Life

Animalul care adoarme de peste 10 mii de ori pe zi. Microsomnul lui ține aproximativ 4 secunde

Animalul care a atras atenția cercetătorilor datorită modului său de viață. Acesta reușește să adoarmă de mii de ori pe zi
27.12.2023 | 19:53
Animalul care adoarme de peste 10 mii de ori pe zi Microsomnul lui tine aproximativ 4 secunde
Animalul care i-a uimit până și pe cercetători. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Animalele și modul lor de viață au reprezentat mereu un subiect de interes pentru cercetători. Fiecare specie este unică prin felul ei de a fi și prin modul de a se adapta la anumite condiții de viață. Însă, numai una se remarcă datorită numărului imens de reprezinte de somn dintr-o singură zi.

Pinguinii Chinstrap sunt pe jumătate adormiți, pe jumătate treji

Animalele continuă să ne surprindă pe zi ce trece. Pe Glob există numeroase specii de viețuitoare, unele mai interesante decât altele. Însă, de departe, animalul care a atras atenția tuturor este pinguinul Chinstrap.

ADVERTISEMENT

Aceștia au atras atenția cercetătorilor datorită modului lor de viață și felului în care aleg să se odihnească. Deși poate părea ciudat, pinguinii Chinstrap ajung să doarmă și de 10.000 de ori de zi, spun cercetătorii.

Se pare că aceste mamifere au reprize scurte de somn care durează maxim 4 secunde. Somnul lor este unul scurt și este întrerupt brusc, dar, chiar și așa, tot ajung să se odihnească suficient.

ADVERTISEMENT

La un calcul simplu, aflăm că pinguin Chinstrap dorm și câte 11 ore pe zi. Faptul că nu au un somn lin și neîntrerupt îi ajută să fie mereu în gardă și să își păzească foarte bine cuiburile.

Modul lor de viață i-a fascinat pe cercetătorii din întreaga lume

Pinguinii Chinstrap au dezvoltat această abilitate de a fi mereu vigilenți. Din cauză că, de cele mai multe ori, cuiburile lor sunt ținta animalelor de pradă, asta nu le permite să doarmă prea mult timp, fără să se trezească.

ADVERTISEMENT

La un interval de 22 ore, pinguinii adulți fac schimburi între ei. Acest ritual este pus în practică mereu, pentru ca nu cumva cuiburile să rămână nesupravegheate pentru mult timp.

Cele mai numeroase comunități de pinguini Chinstrap se află pe Insula King George din Antarctica. Aici, exemplarele au fost multă vreme subiectul de studiu al cercetătorilor din toată lumea.

ADVERTISEMENT

Microsomnul pinguinilor este ideal pentru stilul de viață. Deși poate părea extrem de puțin să dormi 4 secunde, se pare că pentru este suficient. Cele câteva secunde îi ajută să își reîncarce bateriile.

Pinguinii Chinstrap sunt singurii care pot fi în stare de veghe în timp ce dorm. De obicei, acest ritual nu este întâlnit la toate speciile de pinguini, iar asta face coloniile Chinstrap cu adevărat speciale.

ADVERTISEMENT
Tags: