faptul că, de mai bine de 3 decenii, acest club, indiferent de cum hotărăsc instanțele să se numească, împarte România fotbalistică în două: pro și contra. Nimeni nu rămâne indiferent în acest topic. Motiv pentru care, oriunde ar juca în țară, că e Oradea, Craiova sau Galați, stadionul gazdă e plin. Că-i iubești, că-i urăști, vii pe arenă la întâlnirea cu roș-albaștrii. Cunoscând cotextul, de multe ori gazdele profită, mărind prețul biletelor. Conducerea administrativă a Petrolului a arătat că-i isteață. A păstrat prețul, dar a vândut la pachet tichetele pentru meciurile cu FCSB și cu Botoșani. Aseară a fost sold-out cu tribunele tixite. Contabilicește, sold-out va fi și cu Botoșianiul. De facto, dacă tribunele vor fi pline și la următorul meci acasă, așa cum ar merita această echipă, atunci fanii ploieșteni vor arăta că știu să-și susțină jucătorii, indiferent că pe ”Ilie Oană” vine liderul sau lanterna.

Observația lui Andrei Vochin după Petrolul – FCSB 2-2: “A avut pe tavă primul ’11’ al adversarilor”

2. O GRIJĂ ÎN MINUS. Al doilea lucru de care ești sigur înaintea unui meci cu FCSB e că nu mai trebuie să te dai peste cap pentru a afla informații despre primul lor ”11” . Nu mai trebuie să apelezi la tot felul de insideri pentru a ști ce strategie vor alege așa-zișii antrenori. Nu trebuie să faci decât un lucru: să-ți încarci bateria telefonului și să urmărești site-urile de specialitate, cele care preiau slovele lui Gigi Becali. De data asta, la începutul săptămânii, omul care decide totul la FCSB a anunțat: Dorin Rotariu va juca vârf de atac, iar Lixandru nu va mai evolua decât fundaș central. Clar ca bună ziua. Cum Coman e accidentat, Ovidiu Popescu e suspendat, iar Dawa-Ngezana formează un cuplu mai dificil de desfăcut decât Baresi cu Costacurta la Milanul lui Sacchi, banca Petrolului a avut pe tavă primul ”11” al adversarilor.
3. PRIMUL CADOU. Ca o gazdă bună, Petrolul pare să fi apreciat gestul patronului de a furniza toate datele referitoare la echipă. Așa că a ținut să întoarcă serviciul încă din primele 90 de secunde. Jair s-a băgat în seamă pe la marginea careului lui și i-a oferit un assist de mare rafinament lui Djokovici, care a deschis scorul când încă nu se finalizase spectacolul scenografic al galeriei prahovene. Bogdaproste, parcă așa se zice!
4. VITEZIȘTII MINUS CALITATE. Cu un asemenea imbold psihologic, FCSB a pus stăpânire pe meci. Un presing ucigător, favorizat și de dorința neînțeleasă a ”galbenilor” de a pasa prin centrul terenului, o calitate excelentă în transmiterea balonului și o tranziție pozitivă care a adus în permanență 5-6 jucători în careul Petrolului, toate au ajutat echipa oaspete să semene în prima repriză cu glorioșii lor înaintași sevilleni (ilegitimi, conform Talpan&cmp) numiți la acea vreme ”viteziștii”. Mă rog, fără valoarea celor de atunci. Căci altfel, scorul n-ar fi fost numai 0-1 la pauză. Dar, una peste alta, FCSB a arătat fotbal modern, iute, agresiv. Poate prea agresiv…

ADVERTISEMENT

Andrei Vochin semnalează intrarea “de țăran” a lui Dawa: “A fost ziua norocoasă a lui Hanca”

5. AL DOILEA CADOU. De ce prea agresiv? Pentru că, la unul dintre contraatacurile reușite ale petroliștilor, Hanca a aflat că 28 octombrie a fost ziua lui norocoasă. Da, a terminat meciul după doar jumătate de oră cu glezna cât Casa Poporului, însă poate să dea o acatistă pentru că n-a avut soarta lui Koljici, victima ieșeanului Mihalache acum vreo două campionate. Asta pentru că intrarea lui Dawa nu i-a produs nicio fractură. O intrare numită gingaș dură, pe care la mine în Berceni băieții mari o numeau ”de țăran”, a fost la un pas de o dramă. Fundașul fecesebist, care n-a ținut niciun moment cont de riscul de a periclita integritatea unui partener de competiție, a văzut însă numai galben de la arbitrul Petrescu.
6. DUPĂ LICENȚA PRO VINE ȘI ECUSON FIFA? Gigi Becali nu excelează doar în calitate de strateg tehnic, ci-și poate depune candidatura și pentru o calificare înaltă în ale arbitrajului. Omul a înțeles perfect ce a făcut Dawa și a luat hotărârea să-l schimbe la vreo 10 minute după faultul grosolan la Hanca. I-a dat ”roșu” cu drept de schimbare însă, astfel că echipa lui a continuat meciul în 11.
7. INSPIRAT COACH GIGI. A fost una dintre serile bune ale domnului Becali. I-a ieșit echipa de start în primul rând. Rotariu a dat dinamică și mobilitate zonei ofensive din poziția de vârf, iar Djokovici, dincolo de golul cu care a deschis scorul, a oferit din nou acel acoperământ defensiv imposibil de văzut din jilț. Cu el pe teren pot urca la presing și finalizare și fundașii laterali în același timp, și Olaru, și Șut. Apoi, patronului i-a ieșit și schimbarea lui Tavi Popescu cu Miculescu, cel care avea să zdruncine ”transversala” înainte ca Băluță, alt favorit al Palatului, să marcheze primul său gol în tricou roș-albastru. Era să zic să trimită în plasă, dar ar fi fost o exprimare eronată.
8. INSPIRAT ȘI PÂRVU, DAR DUPĂ PAUZĂ. Tehnicianul Petrolului a schimbat sistemul în repriza a doua. Începuse meciul cu un 1-5-4-1. Adică folosind 3 fundași centrali contra niciunui atacant central clasic. Asta a însemnat să piardă mijlocul terenului, acolo unde Jair și Seto nu au putut face față contra a 3 adversari: Olaru, Șut și Djokovici. Trecând în partea a doua în 1-4-2-3-1, Petrolul a recâștigat mijlocul terenului. Mai mult, Jair a fost împins o linie mai sus, în spatele lui au asigurat echipa Diomande și, din minutul 60, Jefferson, iar în acest fel tot jocul a basculat în favoarea Petrolului.

  • 4-1 pentru FCSB a fost raportul ocaziilor până la intrarea lui Jefferson

  • 4-0 pentru Petrolul a fost raportul ocaziilor în ultimele 25 de minute

ADVERTISEMENT

9. JAIR, CADOUL ÎNAPOI. Din poziția nouă și cu o echipă mai echilibrată în spate, gaferul din secunda 90 a devenit eroul meciului. A executat excelent lovitura liberă din care a marcat primul gol, după care a obținut penaltyul izbăvitor pentru ”lupi”. Asta spune mult despre puterea mentală a unui jucător foarte bun pentru campionatul României.
10. O EXPLICAȚIE DE LA NEUBERT SAU DE LA NIMENI. Dincolo de schimbările bune de oameni și de sistem ale Petrolului, FCSB are o mare temă de gândire. Ce se întâmplă cu această echipă în final de meciuri? Punctele pierdute aseară după ce a condus cu 2-0 nu sunt primele. La Arad, a început cu un gol rapid, după care a pierdut meciul. La Sibiu și cu Universitatea Cluj a avut 2-1, dar s-a terminat 2-2. Poate fi chestiune fizică, la care ar putea răspunde celebrul Thomas Neubert. Dar dacă e mentală? Aici nu mai știu cine trebuie întrebat. Poate tot domnul Becali?
11. CÂT CONTEAZĂ BONUSUL. Aseară Petrolul a jucat pe primă specială. Adică valoarea în bani a unui punct, stabilită prin contract, s-a dublat. Aidoma ploieștenilor, majoritatea echipelor din SuperLiga au obiceiul de a oferi jucătorilor acest gen de bonusuri, care să le suplimenteze veniturile la fiecare meci. Un doping financiar care stimulează. De 7 ani, FCSB nu oferă jucătorilor ei prime de meci, ci doar de obiectiv. De 7 ani, FCSB nu și-a mai îndeplinit obiectivul, acela de a câștiga campionatul. Norocul lor poate fi unul singur: că de ceva timp nici CFR nu mai dă primă de meci. Cât a dat-o a câștigat 5 titluri la rând.