News

Angajații care pot pierde peste 700 de lei la salariu. Sindicaliștii sunt nemulțumiți

Măsurile pentru reducerea deficitului bugetar vor duce la micșorarea salariilor mai multor angajați, unii dintre aceștia urmând a pierde peste 700 de lei
02.09.2023 | 09:56
Angajatii care pot pierde peste 700 de lei la salariu Sindicalistii sunt nemultumiti
Cât pierd la salariu angajații din construcții. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Chiar dacă Guvernul va obține aprobarea din partea Comisiei Europene să rămână cu un deficit de 5,5%, ținta Executivului în negocierile de la Bruxelles, eliminarea facilităților fiscale de care beneficiază o parte dintre angajați va rămâne necesară pentru încadrarea și în noua țintă de deficit.

Angajații care pierd peste 700 de lei la salariu

Cifrele de anul trecut arătau că peste 600.000 de persoane lucrează în domeniul construcțiilor, iar salariul minim pe economie în acest domeniu este de 4.000 lei. Angajații din acest domeniu beneficiază de mai mulți ani de o serie de facilități, fiind scutiți de plata asigurărilor medicale, a impozitului pe profit și a contribuției pentru șomaj. Eliminarea acestor facilități, propusă încă de anul trecut de către Consiliul Fiscal și pentru celelalte categorii – IT și agricultură, este văzută ca o măsură necesară pentru echilibrarea bugetului. Mai mult, acesta este și un jalon în PNRR, însă abia din anul 2025.

ADVERTISEMENT

Eliminarea acestor facilități pentru angajații din construcții ar duce la o diminuare cu 780 lei în cazul angajaților cu salariu minim, potrivit președintelui Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.

„Odată cu eliminarea acestor facilităţi, impactul va fi că din actualul brut de 4.000 de lei va trebui plătită contribuţia la CASS, care înseamnă 400 lei, impozitul pe venit încă 230 lei, contribuţia asigurătorie pentru muncă 90 lei. Deci în urma eliminării facilităţii, salariul minim net a lucrătorilor se va diminua cu 780 lei”, a declarat liderul sindical într-o conferință de presă susținută săptămâna aceasta privind impactul acestor măsuri asupra domeniului construcțiilor.

ADVERTISEMENT

Liderii sindicali admit că eliminarea acestor facilități a fost inclusă în PNRR, însă subliniază că eliminarea facilităților trebuia făcută până în 2028, iar eliminarea lor acum brusc va perturba întreg sectorul.

„Semnat, da, până în 2028, asumat prin PNRR şi aprobat de Comisia Europeană, pentru că s-au dus cu PNRR-ul la Comisia Europeană. Şi acolo spune că facilităţile fiscale vor fi eliminate treptat între 2025 şi 2028. Păi ce încredere poţi să ai în ceva, în nu ştiu, în Guvernul care îţi spune pe gură, a semnat un document şi l-a asumat, l-a dus la aprobare şi peste noapte vine cu altceva? Ce putem crede?”, a declarat și Ramona Văleanu, de la BNS.

ADVERTISEMENT

Absorbția fondurilor europene, în pericol

Sindicaliștii susțin că aceste facilități acordate angajaților din construcții au avut o serie de efecte pozitive, precum reducerea evaziunii fiscale, creşterea volumului activităţii în construcţii, care a dus la o creștere a veniturilor statului și, nu în ultimul rând, încetinirea exodului forţei de muncă către alte ţări din Europa, dar şi readucerea lucrătorilor români acasă.

Astfel, eliminarea acestor facilități riscă să pună în pericol nu doar toate aceste efecte pozitive, dar și să conducă la o serie de efecte negative neașteptate. Principalul pericol, susțin sindicatele, stă în blocarea proiectelor în domeniu, marea lor majoritate finanțate de Guvern prin PNRR.

ADVERTISEMENT

„Va încetini creşterea sectorului şi contribuţia sa la PIB, se vor înregistra întârzieri la proiectele prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sau vor fi efectuate lucrări de proastă calitate. De asemenea, există riscul reducerii capacităţii de absorbţie a fondurilor europene cu circa 20%, până în 2030, şi vor creşte cazurile de muncă nedeclarată sau sub-declarată, iar lucrătorii calificaţi vor pleca spre alte ţări din UE”, subliniază liderii BNS.

De altfel, același avertisment l-au dat în trecut și vocile din domeniu. „În momentul când toate acestea vor dispărea, proiectele din piaţă, în marea majoritate ale statului pe fonduri europene, vor fi blocate. Salariile vor scădea, dacă bruturile rămân la fel, între 30 si 10%”, declara în urmă cu mai multe luni, Cristian Erbaşu, președintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu declara la începutul lunii august că deși angajații din construcții vor pierde din facilități va exista o mărire de salariu astfel încât lucrătorii să nu piardă niciun leu. Acesta nu a dat detalii despre modul în care Guvernul ar putea majora salariile constructorilor.

„Nu poți să vii cu echitate socială fără să ai și o echitate fiscală. Asta spune și Comisia. Nu poți pe fiecare categorie să inventezi alte excepții. Cum se uită orice finanțist, comisarul pe buget și eu să par un om serios dacă eu păstrez scutirile de CASS. Constructorii au în acest moment această excepție. Vor plăti CASS. Ei au salariul minim pe economie în construcții de 4.000 de lei. Vom veni cu o mărire până la 4.500 – 4.600. Chiar dacă omul va reține acest CASS, nu va pierde niciun leu la venit”, a spus premierul Marcel Ciolacu în data de 8 august. Cu o lună înainte acesta declarase că eliminarea CASS-ului pentru construcții și IT se va face doar după discuții cu reprezentanții celor două sectoare.

ADVERTISEMENT
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Ce s-a scris în presa din Danemarca despre jucătoarele României, după victoria la...
Ce s-a scris în presa din Danemarca despre jucătoarele României, după victoria la 16 goluri diferență
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături...
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături de iubitul ei, Victor Cornea
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în...
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în planul său de a coloniza planeta Marte. Despre ce este vorba
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să...
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să locuiască
PENSII MAJORATE CU 70%! Președintele Casei de Pensii a spus abia acum, la...
PENSII MAJORATE CU 70%! Președintele Casei de Pensii a spus abia acum, la final de an
Familia Regală câștigă disputa cu Statul. Instanța a decis acordarea compensațiilor pentru pădurile...
Familia Regală câștigă disputa cu Statul. Instanța a decis acordarea compensațiilor pentru pădurile protejate
Gogoașă din ”Trăsniții NATO” tot mai aproape de sfârșit! Actorul se luptă cu...
Gogoașă din ”Trăsniții NATO” tot mai aproape de sfârșit! Actorul se luptă cu aceeași boală care a răpus-o pe Rona Hartner! ”Să mai prind măcar 5 ani”
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras...
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras atenția tuturor celor care au văzut pozele
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de...
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de groază, bărbatul fiind grav rănit
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română