News

Ani grei de închisoare pentru condamnații care fug din țară. Ce prevede ”Legea fugarilor”

Condamnații la închisoare care aleg să fugă din țară și nu se predau în cel mult șapte zile vor primi automat trei ani de închisoare.
10.10.2023 | 14:51
Ani grei de inchisoare pentru condamnatii care fug din tara Ce prevede Legea fugarilor
Ani grei de închisoare pentru condamnații care fug din țară. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cel puțin asta prevede ”Legea fugarilor”, un proiect de lege care ar putea să le dea frisoane acelor fugari cunoscuți care au evitat încarcerarea după ce au plecat în țări precum Italia, Grecia, SUA sau Marea Britanie. Marcel Ciolacu a cerut în urmă cu o săptămână un raport referitor la acești fugari.

Ce vor păți condamnații la închisoare care fug din țară

Conform Observatornews.ro, în prezent pedeapsa pentru evadare este între 6 luni și 3 ani de închisoare, însă ministrul justiției propune ca fugarii să primească din start 3 ani de închisoare, însă rămâne de văzut dacă această pedeapsă se va adăuga la cea deja pronunțată, sau se va aplica concursul de infracțiuni, deci se va aplica doar pedeapsa mai mare.

ADVERTISEMENT

De exemplu, dacă această lege s-ar aplica retroactiv, cum e cazul lui Mario Iorgulescu, condamnat la aproape 16 ani de închisoare după ce a ucis un tânăr în timp ce era la volan beat și drogat, acesta ar putea primi încă trei ani de temniță și ar sta după gratii aproape 20 de ani.

Această propunere va fi prezentată de ministrul Alina Gorghiu, în ședința de Guvern de joi. Tot atunci va fi prezentat, oficial, și raportul fugarilor cerut de Marcel Ciolacu, în contextul în care există multe nume grele pe care România nu reușește să-i aducă în țară pentru a-și ispăși pedeapsa.

ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a cerut acest raport oficial pentru a vedea ce se poate face pentru a-i recupera pe fugari și care ar fi motivul pentru care aceștia au reușit să fugă în străinătate, dar și motivul pentru care România nu a reușit să convingă autoritățile din diverse țări să îi expulzeze pe infractori.

”Vreau să îi cer ministrului Justiţiei un raport privind situaţia tuturor cetăţenilor români care au condamnării definitive şi au fugit din ţară ca să se sustragă de la executarea pedepsei. Vreau să văd care sunt demersurile întreprinse de statul român în această privinţă”, a transmis Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Între timp, ministrul Alina Gorghiu a anunțat că se va întâlni cu ministrul italian al justiției, tocmai pentru a discuta acest caz sensibil al fugarilor și al medierii. Statistic, 600 de fugari au fost aduși în țară în 2023, dintre care 77 au fugit în Italia, un adevărat paradis pentru cei care vor să scape de justiție.

”La nivelul lunii septembrie, 110 persoane din România au fost date în urmărire internaţională. Ca atare, am identificat această modalitate de a reglementa suplimentar şi anume, în condiţiile în care în 7 zile după ce ai fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii cu executare nu te prezinţi pentru a putea fi încarcerat.

ADVERTISEMENT

Așadar, vei avea o pedeapsă de până la 3 ani, suplimentar, pentru această variantă nouă de reglementare a infracţiunii de evadare”, a declarat ministrul justiției Alina Gorghiu. Rămâne de văzut dacă România va reușit să-și îmbunătățească aceste cifre, sau mulți infractori cu nume vor reuși să fugă liniștiți în diverse țări, unde nu sunt trași la răspundere de sistemul juridic.

ADVERTISEMENT
Tags: