Life

Animalul care își reface corpul distrus. I se spune regele pieselor de schimb, dar e pe cale de dispariție

Care este animalul care își reface corpul distrus. Își regenerează multiple părți ale corpului, însă este pe cale de dispariție.
12.02.2024 | 11:45
Animalul care isi reface corpul distrus I se spune regele pieselor de schimb dar e pe cale de disparitie
Animalul care își reface corpul de unul singur. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

În lumea noastră există vietăți de care mulți nu au auzit nici măcar o dată. Axolotlul este, de pilă, supranumit „regele pieselor de schimb”. Își regenerează mai multe părți ale corpului, dar este pe cale de dispariție.

Axolotlul- animalul care își reface singur corpul

În lumea amfibienilor, axolotlul este cunoscut ca fiind regele pieselor de schimb. I se spune așa pentru că, această salamandră mexicană pe cale de dispariție, își poate regenera pe deplin membrele, coada, inima, coloana vertebrală şi chiar ochii.

ADVERTISEMENT

Până acum, oamenii de știință s-au concentrat pe blastemă- care reprezintă un grup de celule care se formează la baza unui membru amputat sau a unui ţesut deteriorat şi este modus operandi pentru regenerare.

Celulele cu pricina controlează instrucţiunile de regenerare a muşchilor, a cartilajului, oaselor, vaselor de sânge şi a pielii. Toate acestea, în locul care trebuie, pot face un membru nou.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare Morgridge, din SUA, au studiat 17 etape de dezvoltare distincte ale acestui animal care își reface singur corpul și au observat o serie ciudată de schimbări genetice.

Aceste valuri apar de trei ori. Genomul este activat prima dată atunci când se formează intestinul timpuriu şi în timpul formării sistemului nervos. Modelul acesta este cel care le oferă specialiștilor trei ținte pentru compararea cu banca de informaţii existentă despre regenerarea axolotl-ului matur, scrie timpul.md. 

ADVERTISEMENT

Cum are loc procesul de regenerare

Jeffrey Nelson, cercetător postdoctoral la Morgridge, a afirmat că axolotlul adult poate reactiva un proces primar, asemănător cu dezvoltarea embrionară, procesul ce declanșează formarea membrelor.

„Avem motive să credem că ceea ce are loc în procesul de regenerare a membrelor adulte pare foarte asemănător cu dezvoltarea axolotl-ului timpuriu.  Putem găsi asemănări în expresia genei care apare în această etapă timpurie.

ADVERTISEMENT

Și în tipurile de celule dezvoltate în blastemă. Aceasta este principala cale de urmat în aplicarea acestor date, a povestit specialistul despre animalul care își reface corpul de unul singur.

ADVERTISEMENT