Animalul ciudat care a ieșit de pe lista celor aflate pe cale de dispariție. A trăit și pe teritoriul țării noastre. O organizație a depus eforturi uriașe în ultimii ani pentru a se ajunge în acest punct important al reușitei.
Specia neobișnuită care nu mai este în pericol de extincție. A putut fi observată în urmă cu multă vreme și în România. Mamiferul a fost descris de Dimitrie Cantemir care spunea că face parte din fauna Moldovei de la acea vreme.
Oricât de greu ar fi de crezut acest animal trăia în număr mare în câmpiile din Basarabia, Vaslui și Iași, dar și în Câmpia Bărăganului și stepele dobrogene. Mai exact, este vorba de antilopa Saiga (Saiga tatarica tatarica).
Acest animal atrage atenția prin felul ciudat în care arată. Are nasul lung și coroiat, în formă de trompă. Nasul joacă un rol foarte important atunci când animalul aleargă în viteză prin aerul înghețat al stepelor pe timp de iarnă.
Datorită cavității nazale de o dimensiune mare, aerul este încălzit natural înainte de a pătrunde în plămâni. În felul acesta antilopa Saiga poate fugi cu o viteză uriașă pe o perioadă lungă pentru a se apăra de lupi.
Cu mulți ani în urmă antilopa Saiga popula o vastă arie a stepei eurasiatice, de la poalele Carpaților și Caucaz, până în Djungaria și Mongolia. A trăit și în America de Nord, în timpul Pleistocenului. În prezent, se găsește mai mult în Kazahstan.
A început să fie în pericol de dispariție acum ceva vreme, dar datorită eforturilor depuse de organizații nu mai este pe această listă. Anunțul a fost făcut de David Gill, directorul de operațiuni pentru Eurasia al Fauna & Flora.
„Îmbunătățirea statutului de conservare a antilopei saiga este cu adevărat un moment de referință pentru această specie și reprezintă un efort de echipă și o investiție incredibilă din partea guvernelor naționale și a ONG-urilor partenere care lucrează în toată zona de răspândire.
La Fauna & Flora suntem umili și mândri că am fost alături de eforturile partenerilor noștri locali din Kazahstan, care au fost cei mai bine plasați pentru a conduce această redresare incredibilă.
În ultimii 15 ani, am trecut împreună prin multe suișuri și coborâșuri pentru această specie, dar ultimele vești reprezintă cu adevărat un moment monumental”, a spus directorul, notează fauna-flora.org.
Antilopa Saiga a ajuns să fie în pericol după ce a fost vânată în număr foarte mare, dar și din cauza unei bacterii nazale. Animalul ciudat din Kazahstan a luat bateria care s-a dezvoltat din cauza temperaturilor anormal de ridicate și a mediului umed.
În momentul de față, Ministerul Ecologice din această țară din Asia Centrală a anunțat că mamiferul este în siguranță. Populația de antilope Saiga a depășit 1,3 milioane de exemplare, după ce în 2021 mai erau doar 842.000 de indivizi.
Kazahstanul, care are o suprafaţă de cinci ori mai mare decât cea a Franţei, găzduieşte cea mai mare parte a animalelor din această specie migratoare. Antilopa Saiga se poate aduna iarna în turme de zeci de mii de capete.
Mongolia şi republica rusă Calmîchia, la graniţa cu Kazahstanul, găzduiesc mici colonii. Acesta este unul dintre motivele pentru care acțiunile de conservare continuă în Kazahstan și în țările învecinate în sens mai larg.