Life

Animalul care trăiește cel mai mult. Poate să depășească vârsta de 2.000 de ani

Care este cel mai longeviv animal de pe planetă. Capacitatea lui de a se adapta celor mai vitrege condiții i-au uimit pe cercetători
24.12.2023 | 08:31
Animalul care traieste cel mai mult Poate sa depaseasca varsta de 2000 de ani
Care este cel mai longeviv animal din lume Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, animalele au trecut prin multe transformări și s-au adaptat vremurilor. Însă, nu toate au supraviețuit schimbărilor climatice. Și, totuși, există pe planetă un animal care a primit titlul de cea longevivă viețuitoare.

Care sunt cele mai longevive animale de pe planetă

Nu multă lume știe faptul că Groenlanda este una dintre țările cele mai prielnice pentru animale. Aici, se află unele dintre cele mai vechi viețuitoare din lume. Groenlanda este habitatul perfect pentru zeci de specii care au supraviețuit multor schimbări.

ADVERTISEMENT

Unul dintre cele mai vechi animale de pe planetă se află în Groenlanda. Rechinul groenlandez are o durată de viață de până la 400 de ani, cu mult mai mult decât orice altă specie de pe această planetă.

Rechinul groenlandez este dovada vie a faptului că animalele se pot adapta la orice condiție, inclusiv la cele mai vitrege dintre ele. Și, deși, rechinul groelandez este unul dintre cele mai vechi animale din apele Groenlandei, nu este singurul atât de vechi din apele reci.

ADVERTISEMENT

Rechinul groenlandez împarte habitatul și cu alte specii la fel de vechi, printre care și quahog,. Aceasta este o specie de scoică care nu a atras deloc atenția, în ciuda poveștii sale incredibile și a modului ei de adaptare.

Viețuitoarele marine care ajung să trăiască sute de ani

Quahog obișnuia să măsoare doar 5 centimetri dimensiune și se găsea în apele oceanelor. De aici și numele de Arctica islandica. Spre deosebire de rechinul groenlandez, scoica quahog avea o durată de viață mult mai mare.

ADVERTISEMENT

Potrivit unor studii, quahog a dezvoltat o capacitate de adaptare mult mai mare. Drept dovadă, în ciuda dimensiunilor mici, a reușit să stabilească un record în ceea ce privește durată de viață.

Quahogul putea să trăiască până la 507 ani, cu mai mai mult de 100 de ani decât rechinul groenlandez. Însă, în ciuda duratei de viață extinsă, această specie de scoică nu se mai găsește în apele oceanelor.

ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, quahogul a ajuns pe cale de dispariție. Din cauza metodelor moderne, această specie rară de scoică a dispărut. Paradoxal, cel care i-a adus sfârșitul a fost un congelator de colectare.

O altă viețuitoare nemuritoare este și meduza Turritopsis dohrnii. Este una dintre cele mai uimitoare specii de meduze din lume, iar asta datorită capacității sale de a evita moartea, la propriu.

Capacitatea acestei meduze de a se reagrega este de-a dreptul surprinzătoare. De fiecare dată când este în pericol sau este rănită, organismul ei o transformă în stadiu timpuriu de viață.

ADVERTISEMENT